Το Μεταξουργείο αλλάζει πρόσωπο

Το Μεταξουργείο αλλάζει πρόσωπο

Ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων επαναπροσδιορίζει την περιοχή, και την αρχιτεκτονική πόλεων γενικότερα.

Για αρκετό καιρό η περιοχή του Μεταξουργείου είχε συνδιαστεί με παλιά νεοκλασσικά κτήρια, φθαρμένα από τον χρόνο και παρατημένα στη τύχη τους, με τους μετανάστες, την εγκληματικότητα, τη βρωμιά και μια γενική αίσθηση «τριτοκοσμικού» προάστιου της Αθήνας. Γεγονός εξαιρετικά άδικο, γιατί αν κάνεις μια βόλτα στα στενά της αγνοώντας τα επιφανειακά χαρακτηριστικά, θα δεις μια κρυμμένη ομορφιά, τόσο στα κτήρια όσο και στο κλίμα παλιάς αρχοντιάς που αποπνέει η περιοχή.

Το 2010 ξεκίνησε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα ανάπλασης του Μεταξουργείου, με σκοπό να γίνει και πάλι κατοικήσιμο και να αποκαλυφθεί η πραγματική του, λαμπερή, ταυτότητα. Αρκετά έργα είναι στα σκαριά, πολλά ήδη εγκεκριμένα, αυτό όμως που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα και πλέον αποτελεί το κόσμημα της περιοχής, και ένα από τα καλύτερα της Αθήνας, είναι το νέο συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στην οδό Μυλλέρου.

Πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αισθητικής και σύγχρονου ντιζάιν, με λιτό σχεδιασμό και μίνιμαλ αισθητική. Το έργο αυτό ανοίκει στην Γεωργία Δασκαλάκη και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, οι οποίοι το ανέλαβαν έπειτα από Διεθνή Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και, προφανώς, ήταν η σωστή επιλογή. Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη κατασκευή του είναι το μπετόν και το ξύλο και, τα μεγάλα ανοίγματα στις γραμμές του, δίνουν τη δυνατότητα στα 5 επίπεδα και τα 40 διαμερίσματα (συν 3 καταστήματα) από τα οποία αποτελείται να «αναπνέουν». Επιπλέον διαθέτει ένα εσωτερικό αίθριο, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται, τέσσερις αναλκυστήρες για εύκολη πρόσβαση, αποθηκευτικούς χώρους και μια υπαίθρια θερμαινόμενη πισίνα.

Το κτίριο έλαβε το βραβείο καλύτερου αρχιτεκτονικού έργου στον πρώτο διαγωνισμό που οργάνωσε η περιοδική έκδοση «Δομές» με θέμα «Σύγχρονη Αρχιτεκτονική».
Και η αλήθεια είναι πως, όσες φορές κι αν περάσεις από μπροστά του, αφενός δεν χορταίνεις να το χαζεύεις, αφετέρου δεν πιστεύεις ότι αυτό το εντυπωσιακό δείγμα πρωτοποριακού ντιζάιν έγινε στην Αθήνα και ειδικά στην απαξιωμένη γειτονιά του Μεταξουργείου.

Ένα μεγάλο βήμα για την ανάπλαση της περιοχής, κι ένα ακόμη μεγαλύτερο για τον εκσυγχρονισμό της Αθήνας.