Δείτε έξι αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά

Δείτε έξι αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά

Σχεδόν όλοι υποφέρουμε κάποια στιγμή από στομαχόπονο

Είστε στο γραφείο και όλο ακούτε κάποιον να παραπονιέται για στομαχόπονο, σωστά; Αφήστε δε που μέσα στην εβδομάδα όλο και κάποιο πονάκι θα έχετε νιώσει κι εσείς.

Άλλες φορές θα πείτε ότι κάτι φάγατε και σας έπιασε η κοιλιά σας ή πάλι ότι αγχωθήκατε αρκετά και σας...χτύπησε το στρες εκεί. Εμείς σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έξι πιθανές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για πόνο στο στομάχι.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Στην ουσία ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν κοιλιακοί πόνοι, φούσκωμα, διάρροια, ρέψιμο, αέρια και δυσπεψία.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν άσχημα στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η πιο σοβαρή μορφή της δυσανεξίας της γλουτένης ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί κανονικά, και να μην απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται αέρια, φούσκωμα, ήπιος έως σοβαρός πόνος και κούραση. Επίσης η αδυναμία του λεπτού εντέρου να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διάρροια, απώλεια βάρους ακόμη και τον υποσιτισμό.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Είναι μια κατάσταση η οποία συμβαίνει όταν τα κύτταρα από την επένδυση της μήτρας αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως κάπου στην πύελο.

Πόνος, ακανόνιστη αιμορραγία και υπογονιμότητα μπορεί να εμφανιστούν ενώ η ενδομητρίωση είναι δύσκολη να εντοπιστεί για αυτό και χρειάζεται επίσκεψη στον γυναικολόγο και υπερηχογράφημα πυέλου.

Εάν η ενδομητρίωση περιορίζεται σε μία μικρή περιοχή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει, διαφορετικά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Θυρεοειδής

Ακόμη και αν ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο υπόλοιπο σώμα.

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα και το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα συστήματα.

Εάν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολύ ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός), επιταχύνει την πεπτική οδό, με αποτέλεσμα διάρροια και κράμπες στην κοιλιακή χώρα.

Από την άλλη πλευρά, μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) επιβραδύνει την πεπτική οδό, πιθανώς οδηγώντας σε πόνο από δυσκοιλιότητα και αερίων.

Τρώτε πάρα πολύ τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Εάν έχετε καταναλώσει πάρα πολύ σορβιτόλη, η οποία βρίσκεται σε μερικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο και διάρροια. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2008 στο BMJ, μια 21 χρονη γυναίκα έχασε 11 κιλά, είχε κοιλιακό άλγος και διάρροια (όπως 12 κενώσεις την ημέρα) επειδή μασούσε 16 τσίχλες την ημέρα.

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση, αϋπνία και πόνο στην κοιλιά. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διάφορα πεπτικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της όρεξης και απώλεια βάρους), καθώς και με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.


Διαβάστε επίσης:

«Τρως» τα νύχια σου; 4 απλά tips για να κόψεις την κακή αυτή συνήθεια

Αυχενική σπονδύλωση: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό