Εργασιακή κατάθλιψη: Μην αγνοείς τα σημάδια

Εργασιακή κατάθλιψη: Μην αγνοείς τα σημάδια

Μάθε πώς να την αντιμετωπίσεις

Τα στατιστικά αναφέρουν πως κάποιος ή κάποια στο γραφείο σου πάσχει από εργασιακή κατάθλιψη. Μπορεί η κοπέλα στο διπλανό γραφείο, μπορεί η διευθύντρια σου, ίσως εσύ. Και δεν αναφερόμαστε στις γνωστές κακές μέρες που τυχαίνουν σε όλους κατά τις οποίες απλώς δεν έχουμε διάθεση. Αναφερόμαστε σε πραγματική κατάθλιψη η οποία απαιτεί ιατρική αγωγή. Τα στατιστικά λένε πως ένας στους 20 υπαλλήλους στην Αμερική έχει βιώσει κατάθλιψη σε κάποιο σημείο της ζωής του. Αν υποψιάζεσαι πως βιώνεις τα συμπτώματης της εργασιακής κατάθλιψης τότε οι κινήσεις πρέπει να σε βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της άμεσα.

Αναγνώρισε τα σημάδια
Είσαι κουρασμένη συνέχεια; Το να συνεργαστείς ακόμα και να μιλήσεις σε συναδέλφους απαιτεί από σένα τεράστια προσπάθεια; Προτιμάς να απομονώνεσαι στο γραφείο και να είσαι μονίμως στον υπολογιστή σου; Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθείς και να έχεις μια θετική διάθεση για οτιδήποτε; Πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να πηγαίνει στις γυναικείες τουαλέτες για να κλάψει; Όλα αυτά αποτελούν συμπτώματα της πάθησης και δεν θα πρέπει να τα αγνοήσεις.

Βρες θεραπεία
Όταν έχεις ίωση και πυρετό δεν κάθεσαι σπίτι για να γιατρευτείς; Γιατί δε κάνεις το ίδιο και για την κατάθλιψη. Οι γιατροί λένε πως η κατάθλιψη δεν διαφέρει από άλλες κλινικές παθήσεις. Πρέπει να βρεις χρόνο για σένα και να αναζητήσεις υποστήριξη από έναν γιατρό για συνεδρίες. Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη αγωγή για την κατάθλιψη. Κάθε περίπτωση προσεγγίζεται διαφορετικά.

Φρόντισε το μυαλό και το σώμα σου
Ενώ έχεις αρχίσει να συνειδητοποιείς ότι πάσχεις από κατάθλιψη είναι σημαντικό να προσέχεις το σώμα και την ψυχική σου υγεία. Κοιμήσου αρκετές ώρες, δώσε στον εαυτό σου ενέργεια με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, κάνε μια βόλτα με τα πόδια, πήγαινε για τρέξιμο ή κάνε ποδήλατο. Οι ενδορφίνες που θα παράξει το σώμα σου θα μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μίλησε σε φίλους και συγγενείς
Αν νιώθεις έτοιμη μίλησε στους συναδέλφους σου. Και δεν εννοούμε σε όλους. Εννοούμε σε εκείνους που έχετε ήδη μια καλή σχέση και εμπιστεύεσαι. Η αποκάλυψή σου για το πρόβλημα θα τους κάνει να σε προσέχουν αν τρέχετε κάποιο μεγάλο project στο γραφείο. Kαι μετά επικοινώνησέ το σε συγγενείς οι οποίοι θα μπορούν να σε βοηθήσουν. Είτε με το να έρχονται στο σπίτι είτε να σε συμβουλέψουν, είτε να σε βοηθήσουν να βρεις λύση.

Διαβάστε ακόμη:

6 συνήθειες που έχουν οι υγιείς άνθρωποι πριν πέσουν για ύπνο!