Αναζητάς αποσμητικό: επιλέγουμε… φυσικά!

Αναζητάς αποσμητικό: επιλέγουμε… φυσικά!

Αλήθεια πώς επιλέγουμε αποσμητικό; Τι είναι αυτό που πρέπει να αναζητάμε και τι να προσέχουμε; Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας δίνει η φαρμακοποιός κυρία Βασιλική Καλύβα.

Πώς λειτουργούν τα αποσμητικά;

Η κυρία Καλύβα εξηγεί πως «ο βασικός στόχος ενός αποσμητικού είναι να καταπολεμήσει την κακοσμία του ιδρώτα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε όλα τα σχετικά προϊόντα, που έχουν αυτού του είδους τη δράση. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν τα αποσμητικά (deodorants), τα αντι-ιδρωτικά (anti-perspirants) και τα φυσικά ή βιολογικά αποσμητικά (natural deodorants).
Η διαφορά τους βρίσκεται στη σύνθεση, στη λειτουργία και στις συνέπειες που πιθανόν να έχουν στο δέρμα και τον οργανισμό μας.

Έτσι, όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται anti-perspirant, σημαίνει πως λειτουργεί ως αντι-ιδρωτικό, δηλαδή μειώνει την παραγωγή του ιδρώτα. Τα antiperspirants περιέχουν ουσίες που «μπλοκάρουν» την έκκριση του ιδρώτα. Αντίθετα, τα deodorants, περιέχουν αντισηπτικές ουσίες εναντίον των μικροοργανισμών που θεωρείται ότι προκαλούν την κακοσμία. Αν, λοιπόν, θέλουμε να νιώθουμε πιο στεγνές προτιμούμε antiperspirants, ενώ αν μας ενδιαφέρει να είναι άοσμος ο ιδρώτας, τότε χρησιμοποιούμε deodorants.

«Από τις αντι-ιδρωτικές ουσίες, τα άλατα αλουμινίου είναι αυτά που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους του δέρματος ή να προκαλέσουν ερεθισμούς. Γι’ αυτό και στα άτομα που αποφεύγουν τα αποσμητικά, επειδή έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από ερεθισμούς στη μασχάλη, συνήθως συστήνουμε να αποφεύγουν τα αποσμητικά που περιέχουν τέτοια άλατα και έχουν έντονο άρωμα», επισημαίνει η κυρία Καλύβα.

Πόσο ασφαλή είναι;

«Όσο τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εξελίσσονται, οι άνθρωποι αναζητούν ασφαλέστερα και ποιοτικότερα προϊόντα.
Είναι αλήθεια πως στο φαρμακείο το κοινό βρίσκει περισσότερο εξειδικευμένα προϊόντα, τα οποία δεν μπορεί να βρει στα καταστήματα που πωλούν απλώς καλλυντικά ή στα σούπερ-μάρκετ. Στο φαρμακείο, βέβαια, βλέπουμε πολύ συχνότερα γυναίκες να έρχονται και να αναζητούν αυτά τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα, απ’ ό,τι άντρες. Αυτό που επιζητούν, σε ότι αφορά τα αποσμητικά, είναι να είναι ασφαλή, ποιοτικά, χωρίς οινόπνευμα και αλουμίνιο».
«Πολλές φορές δεχόμαστε, εμείς οι φαρμακοποιοί, διάφορες ερωτήσεις σε σχέση με το τι αποσμητικό είναι προτιμότερο να διαλέξει κάποιος. Αυτό που συνιστούμε πια, και μετά από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, είναι ο καταναλωτής να στραφεί προς τα βιολογικά - φυσικά αποσμητικά. Με μία ή δύο επαναλήψεις στη χρήση, μέσα στην μέρα, μπορούμε να διατηρήσουμε την αίσθηση φρεσκάδας και το διακριτικό άρωμα που θέλουμε, όλη μέρα», μας εξηγεί η ειδικός.

Προτιμήστε τα φυσικά αποσμητικά!

Η κυρία Καλύβα, ένθερμη υποστηρίκτρια των φυσικών αποσμητικών, εξηγεί πως «πράγματι, τα φυσικά αποσμητικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα άλλα. Περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά, φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία δρουν κατά των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τους προσδίδουν ασφάλεια, αντισηπτική δράση και προστασία ταυτόχρονα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που έχει ένας καταναλωτής από το αποσμητικό του. Δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, οινόπνευμα, άλατα αλουμινίου, parabens και άλλα τεχνητά πρόσθετα».

Τέλος, η κυρία Καλύβα, εξηγεί πως «αρκετός κόσμος, ιδίως παλαιότερα, φοβούμενος τις συνέπειες που μπορεί να είχε για το δέρμα και την υγεία του ένα αποσμητικό, απέφευγε τη χρήση του.
Όμως, όλοι ξέρουμε ότι όσες φορές και να κάνουμε ντους μέσα στη μέρα το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιούμε ένα αποσμητικό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η ζέστη μας κάνει να ιδρώνουμε συχνότερα. Γι’ αυτό και, ακόμα και στους πιο σκεπτικιστές σχετικά με τα αποσμητικά, συνιστούμε φυσικά προϊόντα με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για τον ανθρώπινο οργανισμό, συστατικά».

Info
Καλύβα Βασιλική, Φαρμακοποιός, Ηρακλείτου 4, Κολωνάκι, τηλ. 2103641766, e-mail: kalvasil@otenet.gr

optima iceguard 690χ690

Ice Guard Natural Crystal Rollerball της Optima

Θέλετε φυσική προστασία από το αποσμητικό σας και αίσθημα φρεσκάδας όλη μέρα; Η νέα σειρά αποσμητικών Ice Guard Natural Crystal Rollerball της Optima:
- Περιέχει φυσικά μεταλλικά άλατα, τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλικά στην επιδερμίδα και έχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
- Δεν περιέχει parabens, SLS, τεχνητά αρώματα ή χρώματα
- Αποτρέπει αποτελεσματικά την κακοσμία
- Δεν μπλοκάρει τους πόρους
Μπορείτε να το βρείτε σε 5 φυσικά αρώματα, λεβάντα, τριαντάφυλλο, λεμονόχορτο, τεϊόδεντρο και χωρίς άρωμα. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και προστατευθείτε... φυσικά!