Fake Love: 8 τρόποι να εντοπίσεις εύκολα τα προϊόντα μαϊμού στο internet

Fake Love: 8 τρόποι να εντοπίσεις εύκολα τα προϊόντα μαϊμού στο internet

Γιατί ας είμαστε ρεαλίστριες... μία Louis Vuitton τσάντα δεν μπορεί να είναι αυθεντική και να κοστίζει ελάχιστα!

mitograph166 Marc Jacobs New York Fashion Week Street Style

Έχεις δει στα περιοδικά, και στο site μας φυσικά, την τσάντα των ονείρων σου. Σε έχει φανταστεί να την κρατάς, έχει δημιουργήσει στο μυαλό σου outfits και πιθανούς συνδυασμούς που μπορείς να την συνδυάσεις. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα... δεν την έχεις στην ντουλάπα σου και ο δρόμος για να την αποκτήσεις περνάει μέσα από το διαδίκτυο. Έχουν γραφτεί πολλά για την ασφάλεια των online αγορών και για το κατά πόσο τα χρήματα και ο αριθμός της κάρτας σου είναι ασφαλής από την στιγμή που τον χρησιμοποιήσεις για αγορές στο internet. Δεν είναι αυτός όμως ο μοναδικός κίνδυνος του online shopping, αλλά και ένας ακόμα: πόσο σίγουρη είσαι ότι το αντικείμενο του πόθου σου, είτε είναι τσάντα, ρούχο, καλλυντικά, είδη διακόσμησης, ακόμα παιδικά παιχνίδια, είναι αυθεντικά; Tα χαριτωμένα «μαϊμουδάκια» μπορείς εύκολα να τα εντοπίσεις στα δάση του Αμαζονίου, μπορείς όμως το ίδιο εύκολα να τα αποτρέψεις από το να τρυπώσουν στην γκαρνταρόμπα σου; Γι’ αυτό είμαστε εμείς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας (το οποίο εξέδωσε τις παρακάτω συμβουλές), για να σου δώσουμε 8 απλά tips που πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις οτιδήποτε από το διαδίκτυο αν θες να είσαι σίγουρη πως δεν παίρνεις κάποιο προϊόν απομίμησης αλλά το αυθεντικό.


1. Πρέπει να δίνεις προσοχή στις περιγραφές που αναγράφονται κάτω από την ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης: Αν δεις φράσεις όπως “πάμφθηνο” ή “απόκτησε δωρεάν”, πρόκειται, κάποιες φορές, για sites με αυξημένο κίνδυνο απάτης.
2. Καλό είναι να τσεκάρεις την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή που βρίσκονται συνήθως κάτω από τους “όρους χρήσης” της ιστοσελίδας και να τα συγκρίνεις με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της επιχείρησης στον επίσημο καταχωρητή εκχώρησης ονομάτων χώρου (Domain Names) με κατάληξη .gr και ειδικότερα με το πεδίο ‘Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης’. Είναι επίσης σημαντικό, να υπάρχουν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία (επωνυμία, διεύθυνση κ.α.).
3. Διάβασε τις κριτικές και τα σχόλια των καταναλωτών για τον συγκεκριμένο προμηθευτή. Αν δει πολλά παράπονα για την φερεγγυότητα του site κάτι δεν πάει καλά.
4. Έλεγξε αν η συγκεκριμένη επώνυμη μάρκα, στην οποία ανήκει το «αντικείμενο του πόθου σου», διαθέτει λίστα επίσημων συνεργατών για την πώληση των προϊόντων της ή αν έχει καταγγείλει ιστοσελίδες που πωλούν προϊόντα απομίμησης.
5. Πρέπει να συγκρίνεις τις τιμές με αυτές του επίσημου καταστήματος. Μην εμπιστεύεσαι ιστοσελίδες που προσφέρουν ύποπτα ελκυστικές προσφορές στο διαδίκτυο ή στα social media.
6. Κάνε αντιπαραβολή του επίσημου λογότυπου της μάρκας με αυτό που εμφανίζεται στο αμφισβητούμενο site ή πάνω στο προς πώληση προϊόν.
7. Να είσαι επιφυλακτική με τις κακοσχεδιασμένες ιστοσελίδες, με όσες δεν χρησιμοποιούν σωστά την ελληνική γλώσσα ή διαθέτουν εικόνες κακής ποιότητας.
8. Last but not least: διασφάλισε την πληρωμή σου. Να επιλέγεις πάντοτε μεθόδους πληρωμής που μπορούν να ανακληθούν, μέσω αμφισβήτησης συναλλαγής με την τράπεζά σου (ιδίως χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, κατά προτίμηση προπληρωμένη για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια). Απέφυγε τις μεταφορές χρημάτων με εντολή πληρωμής, με μεταφορά μετρητών ή, ακόμη, και με τραπεζικό έμβασμα, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία.
Αν παρόλα αυτά ανησυχείς πως έχεις ήδη στα χέρια σου ένα προϊόν μαϊμού, μπορείς να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:
Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, τηλ: 210 6460284, https://www.eccgreece.gr

black white tote displayed cheeky chanel message

Καλά ψώνια!