Η Ειρήνη Σιώτη φτιάχνει τα πιο cool σανδάλια που είδαμε τελευταία

Η Ειρήνη Σιώτη φτιάχνει τα πιο cool σανδάλια που είδαμε τελευταία

Η δημιουργός των ESIOT μιλάει στο Queen

Μεγαλωμένη στην Τήνο, με σπουδές στα οικονομικά αλλά και στο σχέδιο μόδας η Ειρήνη Σιώτη είναι η δημιουργός, πίσω από τα ESIOT- τα σανδάλια που μας έχουν κερδίσει, από την πρώτη στιγμή που τα είδαμε με την πρωτοτυπία και την cool αισθητική τους. Γνωρίζοντάς την από κοντά, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν η γαλήνη και η ευγένεια που αποπνέει ενώ, ταυτόχρονα, είναι και ένα πολύ όμορφο κορίτσι, με μεγάλο, εγκάρδιο χαμόγελο (κλισέ, αλλά έτσι είναι).

Όπως θα μου εξηγήσει, η ιδέα για τα ESIOT- τα απίστευτα βολικά σανδάλια που συνδυάζουν το στυλ των gladiators, των espadrilles και των creepers-, της ήρθε ξαφνικά, που μιλούσε στο internet με έναν φίλο της και η απόφαση για να την υλοποιήσει πάρθηκε μέσα σε λίγες ώρες. «Γι' αυτό, αν έχεις μία ιδέα, είναι καλό να μην το πολυσκέφτεσαι και απλώς να περνάς στην πράξη», μου λέει. Συναντήσαμε την Ειρήνη ένα μεσημέρι στο Neon Raum, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς. Ήρθε φέρνοντας μας ice tea για να δροσιστούμε, φωτογραφήθηκε με υπομονή, παρότι αυτό το κομμάτι δεν ήταν το καλύτερό της, και απάντησε με χαρά τις ερωτήσεις μας. Την ευχαριστούμε πολύ!

Καταρχήν, πες μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Φτιάχνεις τα ESIOT. Γιατί επέλεξες να φτιάχνεις σανδάλια; Κάνεις κάτι άλλο (επαγγελματικά) σε σχέση με την μόδα;
Είμαι 25 χρονών. Μεγάλωσα στην Τήνο και ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το 2008 έζησα για 6 μήνες στη Γαλλία, σαν φοιτήτρια στο πρόγραμμα Erasmus κι εκεί το μυαλό μου πήρε ανάποδες σχετικά με το «τι κάνω;» και «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω (!) ;». Γυρνώντας, λοιπόν, στην Ελλάδα και αφού τελείωσα το πανεπιστήμιο, γράφτηκα στη σχολή Βελουδάκη όπου σπούδασα σχέδιο μόδας για 2 χρόνια. Τον τελευταίο ένα χρόνο δουλεύω σαν σχεδιάστρια στο πλευρό του Δημήτρη Πέτρου. Τα ΕSIOT ήρθαν εντελώς ξαφνικά. Ουσιαστικά είναι μια ιδέα που είχα ένα από «αυτά» τα βράδιαA και την υλοποίησα. Με την ανατομία του παπουτσιού δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Το project πάνω μου στηρίζεται καθαρά σχεδιαστικά.

Οι δημιουργίες σου είναι πρωτότυπες και ιδιαίτερες. Πώς σου ήρθε η πρωτότυπη ιδέα να κάνεις κάτι τέτοιο;
Λατρεύω το καλοκαίρι κι ανήκω κι εγώ σε αυτήν την κατηγορία κοριτσιών που περιμένουμε πως και πως να φορέσουμε τα σανδάλια μας από τα τέλη Μαΐου. Η αλήθεια είναι ότι έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα «τουριστικά» πέδιλα, τα τελευταία όμως χρόνια είχα αρχίσει να τα βαριέμαι λίγο. Κι σε αυτό το σημείο μπαίνουν στη ζωή μου τα ESIOT. Στην ουσία είναι ο συνδυασμός 3 διαφορετικών παπουτσιών σε 1: των gladiator sandals, των espadrilles και των creepers. Οι τρεις αυτές τάσεις ταίριαξαν απόλυτα και, το αποτέλεσμα, είναι ένα σανδάλι σε minimal, δυναμική γραμμή.

Τι περιθώρια (όχι απαραίτητα οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά) έχεις στην Ελλάδα της κρίσης, να πεις ότι κάνεις κάτι δικό σου;
Η Ελλάδα της κρίσης μπορεί σίγουρα να σου δημιουργήσει πολλά εμπόδια. Από την άλλη, όμως, μπορεί και να σε κάνει πιο ευέλικτο και δημιουργικό. Δεν μπήκα, λοιπόν, στη διαδικασία να σκεφτώ αυτήν την πλευρά της Ελλάδας, όσον άφορα στα όνειρα μου. Ούτε καν την περίοδο που πήρα την απόφαση να γραφτώ στην σχολή μόδας, έχοντας, ήδη, στην πλάτη μου τέσσερα χρόνια σπουδών στα οικονομικά! Επέλεξα -όπως έκαναν πολλοί άλλοι- να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να πειραματιστώ με τον εαυτό μου. Είμαι της λογικής πως, αν κάτι το αγαπάς, θα βρεις τον τρόπο να το κάνεις, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσεις. Όσο για τα ESIOT ,απλώς προσπάθησα να είμαι συγκρατημένη, καταρχήν, ώστε να δω τις αντιδράσεις του κόσμου πριν προχωρήσω στην παράγωγη. Όλα κι όλα, τρία δείγματα ήταν αρκετά για μια φωτογράφιση, τον δειγματισμό σε boutiques και τη δημιουργία του www.esiot.gr. Από εκεί κι έπειτα το ρίσκο σίγουρα είναι μια συνιστάμενη σε όλο το εγχείρημα, κατά την γνώμη μου, όμως, αυτό δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στα όνειρα των νέων παιδιών σε αύτη τη χώρα.

Από πού εμπνεύστηκες την δημιουργία των ESIOT και γιατί κυκλοφορούν μόνο σε 3 χρώματα; Θα υπάρξουν και άλλα χρώματα στο μέλλον;
Βασική πηγή έμπνευσης είναι το καλοκαίρι και η αγάπη μας για τα τουριστικά σανδάλια! Δεν είμαι fan των έντονων χρωμάτων, ούτε της πολυχρωμίας, οπότε σκέφτηκα να κινηθώ στα κλασσικά- διαχρονικά χρώματα του δέρματος δίνοντας του μια διαφορετική πινελιά με την προσθήκη του χρωματιστού gel στη φιάπα του σανδαλιού. Νομίζω οι τρεις αυτοί συνδυασμοί είναι αρκετοί για να αγαπηθούν τα ESIOT από τον κόσμο. Από εκεί κι έπειτα, «κουράζεται» το μάτι του καταναλωτή, ο οποίος μπερδεύεται και όλο αυτό στρέφεται ενάντια στον πρωτότυπο χαρακτήρα του σχεδίου. Το μέλλον άγνωστο...

Είσαι προφανώς ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Ποια είναι τα πράγματα, οι εικόνες ή οι μουσικές που σε εμπνέουν;
Σε μεγάλο βαθμό εμπνέομαι από τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν και από την καθημερινότητά μου στη Αθήνα. Όσον άφορα στη μουσική, σίγουρα αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης. Θυμάμαι, πάντως, ότι το βράδυ που μου καρφώθηκε η ιδέα των ESIOT, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, άκουγα το Fast Car από την Τracy Chapman. Ήταν μία από αυτές τις στιγμές με τις τάσεις φυγής που μας πιάνουν όλους κατά καιρούς, και πολλές φόρες, καταλήγουν σε κάτι άκρως δημιουργικό.

Που μπορούμε να βρούμε τα ESIOT;
Στο www.esiot.gr καθώς και σε διάφορες boutiques σε όλη την Ελλάδα.