Ο Έλληνας Αμερικάνος John Georges είναι ο πιο Έλληνας της Αμερικής.

Ο Έλληνας Αμερικάνος John Georges είναι ο πιο Έλληνας της Αμερικής.

Πριν λίγο καιρό με είχε καλέσει η παιδική μου φίλη η Έλλη Μάντης στο σπίτι της στην Νέα Ορλεάνη. Μας ξενάγησε στα καλύτερα και ήταν και η περίοδος του Mardi Gras που αν και δεν ήταν εύκολη η μετακίνηση μέσα στην πόλη γιατί κλείνανε τους δρόμους συνέχεια για τις παρελάσεις εκείνη βρήκε τον τρόπο και είδαμε τα πάντα όλα, από την γενέτειρα της τζαζ μουσικής μέχρι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, όπου με μεγάλη έκπληξη τα πιο cool μέρη ανήκουν σε Έλληνες και όχι απλούς Έλληνες αλλά πατριώτες που αγαπάνε και στηρίζουν την Ελλάδα πιο πολύ από αυτούς που μένουν εδώ. Οι Έλληνες που γεννήθηκαν στην Νέα Ορλεάνη μιλάνε Ελληνικά με τον ίδιο τρόπο και ας μην έχουν πάει στα ίδια σχολεία αλλά αγαπάνε την Ελλάδα και την κληρονομιά της με το παραπάνω.

Και κάπως έτσι μας πήγε για φαγητό στο Galatoire's εστιατόριο που λειτουργεί από το 1905. Αυτό που ζήσαμε εκεί ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία σαν να ήσουν σε έργο του Χόλιγουντ, όλοι ντυμένοι στα πράσινα και με τις περίφημες χάντρες του Mardi gras κρεμασμένες στον λαιμό και με ένα κέφι και μπρίο που πραγματικά μόνο στα έργα το συναντάς.

Εκεί είχαμε την τύχη να μας συστήσει στον οικογενειακό της φίλο και ιδιοκτήτη του Galatoire's, τον Ελληνό Αμερικάνο John Georges που είναι υπερδύναμη στην Νέα Ορλεάνη αλλά και εκπληκτικός άνθρωπος , φιλάνθρωπος. Μας πήγε παντού μας έκανε την απόλυτη ξενάγηση και μου μίλησε για την Νέα Ορλεάνη αλλά και την Καλαμάτα που τόσο αγαπάει.

Η Νέα Ορλεάνη είναι μια από τις παλιότερες πόλεις κοντεύοντας τα 300 χρόνια έχοντας νωρίτερα εποίκους του από τη Γαλλία και την Ισπανία με τουλάχιστον μία ελληνική μητρική σε κάθε ένα από αυτά, αλλά ήταν δεν ήταν μέχρι πάνω από 150 χρόνια πριν, ότι μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία χτίστηκε για πρώτη φορά από τον βαμβάκο καλλιεργητή επιχειρηματία Νίκολας Benachi.


Σήμερα οι Έλληνες Αμερικανοί στη Νέα Ορλεάνη είναι ηγέτες σε κάθε επάγγελμα. Ένας από αυτούς είναι ο John Georges ο οποίος οικογενειακή του επιχείρηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, διανομής τροφίμων είναι άνω των 100 ετών από τη μητρική πλευρά του παππού του, ο οποίος μετανάστευσε από την Τρίπολη, ενώ την πλευρά του πατέρα του, εξακολουθεί να έχει μια παρουσία στο Αρφαρά, Μεσσηνία, Καλαμάτα.



Ο John είναι περήφανος για της Ελληνικές ρίζες του και φιλοξενεί κάθε Έλληνα που επισκέπτεται τη Νέα Ορλεάνη. Εκτός από το να τρέχει με την σχεδόν ενός αιώνα παλιά οικογενειακή επιχείρηση του, ο John διαθέτει μια συλλογή από περισσότερο από έναν αιώνα παλιές επικές εταιρείες στην Λουιζιάνα, όπως η κρατική μεγαλύτερη εφημερίδα του εισαγγελέα και στην Νέα Ορλεάνη το θρυλικό Γαλλικό εστιατόριο Galatoires.

Είναι πολύ περήφανος για τον ξάδελφό του τον Σωτήρη Γεωργούντζο και τον θεωρεί έναν ειλικρινή αθλητικογράφο που έχει γίνει πρόσφατα πολύ γνωστός στην Καλαμάτα.



Όταν ο John ταξιδεύει στην Ελλάδα δεν είναι ποτέ μόνος. Φέρνει ολόκληρη την οικογένειά του και πάντα κάποιους Έλληνες φίλους. Τρέχοντας στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές του αλλά και πολλές φορές έρχεται μέσα στον τρελό χειμώνα αρκετές φορές το χρόνο για να πηγαίνει στο πατρικό χωριό του στην Αρφαρά Μεσσηνίας, όπου εξακολουθούν να μαζέψουν τις ελιές και το λάδι, αλλά και ο ίδιος είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες Αμερικάνους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα σπίτι στην Μύκονο, όπου επισκέπτεται εδώ και 42 χρόνια!



Στη Νέα Ορλεάνη είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια πτυχή της ιστορικής αυτής πόλης δεν διαθέτει την ελληνική κουλτούρα. Είτε είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης, των τροφίμων, των επιχειρήσεων, real estate, τον αθλητισμό, την πολιτική, την εκπαίδευση ή την ιατρική υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας που κάνει τα πράγματα να συμβούν. Ένας από αυτούς είναι ο John Georges ο οποίος φαίνεται να έχει το χέρι του σε περισσότερες από μία δουλειές εκεί και συνεχίζει με τον τρόπο του να μεταδίδει την Ελληνική κουλτούρα και κληρονομιά κάνοντας μας όλους υπερήφανους.

John it was a great pleasure meeting you and cant wait to see you when you are back home in Greece. Thank you very much for everyhting you did for us.