Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017
So far... So food

So far... So food

Mamatsita
Μαμά στην τσίτα λατρεύει τη μαγειρική

Νηστεύεις; Φτιάξε πάστα φλώρα!

Νηστεύεις; Φτιάξε πάστα φλώρα!

Λόγω απόστασης, είχα να δω την αδελφή μου τρεις μήνες περίπου.
Είχαμε αποφασίσει από τα Χριστούγεννα, να περάσουμε τις Πασχαλινές διακοπές μαζί.
Η αλήθεια είναι πως μετρούσα τις μέρες και η χαρά μου γινόταν ακόμη μεγαλύτερη γιατί ήξερα πως μαζί της θα φέρει και μερικά τέσσερα πέντε βάζα από την μαρμελάδα που φτιάχνει με τόσο μεγάλη επιτυχία.
Η μαρμελάδα πορτοκάλι της Νάνση (το όνομα της αδελφής μου) έχει αυτό το ιδιαίτερο άρωμα που το έχω συνδυάσει με το σπιτικό της και με μεγάλες βουτυρωμένες φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, επίσης σπιτικό, φτιαγμένο από τα χεράκια της.
Το μυστικό για αυτό το άρωμα που αναδύεται με το που ανοίγεις το βάζο της μαρμελάδας της, βρίσκεται σ’ αυτό το υλικό που θα διαβάσεις παρακάτω.
Για να μην σου τα πολυλογώ, μετά τα φιλιά και τις αγκαλιές και τα καλωσορίσματα, πέρασα κατευθείαν στο θέμα.
– «Έφερες;»
Ήταν βλέπεις που είχα αποφασίσει να «θυσιάσω» το ένα βάζο, στο βωμό μιας πάστα φλώρα, την ζύμη της οποίας είχα ήδη ετοιμάσει και στρώσει στην ταρτιέρα μου.
Κι επειδή διανύουμε και περίοδο νηστείας, η ζύμη είναι και νηστίσιμη.

pf7

Φτιάξε κι εσύ αυτή την νηστίσιμη ζύμη πάστα φλώρα, και βάλε επάνω της όποια μαρμελάδα τραβάει η όρεξή σου, ΑΛΛΑ αν φτιάξεις μαρμελάδα πορτοκάλι, μην ξεχάσεις να βάλεις το υλικό που θα την απογειώσει και δεν είναι άλλο από το ανθόνερο!!!
Για να φτιάξεις την ζύμη της πάστα φλώρα θα χρειαστείς
200 γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κάψουλες βανιλίνη
1 baking powder
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(ίσως χρειαστείς και λίγο παραπάνω για μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλά στο χέρι)

pf6

Για να φτιάξεις την αρωματική μαρμελάδα πορτοκάλι θα χρειαστείς
1 κιλό πορτοκάλια χοντρόφλουδα
1 κιλό ζάχαρη
1 κ σ ανθόνερο
Καθαρίζεις τα πορτοκάλια . Αφαιρείς όσο πιο πολύ από το λευκό του πορτοκαλιού και κόβεις σε κομματάκια την σάρκα του.
Τα βάζεις στην κατσαρόλα και προσθέτεις την ζάχαρη.
Σιγοβράζεις μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και λίγο πριν την σβήσεις, προσθέτεις το ανθόνερο.
Αυτό ήταν! Μόλις έφτιαξες μια απίστευτα αρωματική μαρμελάδα πορτοκάλι.

pf5

Έλα τώρα να φτιάξεις και την πάστα φλώρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζεις την μαργαρίνη και την ζάχαρη και χτυπάς μέχρι ν’ ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτεις τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, την βανιλίνη και σιγά σιγά το μισό αλεύρι, στο οποίο έχεις προσθέσει το baking powder. Σταματάς το μίξερ και συνεχίζεις το ανακάτεμα απαλά με το χέρι σου προσθέτοντας και πάλι σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρεις μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στο χέρι.
Βουτυρώνεις την ταρτιέρα σου και απλώνεις τα ¾ της ζύμης πάνω της. Το υπόλοιπο ¼ το κρατάς για να κάνεις τα «κορδονάκια».

pf3

pf4

Πάνω από την ζύμη απλώνεις την μαρμελάδα πορτοκάλι (ή όποια άλλη μαρμελάδα επιθυμείς), τοποθετείς και τα κορδονάκια και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι η πάστα φλώρα σου να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

pf2

pf1

Εγώ την ετοίμασα για να συνοδεύσω το απογευματινό μου καφεδάκι, αλλά και πρωινό να ήταν… δεν θα με χάλαγε καθόλου.

Με αγάπη

MamaTsita

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook

Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο instagram

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης