Ο πολύτιμος ρόλος της μαστίχας στη ζωή μας!

Ο πολύτιμος ρόλος της μαστίχας στη ζωή μας!

Η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, εξηγεί τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας

Γράφει η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Η μαστίχα Χίου, «το δάκρυ που αρωματίζει, ανακουφίζει και θεραπεύει» χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε διάφορες μορφές, και όχι τυχαία! Αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν του τόπου μας, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας Χίου είτε με τη μάσηση, είτε ως πρόσθετο στα τρόφιμα/ ροφήματα, αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγεία μας, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.


Μαστίχα Χίου ονομάζεται η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σαν δάκρυ και ρέει κατά σταγόνες. Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό 80 και πλέον συστατικών (τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες), που δικαιολογούντις πολλαπλές χρήσεις της. Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα με εμπεριστατωμένες κλινικές μελέτες, σταδιακά, αποκαλύπτει ότι η φυσική μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί. Για ποιες δράσεις της όμως έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως;


Η μαστίχα στην πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος
• Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν, πλέον, οτι τα συστατικά της μαστίχας βοηθούν στην ομαλότητα του πεπτικού συστήματος, εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό, λόγω των χωνευτικών ιδιοτήτων τους, ενώ παράλληλα ικανοποιούν την αίσθηση της γεύσης.
• Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης.
• Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος, η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες.
Η μαστίχα στη στοματική υγιεινή
• Η μαστίχα αυξάνει την αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ παράλληλα συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας, που παρουσιάζεται συχνά ειδικά στα άτομα τρίτης ηλικίας. Φαίνεται να βοηθά και στη δυσοσμία του στόματος.
Η μαστίχα στην υγεία της καρδιάς
• Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνουν την HDL «καλή» χοληστερόλη και μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης.


Η μαστίχα Χίου έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις αποτελώντας πρώτη ύλη στον τομέα τροφίμων και ροφημάτων/ ποτών, στη φαρμακευτική και στην κοσμετολογία. Προϊόντα μαστίχας, συμπεριλαμβάνουν, τη φυσική μαστίχα, τις τσίχλες, το μαστιχέλαιο, το μαστιχόνερο και τη μαστίχα σε σκόνη. Σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται, επίσης, ως πρόσθετο σε προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως, όπως, αρτοσκευάσματα, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, καραμέλες, ροφήματα, τσάι, καφές, γαλακτοκομικά, λικέρ, ούζο και κρασί.


Κάποιες από τις ιδιότητες της μαστίχας έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και κάποιες άλλες ερευνώνται ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα προϊοντα με μαστίχα Χίου κατακτούν όλο και περισσότερο τον κόσμο, μιας και εκτός από την ωραία φυσική της γεύση και φρεσκάδα, καταναλώνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας, και ιδιαίτερα μετά από γεύματα, προσφέροντας ομαλή χώνευση και καθαρή αναπνοή!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ