Πέντε μύθοι για τον ύπνο που πρέπει να καταρριφθούν ΤΩΡΑ

Πέντε μύθοι για τον ύπνο που πρέπει να καταρριφθούν ΤΩΡΑ

Είτε σου αρέσει να κοιμάσαι με τις ώρες είτε όχι, η αλήθεια είναι πως χωρίς ύπνο (και δη ποιοτικό) ο οργανισμός σου δεν λειτουργεί σωστά. Επειδή, λοιπόν, χωρίς ύπνο δεν ζεις, αποφασίσαμε ότι έχει έρθει η ώρα να καταρρίψουμε -επιτέλους- τους πέντε μεγαλύτερους μύθους, που έχουν επικρατήσει για την αναγκαία αυτή διαδικασία.

  1. Όσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο πιο καλά θα αισθάνεσαι

Αν πιστεύεις ότι με το να κοιμάσαι 12ωρα κάθε Σάββατο θα τονώσεις την υγεία σου, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Στην περίπτωση του ύπνου «μετράει» η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αν δεν μας πιστεύεις, σε ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, οι πολλές ώρες ύπνου (για την ακρίβεια περισσότερες από εννιά ώρες) σχετίζονται με την κακή ποιότητα ύπνου.

poiotita
  1. Το αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Ακόμη μια λανθασμένη άποψη, που έχει επικρατήσει, είναι το ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Ναι, αν έχεις πιει αρκετό αλκοόλ, τότε μάλλον θα σε πάρει εύκολα ο ύπνος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα κοιμηθείς καλά, διότι θα ξυπνήσεις αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με λίγα λόγια, η ποιότητα του ύπνου σου θα είναι κακή. Φρόντισε, λοιπόν, να αποφεύγεις το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

alkoooollll
  1. Το στρώμα δεν σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2018, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ποιότητα του ύπνου τους δεν έχει κάποια σχέση με το στρώμα στο οποίο κοιμούνται. Πρόκειται για έναν διάσημο «μύθο» που έχει επικρατήσει και πρέπει να καταρριφθεί. Αν κάνεις «ανήσυχο» ύπνο ή αν ξυπνάς με πόνους στη μέση και την πλάτη, τότε ίσως χρειάζεται να πάρεις νέο στρώμα. Πράγματι, σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα (εξετάστηκαν πάνω από 16.000 νύχτες ύπνου) που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται ένα στρώμα και το είδος του στρώματος (μαλακό, ημίσκληρο, σκληρό) σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου και συνδέονται με τους πόνους που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Με λίγα λόγια, το στρώμα έχει σημασία για τον ύπνο και μάλιστα, μεγάλη. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνεις την έρευνά σου και να βρεις το κατάλληλο στρώμα για εσένα προτού να είναι αργά.

argaaaa
  1. Το να μετράς προβατάκια θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς

Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν σε παίρνει εύκολα ο ύπνος; Σίγουρα όχι να μετρήσεις… προβατάκια. Πρόκειται για έναν «μύθο» που έχει επικρατήσει έως τις μέρες μας και κάνει ακόμη πολλούς ανθρώπους να «παλεύουν» κάθε βράδυ πάνω στο στρώμα τους, μετρώντας τα ομολογουμένως αξιαγάπητα αυτά μηρυκαστικά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε άτομα που υποφέρουν από αϋπνία, «έδειξε» ότι όσοι μετρούσαν προβατάκια δυσκολεύονταν ακόμη πιο πολύ να κοιμηθούν. Αντιθέτως, όσοι κοιτούσαν πριν τον ύπνο χαλαρωτικές εικόνες (με όμορφα τοπία και ήρεμες καταστάσεις), κοιμόντουσαν πιο γρήγορα και μάλιστα, σαν «πουλάκια». Όσον αφορά στο γιατί μετρούσαμε πρόβατα όλα αυτά τα χρόνια, όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια από τους βοσκούς στη Γηραιά Αλβιώνα (δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία).

  1. Κάθε βράδυ όταν κοιμάσαι… καταπίνεις αράχνες

Σίγουρα κάπου άκουσες ή διάβασες τον παραπάνω ανατριχιαστικό ισχυρισμό. Εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει ένας «μύθος», που θέλει μικρές αράχνες να σκαρφαλώνουν επάνω σου κάθε βράδυ όταν κοιμάσαι και να μπαίνουν στο στόμα σου. Πίστεψέ μας, εκείνοι που δεν τον αμφισβητούν είναι πολλοί, ενώ έχουν δημοσιευτεί και άρθρα που αναφέρουν ότι κάθε άνθρωπος καταπίνει κατά μέσο όρο κάθε βράδυ… τέσσερις αράχνες. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι οι αράχνες δεν θέλουν καν να σε πλησιάσουν όταν κοιμάσαι. Σύμφωνα με ερευνητές, οι δονήσεις του ανθρώπινου σώματος στέλνουν «σήμα κινδύνου» στα μικροσκοπικά αρθρόποδα. Κοιμήσου, λοιπόν, χωρίς εφιάλτες.