Τεστ εγκυμοσύνης: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τεστ εγκυμοσύνης: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί…

Σίγουρα, δεν είναι λίγες οι φορές που η περίοδός σου καθυστέρησε κάποιες μέρες και άρχισες να σκέφτεσαι πανικόβλητη μήπως πρέπει να κάνεις κάποιο τεστ εγκυμοσύνης. Σίγουρα, υπήρξαν και κάποιες φορές που τελικά το έκανες. Πόσο αξιόπιστα όμως, μπορούν να είναι τα τεστ που πωλούνται στα φαρμακεία; Κι αν τελικά είναι, υπό ποιες συνθήκες και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσεις; Για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα των τεστ εγκυμοσύνης, διάβασε τις παρακάτω πληροφορίες για να είσαι ενημερωμένη πάνω στα βασικότερα σημεία του θέματος.


1.Ποσοστό ακρίβειας
Το ποσοστό ακρίβειας αυτών των τεστ μπορεί να φτάσει το 99%, οπότε πρόκειται για μια αρκετά έγκυρη μέθοδο διάγνωσης της εγκυμοσύνης, δίνοντας ακριβή αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας μέρες της σύλληψης.


2.Πώς ακριβώς λειτουργεί
Ο οργανισμός της γυναίκας αρχίζει να εκκρίνει μια ορμόνη, την χοριακή γοναδοτροπίνη, παράλληλα με το ξεκίνημα της κύησης. Τα τεστ εγκυμοσύνης λοιπόν, μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει η συγκεκριμένη ορμόνη στον οργανισμό, κάνοντας μια γρήγορη και έγκυρη διάγνωση. Η χρήση τους είναι απλούστατη, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρέξεις με τα ούρα σου την άκρη του στικ. Στη μέση, υπάρχουν τα παραθυράκια όπου στη συνέχεια θα δείξουν, ανάλογα με το χρώμα τους, το αποτέλεσμα του τεστ.


3.Πότε πρέπει να κάνεις το τεστ
Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης και να δείξουν αν είσαι ή όχι έγκυος, ήδη από τις πρώτες μέρες. Συγκεκριμένα, από την έβδομη κιόλας μέρα της σύλληψης κάποια τεστ μπορούν να δώσουν ένα έγκυρο αποτέλεσμα, ενώ στις 12 μέρες μπορούν πλέον να κάνουν μια ασφαλέστατη διάγνωση.


4.Τι κάνεις αν έχεις ασταθή κύκλο
Μπορείς να υπολογίσεις τη σωστή μέρα παίρνοντας ως βάση τον κύκλο σου με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπλέον, για πιο άμεσα αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα «τεστ νέας γενιάς», που σου δίνουν το ακριβές αποτέλεσμα από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης.


5.Aν ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή
Αν ακολουθείς κάποια θεραπεία με ορμόνες, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα του τεστ να αλλοιωθεί. Ωστόσο, αν είσαι απλά άρρωστη και παίρνεις άλλου είδους φάρμακα, όπως παυσίπονα ή αντιβιοτικά, το αποτέλεσμα του τεστ θα παραμείνει έγκυρο και δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Διαβάστε ακόμη:

Σου αρέσουν τα γλυκά; Αυτές οι 4 επιπτώσεις τους θα σου αλλάξουν τη γνώμη!

4 καθημερινές συνήθειες που σε βλάπτουν: Μάθε πώς θα τις διορθώσεις!