Υαλουρονικό οξύ στις κρέμες και όχι πλέον ενέσιμο!

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Υαλουρονικό οξύ στις κρέμες και όχι πλέον ενέσιμο!

Δε σου κάνει εντύπωση που το υαλουρονικό οξύ τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστεί όλο και περισσότερο στις συνθέσεις καλλυντικών που αφορούν το πρόσωπο και το σώμα; 

Το συστατικά εκείνο που απασχολεί τους επιστήμονες και τις μεγάλες εταιρείες καλλυντικών είναι το υαλουρονικό οξύ! Φυσικά ως ουσία σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις για αυτό. Ίσως όμως σου ακούγεται πιο οικείο σαν ενέσιμη θεραπεία, καθώς οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί εδώ και χρόνια το συμπεριλαμβάνουν στα πρωτόκολά τους. Πλέον, είτε πρόκειται για serum είτε για κρέμες προσώπου και σώματος είτε για body mist, στις ετικέτες τους τα περισσότερα αναγράφουν περιεκτικότητα υαλουρονικού οξέος.

Ας θυμηθούμε όμως τι ακριβώς είναι το υαλουρονικό οξύ:

Το Υαλουρονικό οξύ είναι είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης , ένα μόριο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτούσιο στη φύση και αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το υαλουρονικό οξύ όπως επίσης και τα μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου παράγονται από τους ινοβλάστες έχοντας ελαστικές και κολλώδεις ιδιότητες. Με την πάροδο της ηλικίας οι ινοβλάστες λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και να να χάνει την σφριγηλότητά του. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο (δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του), η απώλεια του σαν δομικού συστατικού των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, που προκαλεί ρυτίδες.

Νέα γενιά προϊόντων :

Ουσιαστικά αυτή η νέα ''τάση'' που οδηγεί προς την δημιουργία προϊόντων με συνθέσεις που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικό οξέος, βασίζεται στην αυξημένη ανάγκη κάθε σύγχρονης γυναίκας για δραστικά αντιγηραντικά αποτελέσματα μη επεμβατικά και τελείως ανώδυνα, συνεπώς ούτε καν ενέσιμα. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επαναστατική αυτή κατηγορία προϊόντων είναι η ασφαλέστερη επιλογή καθώς οι ενέσεις υαλουρινικού μετρούν μόλις λίγα χρόνια στον τομέα της δερματολογίας και τα εγγυημένα εργαστήρια αποτελέσματα για τις παρενέργειες τους χρειάζονται περίπου 20 χρόνια μελέτης.

Η μόνη επίπτωση -αναφέρουν οι ειδικοί-που ενδέχεται να παρατηρήσουν όσες τα δοκιμάσουν είναι ελαφριά αφυδάτωση στο δέρμα καθώς το υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να δεσμεύει επιδέξια υγρασία από οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι γιατροί απλά συστήνουν να πίνετε έξτρα νερό.