Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα κυκλοφορεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό!

Βιβή Αγγελάκη
Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα κυκλοφορεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό!

Happy in the sun!

Αν ένα πράγμα κουραστείς να διαβάζεις σε αυτή εδώ τη στήλη (ναι, σου κάνουμε κήρυγμα) ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι , είναι πως δεν πας που-θε-νά ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ! Δεν έχει σημασία αν θα βγεις μέχρι το περίπτερο , το πάρκο (στην άλλη γωνία) ή θα πας για μπάνιο στην παραλία, αν θα κάθεσαι κάτω από την ομπρέλα ή όχι, αν ήλιος «καίει» ή έχει συννεφιά, το αντηλιακό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ (θυμήσου τη δήλωση της Jennifer Aniston αλλά και το βιντεάκι από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας)!


Φυσικά, η καθημερινή ανάγκη αντηλιακού στο πρόσωπο και το σώμα, αλλά και οι βλαβερές συνέπειες της μη χρήσης του (το μελάνωμα είναι η χειρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις νεαρές γυναίκες) δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά παγκόσμιο.

Country Road summer 2011 6b2ec


Και κάπως έτσι, ανάμεσα στα αιτήματα για δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, στη Νέα Υόρκη, ο Scott M. Stringer έθεσε το αίτημα για δωρεάν αντηλιακό σε όλους! Πώς;


Όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο στους The New York Times, αντίστοιχα με παρόμοια προγράμματα που τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» στη Βοστώνη και το Μαϊάμι (χρηματοδοτούνται από ΜΚΟ), τοποθετούνται σε θέσεις-κλειδιά της πόλης , όπως κοντά σε πάρκα, παραλίες, πισίνες κλπ, ντισπένσερς (dispensers) αντηλιακών με SPF 30, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινό προκειμένου να προμηθεύεται δωρεάν αντηλιακή κρέμα.

free sunscreen e0e49


(Στo Μαϊάμι, έχουν τοποθετηθεί 50 dispensers με αντηλιακή λιοσιόν SPF 30 στις παραλίες και στα πάρκα ενώ στη Βοστώνη το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Melanoma Foundation of New England.)

unnamed 4244 701f9


Έτσι, το μοιραίο λάθος να βγεις από το σπίτι χωρίς αντηλιακό δεν είναι και τόσο μοιραίο (τελικά) μιας και σε αρκετά κοντινή απόσταση θα μπορείς να προμηθευτείς αντηλιακό! Βέβαια, περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το προτεινόμενο πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη δεν είναι γνωστές.

yellow on wall with hand a5811
RDK P PBC RDK e36c2


Φυσικά, κυβερνήσεις και εταιρείες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική απόφαση για την εφαρμογή ή μη του προγράμματος, πάντως εμείς έχουμε να αναγνωρίσουμε πως πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία!

Λες α) με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι β) κάποια στιγμή να έρθει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και στην Ελλάδα;