Ποιες είναι οι πρώτες γυναίκες που φόρεσαν παντελόνια;

Ποιες είναι οι πρώτες γυναίκες που φόρεσαν παντελόνια;

Οι τολμηρές της εποχής που προκάλεσαν σκάνδαλο

Παραδοσιακά, στον Δυτικό κόσμο, οι γυναίκες φορούσαν, ανέκαθεν, φορέματα και φούστες, και οι άντρες παντελόνια. Κατά την διάρκεια των τελών του 1800, όμως, οι γυναίκες εργάτριες ήταν αυτές που πρώτες τόλμησαν να φορέσουν τα παντελόνια τον αντρών τους- και αυτό, αποκλειστικά ως «στολή εργασίας». Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες που βγήκαν, πιο μαζικά, στην αγορά εργασίας, άρχισαν να φοράνε σε μαζικότερο βαθμό τα παντελόνια των αντρών τους, που ήταν στο μέτωπο, ενώ, μέχρι το 1970, το fashion item έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Σήμερα, περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως φοράνε παντελόνια, αντί για φούστες, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που φοράνε αποκλειστικά και μόνο αυτά.

Η βικτωριανή κοινωνία σοκαρίστηκε όταν, γυναίκες ανθρακωρύχοι επέλεξαν τα παντελόνια για την εργασία τους. Φυσικά, οι εργάτριες της εποχής δεν αποχωρίστηκαν τις φούστες τους, τις οποίες φορούσαν πάνω από τα παντελόνια, και τις οποίες μάζευαν, ψηλά στη μέση τους, για να δουλέψουν. Στην αμερικανική δύση, τα «cowgirls» του 19ου αιώνα στράφηκαν στα παντελόνια, για να μπορούν να ανεβαίνουν ευκολότερα στα άλογά τους, ενώ οι πρώτες αεροπόροι έβρισκαν, σε αυτά, την άνεση που χρειάζονταν για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους. Από την δεκαετία του 1930, stars όπως οι Marlene Dietrich και Katharine Hepburn φωτογραφίζονται συχνά φορώντας παντελόνια, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αποδοχή τους, αλλά και στην εξέλιξή τους σε αντικείμενο του πόθου των fashionistas.

Μετά το τέλος του μεγάλου Πολέμου, το Καλοκαίρι του 1944, οι πωλήσεις των παντελονιών για γυναίκες πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά ενώ, μέχρι την δεκαετία του 1960, σχεδιαστές όπως ο Andre Courreges έφεραν στην πασαρέλα τα μακριά παντελόνια, τα οποία οδήγησαν στην εποχή του θρυλικού Smoking του Yves Saint Laurent, αλλά και των jeans, συμβάλλοντας καθοριστικά στο τέλος της απαγόρευσης προς τις γυναίκες να φοράνε παντελόνια σε σχολεία, χώρους εργασίας και καλά εστιατόρια.