Γιατί πρέπει να εντάξεις το καστανό ρύζι στη διατροφή σου… σήμερα!

Γιατί πρέπει να εντάξεις το καστανό ρύζι στη διατροφή σου… σήμερα!

Αποφεύγεις τους υδατάνθρακες; Προτιμάς να αντικαθιστάς το ρύζι με σαλάτες; Επειδή ποτέ κανείς δεν χόρτασε με μαρούλια, και καθώς οι μέρες των διακοπών πλησιάζουν και αρκετές από εμάς «παλεύουμε» να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλάκια που «κουβαλάμε» το τελευταίο διάστημα, συγκεντρώσαμε μερικούς καλούς λόγους για να εντάξεις σήμερα κιόλας το καστανό ρύζι στη ζωή σου! Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής, του υγιεινότερου μοντέλου διατροφής σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη του στον οργανισμό μας;

Για να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου!

Το καστανό ρύζι οφείλει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του και κυρίως την υψηλή θρεπτικότητά του στο ότι διατηρεί το περίβλημα του καρπού του, αφού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού απομακρύνεται μόνον ο εξωτερικός φλοιός. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως το φώσφορο και το μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού! Αν λοιπόν, έχεις ακολουθήσει κάποια εξαντλητική δίαιτα και έχεις «κολλήσει» τον μεταβολισμό σου, ενέταξέ το στο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι οι φυτικές ίνες που περιέχει, εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργεία του γαστρεντερικού μας συστήματος και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, βοηθώντας μας να νιώσουμε πιο υγιείς από ποτέ!

Για να δείχνεις πιο όμορφη από ποτέ!

Αν θέλεις απαλό δέρμα, μαλλιά που ακτινοβολούν και δυνατά νύχια τότε άσε το καστανό ρύζι να κάνει τα μαγικά του! Ο ψευδάργυρος που εμπεριέχει, αποτελεί ένα από τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας, που συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή κατάσταση του δέρματος, της όρασης, των μαλλιών και των νυχιών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση! Μήπως, λοιπόν, αυτό είναι το μυστικό για να λάμψεις;

Για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Αν αναζητάς τρόπους για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και να μην αρρωστήσεις λίγο πριν τις διακοπές, το καστανό ρύζι είναι ιδανικό για εσένα. Αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, θα νιώσεις γεμάτη ενέργεια και ευεξία, χωρίς να ανησυχείς για κρυολογήματα!

Για να έχεις καλύτερες επιδόσεις στο γυμναστήριο!

Η «θαυματουργή» αυτή τροφή αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β1 και Β6, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρομυϊκού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για όσες αθλούνται και χρειάζονται ενέργεια, προκειμένου να ανταποκριθούν σε απαιτητικές δραστηριότητες! Κατανάλωσέ το πριν το γυμναστήριο για να πάρεις όλα τα θρεπτικά του συστατικά ή μετά για να αναπληρώσεις τις χαμένες σου δυνάμεις.

Για να χάσεις βάρος!

Το καστανό ρύζι είναι εκ φύσεως, μία πολύ χαμηλή σε λιπαρά τροφή, χωρίς αλάτι, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Έτσι, θα σε χορτάσει και θα «εξαφανίσει» την αίσθηση πείνας που μπορεί να νιώθεις, χωρίς να σου προσφέρει πολλές θερμίδες.

Σύμφωνα με τον M.Sc. Κλινικό Διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο: «Αποτελεί τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, συστατικά που καλύπτουν γρήγορα το αίσθημα πείνας, ικανοποιώντας σε βάθος χρόνου τον κορεσμό. Τέτοιες επιλογές είναι απαραίτητες σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς διευκολύνουν τον μη αποσυντονισμό από ένα πλάνο ελεγχόμενα υποθερμιδικής διατροφής, κάτι που μπορεί να συμβεί αν και εφόσον κυριαρχεί η πείνα...».

Στην ελληνική αγορά υπάρχει μία ολοκληρωμένη ποικιλία καστανών ρυζιών από την Agrino για κάθε πιθανή μαγειρική χρήση, από σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες μέχρι γεμιστά, ριζότο, σούπες έως και γλυκά. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, δημιούργησε γευστικά πιάτα και πες «ναι» στην υγιεινή και νόστιμη επιλογή!