Θερινό σινεμά: Μήπως μας παχαίνει τελικά;

Γωγώ Φούντα
Θερινό σινεμά: Μήπως μας παχαίνει τελικά;

Πόσο παχυντικά είναι τα σνακ που απολαμβάνουμε μαζί με την ταινία;

Το καλοκαίρι είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, με αποτέλεσμα όλα να ομορφότερα και πιο δελεαστικά. Κακά τα ψέματα, μπορεί να έχετε να παρακολουθήσετε ταινία στο σινεμά τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα θερινό κινηματογράφο, με τα αναρριχώμενα φυτά στους τοίχους, τον ήχο από τους γρύλους και το φεγγάρι να λούζει την οθόνη; Κανείς! Έχετε σκεφτεί όμως ότι η αγαπημένη σας αυτή συνήθεια, εκτός φυσικά από ψυχαγωγία μπορεί να σας φορτώσει και με πολλές περιττές θερμίδες; Εδώ σας έχουμε τα σνακ που απολαμβάνουμε συχνότερα στο θερινό σινεμά και πόσο επιβλαβή μπορούν να γίνουν για τη σιλουέτα μας.

Nachos

Υπέροχα, πικάντικα, νόστιμα και δυστυχώς παχυντικά. Τα αγαπημένα nachos αποτελούν προιόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν πολύ αλάτι και λιωμένο τυρί, cheddar, τα οποία μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, από τα trans λιπαρά λόγω τηγανίσματος και τα κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Αν συνυπολογίσουμε και το αλάτι, καταλήγουμε ότι πρόκειται για μία θερμιδική... βόμβα η οποία είναι απαγορευμένη για όσους πρέπει να προσέξουν την ποιότητα της τροφής τους και κυρίως αν παρουσιάζουν αυξημένο βάρος, υψηλά λιπίδια ή υπέρταση.

Ποπ-κορν

Το σνακ που έιναι απόλυτα συνυφασμένο με την παρακολούθηση ταινίας. Σε σχέση με τα nachos, είναι πολύ πιο υγιεινά και ελαφριά, καθώς μπορεί οι θερμίδες να μην έχουν μεγάλη διαφορά αλλά σίγουρα τα λιπαρά τους είναι πολύ καλύτερης ποιότητας. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη ενώ αν το αλάτι είναι σε φυσιολογικά επίπεδα έχουμε φτιάξει ένα απολαυστικό και διατροφικά αποδεκτό σνακ. Τέλος, δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε τη συσκευασία γίγας. Η μεσαία είναι συνήθως επαρκής.

Hot-dog

Η συγκεκριμένη τροφή είναι αρκετά παρεξηγημένη. Η σκέψη και μόνο ενός λουκάνικου, λευκού ψωμιού και φυσικά κέτσαπ ή μουστάρδας, κάνει τον περισσότερο κόσμο να το αποφεύγει χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Το μυστικό με το hot dog είναι πως θα απαιτήσουμε εμείς να μας το φτιάξουν. Αν λοιπόν επιλέξουμε λουκάνικο γαλοπούλας, ψωμί ολικής άλεσης και μικρότερη ποσότητα κέτσαπ ή μουστάρδας τότε τα λιπαρά τα οποία θα πάρουμε είναι ελάχιστα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και λαχανικά, τότε έχουμε φτιάξει ένα πλήρες, νόστιμο και ελαφρύ γεύμα.

Πίτσα σπέσιαλ (1 κομμάτι)

Το μυστικό στο συγκεκριμένο σνακ είναι τι υλικά θα επιλέξουμε να προσθέσουμε. Αν λοιπόν, ακόμα και ένα κομμάτι, έχει χοντρή ζύμη, μπέικον, διάφορες σάλτσες και τυριά είναι πολύ λογικό ότι δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για μία ισορροπημένη διατροφή. Αν όμως το κομμάτι μας έχει λεπτή ζύμη, λιγότερα τυριά, αρκετη σάλτσα ντομάτας, γαλοπούλα και λαχανικά, τότε έχουμε ένα πλήρες γεύμα η απόλαυση του οποίου δεν θα πρέπει να μας προκαλεί καμία ενοχή.

Σουβλάκι

Ίσως το πιο αγαπημένο σνακ των Ελλήνων. Το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή πρόχειρου γεύματος, με κάποιες προυποθέσεις φυσικά. Αν λοιπόν προτιμήσουμε την πίτα αλάδωτη, αποφύγουμε τον γύρο, βάλουμε αρκετά λαχανικά και παραλείψουμε τις πατάτες, τότε το γεύμα είναι ιδιαιτέρως ελαφρύ και υγιεινό.

Γρανίτα

Τα μόνα λιπαρά που μπορούμε να πάρουμε από τη γρανίτα προέρχονται από τη ζάχαρη. Αν λοιπόν έχουμε αρκετές μέρες να φάμε γλυκό ή έχουμε πάρει ελάχιστες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα το καλοκαιρινό αυτό ρόφημα.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο όμορφο χαμόγελο με την πιο σωστή διατροφή

Τριήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης!

Ποιες τροφές τοξινώνουν τον οργανισμό μας και πρέπει να αποφεύγουμε