Πώς θα κάνεις οικονομία στο νερό (aka και στα έξοδά σου)

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς θα κάνεις οικονομία στο νερό (aka και στα έξοδά σου)

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα, μην το ξεχνάς!

Το νερό μπορεί με μία πρώτη σκέψη να λέμε πως το έχουμε σε αφθονία σε ετούτη εδώ τη χώρα αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να το σπαταλάμε. Ξέρεις τώρα, δεν είμαστε οι μόνες που αφήνουμε τη βρύση να τρέχει όσο τρίβουμε τα μαλλιά μας με σαμπουάν ή όσο καθαρίζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα. Δυστυχώς, δεν πρέπει να συνεχίσουμε τέτοιου είδους συνήθειες καθώς και νερό σπαταλάμε και ''πετάμε'' άσκοπα τα χρήματά μας.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικά tips για το πώς θα εξοικονομήσεις και νερό και χρήματα!

-Θέσε σε λειτουργία τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο όταν εκείνα γεμίσουν. Χρησιμοποίησε, κατά προτίμηση, το πρόγραμμα eco.

-Μην κάνεις με τις ώρες ντους. Προσπάθησε να μειώσεις τη διάρκειά του όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε για αυτό ‘’αποκαλείται’’ ντους. Για να καταλάβεις μάλιστα πόσο σημαντικό είναι, μάθε πως κάθε λεπτό λιγότερο, σου εξοικονομεί 300 λίτρα νερό το μήνα.

-Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, καθαρίζεις το πρόσωπό σου, πλένεις τα πιάτα και τις κατσαρόλες στο νεροχύτη, λούζεσαι ή ξυρίζεσαι.

-Πότιζε τις γλάστρες με ποτιστήρι καθώς η κατανάλωση του νερού με λάστιχο είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη.

-Έλεγχε αρκετά συχνά τις βρύσες και το καζανάκι σου για διαρροή νερού.

-Ανακύκλωσε έξυπνα το νερό. Για παράδειγμα, αν έχεις ξεχασμένο στην τσάντα σου για μέρες ένα μπουκαλάκι νερό, πότισε τη γλάστρα σου,πριν το ρίξεις στο καλάθι της ανακύκλωσης. Επίσης, τα φυτά σου μπορείς να τα ποτίσεις με το νερό του κατοικιδίου σου (όταν έρθει η ώρα να ανανεώσεις τον κουβά του).

- Απόφυγε το αφρόλουτρο (όπως αυτό των κοριτσιών στην κεντρική φωτογραφία). Το γνωρίζουμε πως είναι αρκετά χαλαρωτικό αλλά καταλαβαίνεις πόσο νερό πάει χαμένο. Τουλάχιστον, κάνε μία φορά το μήνα ή το δίμηνο.