Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017
So far... So food

So far... So food

Mamatsita
Μαμά στην τσίτα λατρεύει τη μαγειρική

Ατομικά στριφτάρια κοτόπιτας με τραχανά

Ατομικά στριφτάρια κοτόπιτας με τραχανά

Είχε μια ιδιαίτερη ψύχρα εκείνες τις ημέρες ο καιρός κι είχε κι έναν λαιμό που με “τσιμπούσε” καθώς προσπαθούσα να καταπιώ. Άσε που είχε προηγηθεί κι ένα βουλωμένο δεξί ρουθούνι, που έπαιζε συνδυαστικά μ’ ένα βουλωμένο αριστερό αυτί.

Όπως κατάλαβες, την είχα αρπάξει για τα καλά. Για αυτό στο σπίτι, οι σούπες έδιναν κι έπαιρναν. Όταν ανακοίνωσα στην «πελατεία» μου πως το μενού για μία ακόμη φορά θα είχε και πάλι σούπα, ε, δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκαν.

Για ν’ αποφύγω λοιπόν την γκρίνια αποφάσισα να ενεργήσω με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψω... όλες τις ανάγκες. Έβγαλα λοιπόν το κοτοπουλάκι μου από το ψυγείο κι έπιασα δουλειά.

Ετοίμασα την κοτόσουπα – γιατριά και χρησιμοποίησα το μισό κοτόπουλο για να φτιάξω ατομικά στριφτάρια που ξέρω πόσο πολύ αρέσουν στα πιτσιρίκια μου αλλά και στους συμμαθητές τους, αφού κάθε φορά που τα στέλνω στο σχολείο για κολατσιό, γίνονται ανάρπαστα.

20141118 160110 768x1024

Νομίζω πως πρέπει να φταίει το σχήμα τους για την μεγάλη τους επιτυχία. Το λέω αυτό γιατί όταν ετοιμάζω αυτή την κοτόπιτα στην κλασσική της μορφή, με την ίδια κάθε φορά γέμιση, θα έχω πάντα μερικά κομμάτια ...επιστροφή. Σε αντίθεση μ’ αυτά εδώ τα στριφταράκια που κυριολεκτικά δεν τα προλαβαίνω.

20141118 164822 768x1024

Αφού λοιπόν έχεις βράσει το κοτόπουλο δες τι άλλο θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις κι εσύ.

2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι μόνο το πράσινο
1/2 κοτόπουλο βρασμένο, ξεκοκαλισμένο και ψιλοκομμένο
2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
αλάτι – πιπέρι
3 αυγά
1κούπα γραβιέρα τριμμένη
1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο
1 κ γλ τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα τραχανά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για τα φύλλα
1 κρόκο για τα φύλλα
λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

20141118 164907 768x576

Σε βαθύ σκεύος σοτάρεις τα κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το κοτόπουλο και το ζωμό, αλατοπιπερώνεις κι αφήνεις να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ έχεις χτυπήσει τ’ αυγά με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτεις αυτό το μείγμα στο σκεύος με το κοτόπουλο, ρίχνεις και τον τραχανά κι ανακατεύεις πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνεις τα χωριάτικα φύλλα στον πάγκο σου και κόβεις οριζόντια και στην μέση. Αλείφεις μ΄ελαιόλαδο κάθε φύλλο ξεχωριστά και μ’ ένα κουτάλι της σούπας παίρνεις γέμιση και την απλώνεις στην άκρη και κατά μήκος του φύλλου.

20141118 154019 768x1024

Τυλίγεις ανά δύο φύλλα σε ρολό και κατόπιν σε στριφτάρι. Αλείφεις την επιφάνεια του με τον κρόκο και πασπαλίζεις με το λευκό και το μαύρο σουσάμι. Τοποθετείς τα στριφταράκια σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 30 – 40 λεπτά.

Tip: Να προσέξεις στο σημείο «αφήνουμε την γέμιση να πάρει μια βράση». Μην την αφήσεις να απορροφήσει όλα τα υγρά της. Δεν θέλεις να είναι στεγνή όταν θα την απλώνεις πάνω στο φύλλο.

 

Με αγάπη

Mamatsita

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook

Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο instagram

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης