Δεν μπορώ να φανταστώ την επόμενη ημέρα χωρίς αυτόν...

Ερμιόνη Σαρρή
Δεν μπορώ να φανταστώ την επόμενη ημέρα χωρίς αυτόν...

Δεν μπορείς και εσύ να ξεπεράσεις τον πρώην σου; Μάθε από μία ειδικό πώς θα τα καταφέρεις

Όταν μια σχέση τελειώνει, τα συναισθήματα απόρριψης μπορούν να επισκιάσουν την αυτοεκτίμηση και να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας στην καθημερινότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που η πρώτη τους κίνηση είναι να προσπαθήσουν να φτιάξουν ότι χάλασε ή να επουλώσουν ότι χάθηκε. Αλλά συχνά, ο ένας εκ των δύο συναισθηματικά είναι σε διαφορετικό επίπεδο και το πιο πιθανό είναι να θέλει να προχωρήσει παρακάτω αντί να ξαναπροσπαθήσει με άλλη θεώρηση της κατάστασης. Και πάλι, ο πρώτος μπορεί να επιμείνει καθώς δεν μπορεί να διανοηθεί πώς είναι δυνατόν για τον άλλον να πάει παρακάτω.

Πολύ συχνά μας ζητούν μεθόδους και μικρές βοήθειες ώστε να μπορέσουν να μαλακώσουν τα συναισθήματα της απόρριψης, να περιορίσουν την εμμονή με το άλλο άτομο και να ελέγξουν την επιθυμία τους να έχουν συνεχώς επαφή με τον πρώην αγαπημένο τους. Όμως προσπαθώ αρχικά να στρέψω την προσοχή τους σε κάτι πιο ουσιαστικό. Πώς θα μπορούσαν να πιστέψουν σε μια μέθοδο που έχει δύναμη και αξία όταν οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι για την προσωπική τους αδυναμία και αναξιότητα ; Και γιατί να χρησιμοποιήσουν μεθόδους για να πάνε παρακάτω όταν ακόμα προσπαθούν να βρουν λύση για να ξαναφέρουν πίσω τον αγαπημένο τους l Σημαντικά σημεία τα οποία καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ενώ προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον χωρισμό.

Ενώ είσαι ακόμα αναστατωμένη και κυριευμένη από το συναίσθημα της αποτυχίας, εξιδανικεύοντας τον άνθρωπο που σε απέρριψε και με διάθεση να αναρρώσεις την χαμένη σχέση, στην ουσία δίνεις σε αυτή την σχέση την δύναμη να κυριεύσει την ζωή σου και να νοιώθεις δυστυχία, αδυναμία και ανημπόρια, μια αίσθηση ότι είσαι αόρατη – ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό σου – αλλά και στον αγαπημένο σου αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο που μπορεί να είναι εν δυνάμει σύντροφος. Το αίσθημα του εγκλωβισμού ή και της απομόνωσης από την πραγματική ζωή ενώ πείθεις τον εαυτό σου ότι απέτυχες, καθιστά δύσκολο να κερδίσεις το βλέμμα κάποιου. Άρα πρωτεύων στόχος σου είναι να μην χάσεις άλλη από την δύναμή σου, να βρεις τον εαυτό σου και έτσι να αποκαταστήσεις την συναισθηματική σου ισορροπία, ζωντάνια και αίσθηση προσωπικής αξίας.

Όχι δεν είναι όσο απλό ακούγεται. Η σκέψη του να πας παρακάτω δεν σε βοηθάει ιδίως όταν δεν είσαι ακόμα έτοιμη. Αντιθέτως μέσω αυτής, θα αυξήσεις την δυσφορία που ήδη αισθάνεσαι. Ανήκεις στο εδώ-και-τώρα, ούτε παρακάτω ούτε παραπίσω. Μπορείς όμως να φανταστείς το πώς μπορεί να είναι όταν θα πάς παρακάτω.

Τι σημαίνει «πάω παρακάτω» ;

Δεν μένω κολλημένος στο σημείο από το οποίο δεν μπορώ να πάω πουθενά. Εν ολίγοις, αν μια τακτική ή συνήθειά σου δεν λειτουργεί για σένα μετά από μερικούς μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιεστείς περισσότερο, για πιο πολύ καιρό, να δράσεις πιο γρήγορα ή να γίνεις πιο σκληρός με τον εαυτό σου. Αντίθετα άρχισε να σκέφτεσαι ότι πιθανώς να υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος να διαχειριστείς την περίοδο που περνάς. Κι αν πρόκειται να ξανασυνδεθείς με τον φίλο σου, το να πάς παρακάτω είναι ίσως και η μόνη οδός ώστε να είσαι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να το κάνεις να συμβεί.

Η κατάσταση που περνάς μπορεί να χαρακτηρίζεται από δυσφορία και αναστάτωση αλλά είναι απολύτως φυσιολογική και ουδεμία σχέση έχει με την τρέλα που πολλές φορές φοβάσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό σου. Το μυαλό και το σώμα μας είναι προγραμματισμένα να έχουν πολύ επώδυνες αντιδράσεις παρουσία απόρριψης. Ο χωρισμός από μια σχέση μπορεί να ξυπνήσει ένα σπριντ χημικών ουσιών που θα σου δημιουργήσουν την αίσθηση μοναξιάς, έντονης θλίψης έως κατάθλιψης , και αναξιότητας – ιδίως αν αυτός που σε απέρριψε αισθάνεσαι ότι είναι ο ένας για σένα

Είναι απαραίτητο να δεις κατάματα την στεναχώρια σου παρ` όλο που πολλές φορές μπορεί να παλεύεις με νύχια και με δόντια να την αποφύγεις. Ο πνιγμός του συναισθήματος της θλίψης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, εμμονή, σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και χρόνια απόγνωση. Η αποφυγή της θλίψης είναι αυτό που θα διατηρήσει την αίσθηση εγκλωβισμού και ανημπόριας.

Δες λοιπόν την θλίψη σαν μια απαραίτητη αντίδραση στην απώλεια. Η θλίψη εμπεριέχει συναισθήματα δυσπιστίας, θυμού, φόβου και στενοχώριας όπως και σωματικά συμπτώματα κόπωσης, μυϊκής έντασης, κενό στο στομάχι, και αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο. Είναι επώδυνο αλλά είναι και απόδειξη ότι έχεις την ικανότητα να επενδύσεις στις σχέσεις. Αυτή η διαδικασία επούλωσης σε βοηθάει να αφήνεις σταδιακά πίσω σου ότι υπήρχε και να προσαρμοστείς σε αυτό που υφίσταται. Θέλει λίγο χρόνο ώστε η εικόνα που προβάλεις προς τα έξω από «πρέπει να δείχνω ότι είμαι ένας ανάξιος σύντροφος για εκείνον/εκείνη» να μετατραπεί σε «μπορώ να ξαναβρώ την αξία μου». Η θλίψη είναι αυτή που θα σε ελευθερώσει από τις μαχαιριές της απόγνωσης.

Πώς θα την αντέξεις ;

Όσο περισσότερο καταφέρεις να απομακρύνεις σκέψεις που αφορούν αυτό το θέμα και αντιθέτως αρχίζεις να αποκτάς επαφή με θέματα της καθημερινότητας και πραγματικότητάς σου, τόσο πιο γρήγορα θα δεις ότι υπάρχει κι αλλού αξία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις την συναισθηματική εμπειρία όταν μένεις με τις συγκεκριμένες σκέψεις όλη την ημέρα, καθώς αφιερώνεις πολύ χρόνο να εκλογικεύεις την αξία σου και να πιέζεις το μυαλό σου να βρει λύσεις ενώ παγώνεις τα συναισθήματά σου και αποκόπτεσαι από το σώμα σου και τις ανάγκες του. Όμως ξεχνάς κάτι. Ότι οι σωματικές σου αισθήσεις σου λένε την αλήθεια για οτιδήποτε σου συμβαίνει. Κάθε φορά που παρατηρείς μια έντονη σωματική αίσθηση ή ένα τράβηγμα ή σύσπαση κάπου στο σώμα σου, απλά παρατήρησε πώς εκδηλώνεται το συναίσθημά σου μέσα από το σώμα σου. Σίγουρα σε κεντρίζουν σκέψεις οι οποίες παρεμβαίνουν ακόμα κι ενώ εργάζεσαι για να σε κάνουν να στρέψεις την προσοχή σου στην προσπάθεια να αποφύγεις όσα βιώνεις. Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να στρέφεις την προσοχή σου στο σώμα σου, να απασχολείς το μυαλό σου με πρακτικά θέματα που συμβαίνουν στο εδώ-και-τώρα αντί να εντείνεις τον πόνο σου με σκέψεις – φλεγμονές. Δεν είναι εύκολο κι αν δεις ότι δεν μπορείς να βρεις κάποια ισορροπία μες στην ημέρα σου αλλά και στις ζωτικές συνήθειες όπως την σίτιση του εαυτού σου και τον ύπνο, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Όταν για παράδειγμα σκέφτεσαι ότι είναι αυτός που θέλεις και ότι πρέπει να του αποδείξεις ότι αξίζεις να είναι μαζί σου αλλιώς δεν θα τα ξαναβρείτε ή ότι η απόρριψή του σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένη, αμέσως εστίασε στις αισθήσεις του σώματός σου, όποιες κι αν είναι αυτές. Μπορεί να νοιώθεις σφίξιμο στο σαγόνι, ή έναν κόμπο στον λαιμό ή ακόμα και μια αίσθηση άστατου στομαχιού. Το κάθε συναίσθημα έχει τον δικό του τρόπο να σωματοποιείται και ο καθένας μας έχεις τις δικές του εκδηλώσεις. Και με το να στρέφεις την προσοχή σου σε αυτές, περιορίζεις την ενασχόλησή σου με επώδυνες σκέψεις όπως «δεν αντέχω να στεναχωριέμαι, με πονάει πολύ, θα τρελαθώ» οι οποίες και αυξάνουν τον πόνο που νοιώθεις. Στόχος σου είναι να περιορίσεις τον φαύλο κύκλο της σκέψης σου και συνεπώς του ψυχικού πόνου σου, επιτρέποντας στον εαυτό σου να νοιώσει χωρίς φόβο τα συναισθήματα που είναι απολύτως φυσιολογικά.

Αποφύγετε να γαντζωθείτε από χρονικές προθεσμίες. Η προσαρμογή του καθενός μας σε κάτι επώδυνο για τον ίδιο είναι σταδιακή και όσο σταδιακή έχει ο κάθε οργανισμός ανάγκη.

Προς το παρόν, είναι σαφές ότι κρατάς τις ελπίδες να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις πίσω τον αγαπημένο σου. Η ελπίδα είναι μία απαραίτητη παράμετρος της διαδικασίας προσαρμογής στα νέα δεδομένα ενώ βιώνεις έντονη στεναχώρια και θλίψη. Και πολλές φορές, η ελπίδα σου μπορεί και να αλλάξει κατεύθυνση – προς τη δημιουργία μιας ζωής που θα σε κάνει χαρούμενη – με ή χωρίς αυτό το άτομο.

Ευχαριστούμε πολύ την συμβουλευτική ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτρια

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com