Αν το γνώριζες νωρίτερα, θα άξιζε να αλλάξεις συνήθειες (infographic);

Αν το γνώριζες νωρίτερα, θα άξιζε να αλλάξεις συνήθειες (infographic);

Αύριο, 19 Σεπτεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Ocean Conservancy των ΗΠΑ TO 1986 και στην Ελλάδα συντονίζεται κάθε χρόνο από τη HELMEPA. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για καθαρισμό των ακτών και ευαισθητοποίηση του κοινού οργανώθηκε από τα planet τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεργασία με τέσσερις ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Αττικής. Αφορμή ήταν μια άλλη παγκόσμια ημέρα, αυτή του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το παρακάτω infographic της 2ης απόβασης καθαριότητας planet, ως Νο1 αιτία μόλυνσης των ακτών αναδεικνύονται τα αποτσίγαρα. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούνται από οξική κυτταρίνη, ένα είδος πλαστικού που μπορεί να χρειασθεί 2 έως 25 χρόνια να αποσυντεθεί. Τα αποτσίγαρα μπορεί να φαίνονται μικρά σε μέγεθος αλλά αφήνοντας εκατομμύρια στις ακτές κάθε χρόνο, συμβάλλουμε ώστε τα τοξικά χημικά τους να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Τα θεωρείς ακόμη αβλαβή;

Σε μια έρευνα που έγινε από την Elli Slaughter στο Πανεπιστήμιο του San Diego*, ένα απλό αποτσίγαρο με υπολείμματα καπνού εισήχθη σε ένα λίτρο νερού. Το αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση υψηλής τοξικότητας στο νερό και ο θάνατος του 50% των υπαρχόντων ψαριών του. Αυτή λοιπόν είναι η μόλυνση που προκύπτει από ένα απλό αποτσίγαρο.
Νομίζεις ότι μόνο αυτό ξεχνάς στην παραλία; Δες πιο κάτω τι άλλα απορρίμματα εντοπίστηκαν.

PLANET-INFOGRAPHIC-for-web b585a

Σίγουρα είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες, όμως γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον, καθώς και πόσοι άνθρωποι, εταιρίες, οργανισμοί προσπαθούν να το προστατεύσουν, αξίζει να προσπαθήσεις κι εσύ.

Δες παρακάτω τι έγινε στη 2η απόβαση καθαριότητας planet:

www.facebook.com/myplanetgr