Τι είναι η "περιβαλλοντική γήρανση" του δέρματος;

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Τι είναι η "περιβαλλοντική γήρανση" του δέρματος;

Ακούμε τον όρο όλο και πιο συχνά... ξέρουμε όμως ακριβώς τι σημαίνει;

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι προειδοποιήσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος ήταν ελάχιστες, αλλά τώρα πλέον αποτελούν πρώτη είδηση κάθε μήνα για διάφορες μεγάλες πόλεις, σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τον μολυσμένο αέρα, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν πηγή έντονου στρες εξαιτίας της κίνησης που επικρατεί στους δρόμους αλλά και των ατελείωτων ωρών που ξοδεύουμε στις μετακινήσεις μας με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι αστικές περιοχές υπόκεινται σε έναν ατελείωτο, ταχύρυθμο μαραθώνιο που δοκιμάζει την επιδερμίδα μας συνεχώς με αποτέλεσμα τη γήρανσή της. Ως η πρώτη φυσική ασπίδα του σώματος, η επιδερμίδα πρέπει να αντιμετωπίζει διαρκώς τις αιτίες που προκαλούν stress. Στο πέρασμα του χρόνου σε συνδυασμό με τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις, τα κύτταρα του δέρματός μας προοδευτικά «αγνοούν» τους μηχανισμούς αυτο-αναγέννησης, με αποτέλεσμα τα μηνύματα διόρθωσης και προστασίας της επιδερμίδας να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταδοθούν.

Σαν αποτέλεσμα:

1. το δέρμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει,χάνοντας τη φυσική του λάμψη.

2. Η έλλειψη σφριγηλότητας εντείνεται

3. οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες

4. οι σκούρες κηλίδες και οι δυσχρωμίες πολλαπλασιάζονται, ενώ τα σημάδια γήρανσης αυξάνονται.

Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα μας δείχνει να γερνάει πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε, έχοντας χάσει το συγχρονισμό της με τη βιολογική μας ηλικία, και να δείχνει κάθε ημέρα πιο θαμπή. Το δέρμα πρέπει να αντεπεξέλθει σε τόσα πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον που, κάποιες φορές είναι δύσκολο για τα βασικά μηνύματα να έχουν αντίκτυπο.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ

Σπιτική μάσκα για να μακρύνουν τα μαλλιά σου μέσα σε ένα βράδυ