Τι τροφές πρέπει να καταναλώνει το παιδί για να έχει γερά δόντια

Τι τροφές πρέπει να καταναλώνει το παιδί για να έχει γερά δόντια

Γνωρίζετε καλά ότι οι τροφές που καταναλώνει το παιδί σας επηρεάζουν την υγεία αλλά και τα δοντάκια του!

Αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά και πολλά ακόμη τρόφιμα μπορούν να καταστρέψουν τη στοματική υγεία του παιδιού σας και να το στείλουν πολλές φορές στον οδοντίατρο.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, μια μαμά για να διασφαλίσει -όσο το δυνατόν είναι εφικτό- ότι τα δοντάκια του παιδιού της χαίρουν άκρας υγείας;

Το πρώτο βήμα είναι να το βοηθήσει να κατανοήσει τη σημασία του βουρτσίσματος και φυσικά, να του δείξει τι τροφές πρέπει να καταναλώνει το παιδί για να έχει γερά δόντια. Το δεύτερο βήμα αφορά στις τροφές που το παιδί καταναλώνει. Για να σας βοηθήσουμε, εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με τα τρόφιμα που όχι μόνο δεν θα βλάψουν, αλλά αντιθέτως, θα κάνουν καλό στο μικρό σας! Βάλτε τα σιγά-σιγά στην καθημερινότητά του και σύντομα θα καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν για τη στοματική του υγιεινή.

Φρούτα και ωμά λαχανικά για σνακ

Για να κρατήσετε την τερηδόνα μακριά από τα δόντια του παιδιού, φροντίστε να καταναλώνει στο σπίτι και το σχολείο αρκετά φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως αχλάδια, πεπόνια, σέλινο, καρότα και αγγούρια. Οι μπανάνες είναι ωφέλιμες για το παιδί, απλά περιέχουν αρκετά σάκχαρα οπότε καλό είναι να τις δίνετε με μέτρο. Αν δυσκολεύεται να τα φάει, τότε βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Δημιουργήστε ένα διασκεδαστικό σχέδιο στο πιατάκι του ή σερβίρετε το φαγητό του σε ένα μπολ με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο του ήρωα!

Γιαούρτι

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα, το γιαούρτι. Δώστε το στο παιδί σας για πρωινό ή επιλέξτε το ως ένα υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε περίπτωση που αρνείται να φάει απλό γιαούρτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σίγουρα, δεν θα πει «όχι» σε ένα παιδικό επιδόρπιο γιαουρτιού, όπως το Danonino. Θα το βρείτε σε πολλές γεύσεις, ενώ υπάρχει και η επιλογή του Danonino Drink (μπανάνα και φράουλα), ενός λαχταριστού ροφήματος γάλακτος.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι είναι ένα προϊόν χωρίς τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά, εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, συστατικά απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των οστών, τα οποία χαρίζουν γερά δόντια.

Νερό και ξανά νερό

Είναι γνωστό πως τα παιδιά αγαπούν τα αναψυκτικά και τους χυμούς, ωστόσο, είναι γεγονός πως κάνουν κακό στα δόντια τους. Τι μπορείτε να κάνετε; Να μάθετε στο μικρό σας ότι πρέπει να πίνει πολύ νερό. Το νεράκι δεν βλάπτει τη στοματική κοιλότητα και την ίδια ώρα, απομακρύνει τις όποιες τροφές βρίσκονται στα δόντια.

Τι να αποφεύγετε περισσότερο

Οι χειρότερες τροφές για τα δόντια είναι γενικά εκείνες που κολλάνε! Ζελεδάκια, μέλι, καραμέλες και πολλές άλλες φεύγουν δύσκολα από τα δόντια για αυτό είναι καλό να μην καταναλώνονται συχνά.

Η σημασία της εκπαίδευσης

Σε κάθε περίπτωση, το «μυστικό» για την προστασία των δοντιών του μικρού σας κρύβεται στη σωστή εκπαίδευση. Βοηθήστε το να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει για τη στοματική του υγιεινή και φυσικά, να κάνει στις σωστές επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr