Γιατί ένα παιδί πρέπει να τρώει γιαούρτι

Γιατί ένα παιδί πρέπει να τρώει γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Όχι άδικα αποτελεί μία από τις πρώτες ημι-στερεές τροφές του βρέφους, από τον 6ο μήνα ενώ με τη συμπλήρωση του ενός έτους, μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.


Γράφει η Νίκη Παπανικολάου

Το γιαούρτι -και ειδικότερα το παιδικό- περιέxει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12 που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Επιπλέον εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της εντερικής χλωρίδας των παιδιών που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.

Παράλληλα, το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Σε περίπτωση που το παιδί ταλαιπωρείται από καούρες ή από δυσκοιλιότητα, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή τους.

Επίσης, το γιαούρτι ενδείκνυται για όσα παιδιά έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη ( περιέχει πολλή μικρή ποσότητα ) λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά μεταξύ αυτών και του ασβεστίου. Το ασβέστιο, αποτελεί το κύριο συστατικό των οστών αποδίδοντάς τους δύναμη και σκληρότητα. Το περισσότερο ασβέστιο απορροφάται από τα οστά κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία. Η ημερήσια απαίτηση σε αυτές τις ηλικίες κυμαίνεται μεταξύ 800mg και 1000mg.

Το χτίσιμο γερών οστών λοιπόν είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς με μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

DANONINhguyg

Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, τα τυριά και το γιαούρτι, η περιεκτικότητα των οποίων ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους. Ενδεικτικά:
• 1 φλ. γάλα 1,5% λιπαρών περιέχει 290mg ασβεστίου.
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρών περιέχει 310mg ασβεστίου.
• 30γρ τυρί φέτα περιέχουν 140mg ασβεστίου.
• 30γρ ανθότυρο περιέχουν 70mg ασβεστίου.
• 30 γρ γραβιέρα περιέχουν 280mg ασβεστίου.

Το γιαούρτι που προορίζεται για τα μωρά είναι συνήθως εμπλουτισμένα με συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών ενώ τα γιαούρτια για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ελαφριά και νόστιμη γεύση, χωρίς όμως πολλές θερμίδες.

Μία τέτοια επιλογή αποτελεί και το επιδόρπιο γιαουρτιού Danonino, που είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, χωρίς συντηρητικά και τεχνητά χρώματα και με μόνο 1.5 γρ λιπαρά ανά μερίδα!



Την επόμενη φορά που θα θελήσετε για το παιδί σας ένα γευστικό επιδόρπιο γιαουρτιού, θα ξέρετε ποιο να επιλέξετε.