Οι Μικροί Ήρωες που θα σε μάθουν να ξεπερνάς τις δυσκολίες

Οι Μικροί Ήρωες που θα σε μάθουν να ξεπερνάς τις δυσκολίες

Γνώρισε τα παιδιά από το Τρανόβαλτο και την Κάσο που θα σε κάνουν να δεις τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα

Εκδρομές. Είναι η πιο έντονη ανάμνησή μας από τα παιδικά μας χρόνια και ο λόγος που δεν κοιμόμασταν τα βράδια από τον ενθουσιασμό. Όλοι κάποτε περιμέναμε τη μεγάλη στιγμή, που θα βρισκόμασταν για λίγο μακριά από τη σχολική αίθουσα και θα βλέπαμε όλα όσα διαβάζαμε στα βιβλία μας, να ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα και αθώα μάτια μας…

Μεγάλες αίθουσες γεμάτες εντυπωσιακά αγάλματα, καταπράσινοι ζωολογικοί κήποι και… ατελείωτα παιχνίδια με τους συμμαθητές μας, είναι οι αναμνήσεις που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Ταξίδια ζωής που μας δίδαξαν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα θυμόμαστε, όσα χρόνια και αν περάσουν. Εξερευνήσεις άγνωστων κόσμων, πολύ πιο συναρπαστικών από αυτούς που ζούσαμε καθημερινά. Περιπέτειες που μας έκαναν να χαμογελάμε και μας γέμιζαν δυνατά συναισθήματα.



Ακριβώς αυτά τα συναισθήματα ένιωσα παρακολουθώντας το παραπάνω βίντεο με τον Κωνσταντίνο από την Ε’ τάξη του 6θέσιου Δημοτικού του Τρανόβαλτου, να μιλάει με αθωότητα και αυθορμητισμό και να δηλώνει περίτρανα πώς όλοι στην τάξη, που αποτελείται από μόλις εννέα ακόμη παιδιά, είναι οι καλύτεροι του φίλοι! Άλλωστε, το μικρό αυτό σχολείο λειτουργεί σαν οικογένεια. Μια οικογένεια με πολλή αγάπη, που αντιμετωπίζει όμως και προβλήματα, καθώς βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα και η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, οι μετακινήσεις, και φυσικά οι αγαπημένες σε όλους εκδρομές είναι πολύ πιο δύσκολα εγχειρήματα από ό,τι φαντάζουν για σχολεία στις μεγάλες πόλεις…

stoiximan 2 frhelj

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ζωής σε έναν «άγνωστο» κόσμο

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται καμία δυσκολία δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει τα παιδιά αυτά να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να έχουν ευκαιρίες για μάθηση και παιχνίδι. Και όλα αυτά γιατί δίπλα τους έχουν Μεγάλους Ήρωες, όπως ακριβώς η δασκάλα τους, η Ιωάννα, που αγωνίζεται καθημερινά για αυτά και τα θεωρεί δικά της παιδιά.

Η Ιωάννα είναι η αιτία της δημιουργίας του Προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν», του συναρπαστικού εκπαιδευτικού ταξιδιού που πραγματοποιείται από τη Stoiximan με σκοπό να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα, προσφέροντας στα παιδιά τις δυνατότητες που παρέχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

stoiximan 3 fjrGJOE

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό μπήκαν για πρώτη φορά σε αεροπλάνο και να φτάσουν στην Αθήνα, όπου μαζί με άλλα μονοθέσια και 6θέσια σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν για πρώτη φορά τη μεγαλούπολη, έναν κόσμο που μέχρι πριν δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν. Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, που τα γέμισε χαμόγελα και νέες φιλίες. Εκεί, ο Κωνσταντίνος από το Τρανόβαλτο γνώρισε τον Ταξιάρχη από την Κάσο, η ζωή του οποίου «ξετυλίγεται» σε ένα διαφορετικό σκηνικό, έχει όμως πολλά κοινά με αυτή του νέου του φίλου.



Και οι δύο, όπως και οι λιγοστοί συμμαθητές τους, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, και δεν μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά της πόλης, να δοκιμάσουν πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων, να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να τα καλλιεργήσουν. Παρόλα αυτά, έχουν την ίδια περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο, τα ίδια αυθεντικά συναισθήματα, τα ίδια λαμπερά μάτια και πλατιά χαμόγελα… Κρύβουν δυναμισμό και ξέρουν πώς να ξεπερνούν τα εμπόδια και τις δυσκολίες μόνο με την αισιοδοξία που ένα μικρό παιδί μπορεί να έχει.

stoiximan 4 fjerljl

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει η Φωτεινή, δασκάλα του εξαθέσιου Δημοτικού στην Κάσο «Τα παιδιά της Κάσου και κάθε απομακρυσμένου μέρους θα μπορούσες εύκολα να τα χαρακτηρίσεις Μικρούς Ήρωες γιατί καθημερινά ξεπερνάνε δυσκολίες και βασίζονται περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις για να πάνε παρακάτω. Στην ουσία γίνονται και πιο δυνατοί…»