Τέσσερις τρόποι για να μην σπαταλάς φαγητό και χρήματα

Τέσσερις τρόποι για να μην σπαταλάς φαγητό και χρήματα

Αλήθεια, πόσες φορές έχεις πετάξει από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου τρόφιμα που αγόρασες αλλά… απλά ξέχασες ή δεν πρόλαβες να φας; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές φορές», τότε αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να διαβάσεις τα παρακάτω tips.

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να κάνεις οικονομία στο φαγητό και τα χρήματα, με τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα «σώσεις» το πορτοφόλι σου, αλλά θα κάνεις καλό και στον πλανήτη. Άλλωστε, δεν είναι σωστό να πετάς φαγητό στους κάδους απορριμμάτων, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν να φάνε…

12

1. Μάθε να ψωνίζεις «έξυπνα» και ρεαλιστικά

Συμβουλή απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική. «Αντί να πηγαίνεις μια φορά την εβδομάδα για ψώνια και να αγοράζεις πολλά, πήγαινε 2 ή τρεις φορές και περιόρισε τα προϊόντα στα απαραίτητα κάθε φορά.»

13

2. Κάνε μια λίστα και οργάνωσε τα γεύματά σου

Αν δεν μπορείς να πηγαίνεις πάνω από μία φορά την εβδομάδα στο σουπερμάρκετ, δοκίμασε να δημιουργείς κάθε φορά μια προσεγμένη λίστα βασισμένη στα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνεις. Σκέψου, ποια από τα τρόφιμα που αγοράζεις καταλήγουν στα σκουπίδια και τι ποσότητες φαγητού καταναλώνεις σε καθημερινό επίπεδο και θα βρεις την άκρη. Στη συνέχεια, οργάνωσε και προγραμμάτισε τα γεύματά σου.

14

3. Φύλαξε και κατανάλωσε τα leftovers

Δεν θα πάθεις κάτι αν φας για δύο ή και τρεις συνεχόμενες ημέρες το ίδιο φαγητό! Μπορείς να φυλάξεις τα leftovers στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Θα δεις πως θα αποτελέσουν μια εύκολη και νόστιμη λύση για τις ημέρες εκείνες που δεν θα προλαβαίνεις να μαγειρέψεις.

16

4. Αποθήκευσε το φαγητό στα σωστά μέρη

Αξίζει να μελετήσεις λίγο καλύτερα το θέμα της φύλαξης των τροφών. Για παράδειγμα, ήξερες ότι υπάρχουν φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είναι καλό να φυλάσσονται στο ψυγείο; Ναι, λοιπόν, υπάρχουν και -μεταξύ άλλων- είναι οι τομάτες, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αβοκάντο!

Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!

Με τους παραπάνω τρόπους θα κάνεις ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του προβλήματος της σπατάλης των τροφίμων και παράλληλα θα εξοικονομήσεις χρήματα. Να έχεις, επίσης, πάντα κατά νου ότι γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε καλό φαγητό και πεθαίνουν από την πείνα. Τι θα έλεγες να τους βοηθούσες;

17

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε», που σκοπό έχει τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία Knorr το κάνουν ήδη με την πρωτοβουλία «Πλούσια γεύση για όλους»!

Μέσω αυτής της σπουδαίας συνεργασίας, που κέντρισε το ενδιαφέρον μας, η Knorr παρέχει τα προϊόντα της -όπως κύβους- και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει 7.000 προϊόντα σε τέσσερις κοινωνικές κουζίνες, ενώ για όλο το 2017 θα προσφέρει περισσότερα από 50.000 προϊόντα. Παράλληλα, θα προσφέρει περισσότερες από 350.000 μερίδες φαγητού ενισχύοντας οικονομικά το «Μπορούμε», ώστε να συνεχίσει το έργο του στην επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

18

Κάνε κι εσύ τη διαφορά, περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων και βοηθώντας τους συνανθρώπους σου! Δες το παρακάτω βίντεο από τη συνεργασία της Knorr με τη ΜΚΟ «Μπορούμε» και θα καταλάβεις τη σημασία που έχει το να προσφέρεις ένα καλό φαγητό σε έναν συμπολίτη σου! Εμείς το είδαμε και συγκινηθήκαμε!