Γνωρίστε την Λιπο-Κοιλιοπλαστική, την πλέον σύγχρονη μέθοδο για τέλειο σώμα

Γνωρίστε την Λιπο-Κοιλιοπλαστική, την πλέον σύγχρονη μέθοδο για τέλειο σώμα

Πριν πάρετε την απόφαση να υποβληθείτε σε μια επέμβαση κοιλιοπλαστικής θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η χειρουργική μέθοδος δεν προορίζεται στο να χάσετε το επιπλέον βάρος σας, δηλαδή, δεν είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αδυνατίσματος.

Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση της αισθητικής εικόνας της κοιλιάς και του κορμού γενικότερα. Αυτό που θα κάνει ο Πλαστικός Χειρουργός σας είναι να διορθώσει τη χαλάρωση του δέρματος ή/και των κοιλιακών μυών αλλά και να απομακρύνει το τοπικό λίπος, προβλήματα που συνήθως προκύπτουν μετά από μεγάλες απώλειες κιλών και εγκυμοσύνες ή δημιουργούνται λόγω γήρανσης του σώματος.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να:

  • είναι υγιείς με σταθερό σωματικό βάρος (πλησίον του ιδανικού),
  • έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες,
  • μην καπνίζουν ή να είναι πρόθυμοι να διακόψουν το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση, καθώς διαφορετικά, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών,
  • νιώθουν έντονη ενόχληση από την εικόνα της κοιλιάς ( χαλάρωση, συσσωρευμένο τοπικό λίπος, ραγάδες ).

Άτομα που έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν σε εγχειρήσεις στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να έχουν ουλές σε συγκεκριμένα σημεία, είναι πιθανόν να μην μπορούν να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική.

Επίσης, όσες γυναίκες προγραμματίζουν μελλοντική κύηση, δεν θεωρούνται ιδανικές υποψήφιες για κοιλιοπλαστική και θα πρέπει να επανέλθουν μετά την κυοφορία.

Πριν την επέμβαση

Η λήψη πλήρους και λεπτομερούς ιστορικού, όπως και η ενδελεχής κλινική εξέταση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την διαμόρφωση του χειρουργικού πλάνου.

Η διερεύνηση πιθανής κήλης ( ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη ) γίνεται κλινικά, ή/και ακτινολογικά και εφόσον διαπιστωθεί, διορθώνεται χειρουργικά κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής.

Η διαδικασία της επέμβασης

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυαστικά και με επισκληρίδιο αναισθησία για καλύτερη μετεγχειρητική αναλγησία.

Ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης του δέρματος ή/και των κοιλιακών μυών αλλά και την ποσότητα του λίπους στο κοιλιακό τοίχωμα, διαμορφώνονται δυο τύποι κοιλιοπλαστικής : η κλασική κοιλιοπλαστική και η mini (μικρή) κοιλιοπλαστική. Η επιλογή της μεθόδου γίνεται από τον πλαστικό χειρουργό με βάση τις ενδείξεις.

anastasopoulos

Η κλασική κοιλιοπλαστική

Στην κλασική κοιλιοπλαστική, ανασηκώνεται το δέρμα της κοιλιάς και αφού κινητοποιηθεί ο ομφαλός, ανακατασκευάζεται το κοιλιακό τοίχωμα, αποκαθίσταται η χαλάρωση (διάσταση) των μυών με τη συρραφή τους και κατόπιν αφαιρείται το δέρμα και το λίπος που περισσεύει, τοποθετείται ο ομφαλός στη σωστή θέση και ολοκληρώνεται η επέμβαση με το κλείσιμο του τραύματος.

Σχεδόν πάντα, η κοιλιοπλαστική συνοδεύεται από λιποαναρρόφηση της κοιλιάς (λιπο-κοιλιοπλαστική). Η λιποαναρρόφηση δρα υποστηρικτικά και συμβάλλει στην ομοιόμορφη κατανομή του λιπώδους ιστού στο κοιλιακό τοίχωμα.

Ο συνδυασμός των δυο επεμβάσεων στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της χαλάρωσης του δέρματος της κοιλιάς και της εκτεταμένης συσσώρευσης λίπους.

Η mini κοιλιοπλαστική

Η mini (μικρή) κοιλιοπλαστική, αφορά σε άτομα με μικρότερη χαλάρωση του δέρματος και περιορισμένη εναπόθεση λίπους, κάτω από τον ομφαλό. Είναι μικρότερη επέμβαση και δεν απαιτεί μετάθεση του ομφαλού, όπως η κλασική μέθοδος. Το τμήμα του δέρματος που αφαιρείται είναι μικρής έκτασης. Συνδυάζεται, επίσης, με λιποαναρρόφηση.

Η εγκάρσια (οριζόντια) τομή της κοιλιοπλαστικής και στους δυο τύπους, σχεδιάζεται πάντα χαμηλά, ώστε να μην είναι εμφανής.

Οι νέες δυνατότητες της Λιπο-Κοιλιοπλαστικής

Η σύγχρονη Λιπο-Κοιλιοπλαστική, περιλαμβάνει σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις, σε σχέση με το παρελθόν, προς όφελος των ασθενών. Η έκταση της κύριας επέμβασης, της κοιλιοπλαστικής, έχει δραστικά περιοριστεί (μικρότερη αποκόλληση ιστών/μικρότερο τραύμα), ενώ η συμμετοχή της λιποαναρρόφησης έχει αυξηθεί. Οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα και το σημαντικότερο, σε μεγάλη μείωση του ποσοστού των επιπλοκών.

Πόσο χρόνο απαιτεί η αποθεραπεία

Ο ασθενής δεν θα παραμείνει για νοσηλεία περισσότερες από 1 ή 2 ημέρες καθώς με τις συνδυασμένες τεχνικές αναισθησίας και αναλγησίας, η κοιλιοπλαστική καθίσταται πλέον μια, σχεδόν, ανώδυνη επέμβαση. Θεωρείται απαραίτητη, η χρήση ειδικής ζώνης κοιλίας για 3-4 εβδομάδες. Η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι σύντομη (1-2 εβδομάδες) και γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης. Η άσκηση επιτρέπεται, μετά από 4-6 εβδομάδες. Στη mini κοιλιοπλαστική, ο χρόνος αποθεραπείας είναι σαφώς μικρότερος.

Ορατά τα αποτελέσματα της επέμβασης

Η διόρθωση της χαλάρωσης, η τεντωμένη - επίπεδη κοιλιά, η λεπτή μέση, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα της επέμβασης και επιδρούν θετικά τόσο στη συνολική εικόνα του κορμού, όσο και στη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης αλλά και τη στάση του σώματος, γενικότερα. Μαζί με την αισθητική αποκατάσταση επιτυγχάνεται και η λειτουργική βελτίωση, σε βάθος χρόνου.

Η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους, η άσκηση και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα της επέμβασης, και τη διάρκειά του. Αξίζει να σημειωθεί πως η κοιλιοπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση που απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.