Περιμένεις δίδυμα; Tips για να μην σε πιάσει πανικός!

Περιμένεις δίδυμα; Tips για να μην σε πιάσει πανικός!

Είσαι έγκυος και περιμένεις δίδυμα; Συγχαρητήρια και μην πανικοβάλλεσαι! Σίγουρα, έχεις άγχος και χιλιάδες σκέψεις και ανάμεικτα συναισθήματα πλημμυρίζουν το μυαλό σου. Ωστόσο, δεν χρειάζεται αναστάτωση, διότι πολύ απλά έχεις όλον τον χρόνο στη διάθεσή σου για να το συνειδητοποιήσεις, να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη και να οργανωθείς, ώστε να είσαι απόλυτα έτοιμη για τον ερχομό τους!

Με αφορμή την ιστορία της «κολλητής» μου, η οποία παρέλυσε από τον φόβο της, όταν έμαθε ότι θα φέρει στον κόσμο δύο ζωούλες (σχεδόν ταυτόχρονα), αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας πρακτικά και χρήσιμα tips που έμαθα από το βιβλίο «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», της Εύης Σταθάτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και που το έκανα πρόσφατα δώρο στη φίλη μου.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν!

Συμβουλή 1η: Σκέψου έξυπνα τον βρεφικό εξοπλισμό των διδύμων

Συνήθως ο ενθουσιασμός που έχουμε για τη χαρά που έρχεται είναι μεγάλος και βόλτες στα μαγαζιά ατελείωτες! Επειδή, όμως, στην περίπτωση των διδύμων οι ανάγκες διπλασιάζονται και τα περισσότερα είδη εξοπλισμού που θα χρειαστείς είναι διπλά, χρειάζεται σκέψη, προτού αρχίσεις τις αγορές σου.

Προτού σπεύσεις να αγοράσεις ό,τι πιο νέο, όμορφο και μοντέρνο υπάρχει στη αγορά για το βρεφικό δωμάτιο, δες τι μπορείς να δανειστείς από φίλους. Επίσης, σκέψου τι πραγματικά έχεις ανάγκη, ποιον εξοπλισμό χρειάζεσαι εις διπλούν και ποιον όχι, αλλά και τι θα χρησιμοποιήσεις σε μερικούς μήνες από τη γέννηση των διδύμων σου, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θα χρειαστείς τα πάντα από την πρώτη μέρα.

yjtjty

Συμβουλή 2η: Μην πανικοβάλλεσαι!

Ο πανικός είναι, ως γνωστόν, ο πιο κακός σύμβουλος. Μπορεί ο πρώτος καιρός να φαίνεται… βουνό, αλλά όλοι οι γονείς τα κατάφεραν και το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς.

Όταν τα πράγματα ζορίζουν, μερικές βαθιές ανάσες και απομάκρυνση, έστω για λίγα λεπτά στις πολύ δύσκολες ώρες, θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και να δεις τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

rwegt

Συμβουλή 3η: Φτιάξε από την αρχή ένα κοινό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου

Προσπάθησε από την αρχή να δημιουργήσεις μαζί με τον σύντροφό σου μια καθημερινή ρουτίνα φαγητού και ύπνου για τα δίδυμά. Κάποια στιγμή, λογικά, θα το καταφέρετε και αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και ηρεμίας! Βέβαια, όπως κάθε παιδί, έτσι και τα δίδυμα είναι διαφορετικά. Μπορεί κάποιο από τα μωρά να έχει αντίθετη άποψη για το πρόγραμμα που προσπαθείτε να εφαρμόσετε. Μην απογοητεύεστε! Κάποια μωρά μπαίνουν γρήγορα σε πρόγραμμα, κάποια όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα τα παιδιά κάποια στιγμή αποκτούν τους ρυθμούς τους και το πρόγραμμά τους!

Ακόμη περισσότερες πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα για δίδυμα από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια θα βρείτε στο βιβλίο «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» της Εύης Σταθάτου, που είναι και η ίδια μητέρα διδύμων και διατηρεί και την ιστοσελίδα mytwins.gr! Ανακάλυψε και άλλα βιβλία που θα σε βοηθήσουν να συμβάλλεις θετικά στην ανάπτυξη και στην ανατροφή των παιδιών σου.