Τροφές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Ερμιόνη Σαρρή
Τροφές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Οι πρώτες εμφανίσεις στις παραλίες ήδη ξεκίνησαν… Τα περιττά κιλάκια του Χειμώνα όμως είναι ακόμα εδώ και εσύ προσπαθείς να τα ξεφορτωθείς. Το γυμναστήριο έχει γίνει το δεύτερό σου… σπίτι, αλλά μην ξεχνάς ότι το beach body που ονειρεύεσαι «χτίζεται» κατά 30% στο γυμναστήριο και κατά 70% στο… ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας! Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσεις εξαντλητικές δίαιτες, αλλά αντίθετα να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, που θα σε βοηθήσει να φτάσεις αργά και σταθερά στο στόχο σου, χωρίς να στερείσαι τίποτα.

Με λίγα λόγια, ένα είναι το μυστικό: Άσκηση σε συνδυασμό με μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με βάση τις τροφές που σου προσφέρουν τα μέγιστα διατροφικά οφέλη και φυσικά πολύ καλό κορεσμό! Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο δημοφιλείς από αυτές;

Καστανό ρύζι

Πρόκειται για μία πολύ θρεπτική τροφή, που θα σε χορτάσει και θα εξαφανίσει κάθε αίσθηση πείνας. Πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα σε χορτάσει, χωρίς να σου προσφέρει πολλές θερμίδες. Δεν είναι όμως μόνο ένας πολύτιμος «σύμμαχος» στο αδυνάτισμα, αλλά συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας, καθώς είναι πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου, ιχνοστοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών από την Agrino για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες έως και γλυκά. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, δημιούργησε γευστικά πιάτα και πες «ναι» στην υγιεινή και νόστιμη επιλογή!

packshot fin 20x12cm

Βατόμουρα, φράουλες και μύρτιλλα!

Όσα φρούτα ανήκουν στην οικογένεια των μούρων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συνεπώς ιδανικά για όποια θέλει να αποκτήσει καλλίγραμμο κορμί! Αποτελούν ένα ιδανικό σνακ που θα σε κρατήσει χορτάτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα θα σε εφοδιάσουν με άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που –μεταξύ άλλων- θα κάνουν το δέρμα σου να δείχνει πιο λαμπερό από ποτέ! Οι γευστικές επιλογές που έχεις είναι πολλές: Δοκίμασε να κάνεις ένα θρεπτικό smoothie, πρόσθεσέ τα στο γιαούρτι σου ή κάνε μία γευστική φρουτοσαλάτα!

Γαλοπούλα

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές, που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα διατροφικά προγράμματα. Και αυτό διότι περιέχει τις λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από οποιαδήποτε άλλη ζωική πρωτεΐνη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μία φέτα βραστής γαλοπούλας περιέχει μόλις 20 θερμίδες, γεγονός που την καθιστά ιδανικό σνακ για «τσιμπολόγημα».

Ξηροί καρποί

Μια χούφτα αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια θα σε βοηθήσει να φας λιγότερο στα γεύματα που θα ακολουθήσουν. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές στερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες και θα σου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι. Μπορείς να τους καταναλώνεις ακόμη και καθημερινά, ενώ καλό είναι να τους προτιμάς νωπούς και ανάλατους.

Γιαούρτι

Όλοι το προτιμάμε όταν το έχουμε παρακάνει με το φαγητό, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες. Όταν έχει χαμηλά λιπαρά αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, το οποίο βοηθάει σημαντικά στην απώλεια λίπους. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο ασβέστιο καταναλώνεις τόσο πιο γρήγορα θα χάσεις κιλά, για αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τρεις μερίδες γαλακτοκομικά την ημέρα, για να καλύπτεις τις ανάγκες του οργανισμού σου.

Κοτόπουλο ή ψάρι;

Πρόκειται για δύο ακόμη πρωτεϊνούχες τροφές που περιλαμβάνονται στις ισορροπημένες διατροφές και βοηθούν στην καύση λίπους και στην ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Κάθε φορά που τις καταναλώνουμε ο οργανισμός μας προσπαθεί πολύ να τις αφομοιώσει, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να καθυστερεί και να χάνουμε πολλές θερμίδες.

Φυσικά, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου. Θεωρείς ότι το νερό σε «φουσκώνει»; Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός θα μειώσει την κατακράτηση υγρών, στην οποία μπορεί να οφείλεται κάποιες φορές το «πρήξιμο» που νιώθεις… Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετά ποτήρια νερό μέσα στην μέρα και να αποφεύγεις τροφές που περιέχουν αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα. Αντίθετα κατανάλωσε τροφές, όπως το καστανό ρύζι που προαναφέραμε, που είναι ιδανικό για να σε βοηθήσει να αποφύγεις το «φούσκωμα» καθώς δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι!