Υπερέμεση κύησης: Μάθετε τα πάντα για την πάθηση που ταλαιπώρησε την Kate Middleton

Υπερέμεση κύησης: Μάθετε τα πάντα για την πάθηση που ταλαιπώρησε την Kate Middleton

Η μαιευτήρας- γυναικολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βιβή Τσέτσα μας λέει τα πάντα για αυτή την πάθηση

Η υπερέμεση κύησης είναι μια πάθηση που έγινε ιδιαίτερα γνωστή κατά τη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης εγκυμοσύνης, της Kate Middleton.

Αρχικά όλοι έκαναν λόγο για μια πρωινή αδιαθεσία που νιώθει η εγκυμονούσα όμως από ότι φαίνεται είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση για αυτό και άλλωστε την πρώτη φορά η Kate αναγκάστηκε να μπει στο νοσοκομείο.

Η μαιευτήρας- γυναικολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βιβή Τσέτσα μας εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτή την πάθηση.

Τι είναι;

Απο τα πρωιμότερα συμπτώματα της κύησης είναι η ναυτία,ο έμετος και η πρωινή αδιαθεσία.
Η πρωινή αδιαθεσία τυπικά ξεκινά μεταξύ της 4ης και της 8 ης εβδομάδας της κύησης και μετριάζεται στο μέσο του δευτέρου τριμήνου, συνήθως στις 14 με 16 εβδομάδες.
Η πλειονότητα των γυναικών βιώνουν ναυτία ή έμετο στη διάρκεια της κύησης.Τουλάχιστον 60% των γυναικών παρουσιάζει ναυτία και 50% έμετους, στο πρώτο τρίμηνο της κύησης με τις συχνότητες αυτές να μειώνονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Η υπερέμεση κύησης είναι η σπάνια εκείνη κατάσταση(4/1000 κυήσεις),η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης.Τα σοβαρά αυτά συμπτώματα οδηγούν σε απώλεια βάρους,αφυδάτωση,ηλεκτρολυτικές διαταραχές και διατροφική ανεπάρκεια αλλά και ταχυκαρδία,αίσθημα άγχους και κατάθλιψης μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και αυπνία.

Γιατί συμβαίνει;

Αν και η ακριβής αιτιολογία της υπερέμεσης κύησης είναι άγνωστη φαίνεται να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα των κυκλοφορούντων ορμονών προγεστερόνης και b-HCG(β- χοριακής γοναδοτροπίνης),καθώς και με την χαλάρωση του λείου μυικού τοιχώματος του στομάχου.
Στρεσσογόνα ερεθίσματα από το περιβάλλον αλλά και η ψυχολογική προδιάθεση (αυξημένο στρές ανασφάλεια η φοβίες για την εξέλιξη της κύησης ),φαίνεται να έχουν ενοχοποιηθεί.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία βασίζεται πρωταρχικά στον καθησυχασμό της εγκύου γυναίκας.Προτείνονται μικρά και συχνά γεύματα (6 με 7 γεύματα την ημέρα σε μικρές ποσότητες ),και εισαγωγή στο διαιτολόγιο ήπιων στεγνών τροφών (όπως τόστ ,φρυγανιές η κράκερς) όπως και αποφυγή όλων των τροφών που επιδεινώνουν τη ναυτία και τους εμέτους στην εκάστοτε γυναίκα.
Άν τα συμπτώματα επιμένουν η άν υπάρχει σημαντική απώλεια βάρους η ηλεκτρολυτικές διαταραχές είναι απαραίτητη η νοσηλεία της γυναίκας προκειμένου να λάβει ενδοφλέβια υγρά (ορούς ) και ηλεκτρολύτες.
Συνιστάται διακοπή σιδήρου η κάποιων πολυβιταμινών που λαμβάνει η γυναίκα και μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση.Χορηγούνται αντιεμετικά σκευάσματα ,αλλά δυστυχώς ουτε αυτά είναι κάποιες φορές αποτελεσματικά στην εξάλειψη των συμπτωμάτων.Συστήνεται η χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνη C.Τέλος γίνεται ψυχολογική προσέγγιση και υποστήριξη της γυναίκας.

Πρόγνωση

Ευτυχώς η κατάσταση αυτή έχει πολύ καλή πρόγνωση και υποχωρεί μέχρι την 20η εβδομάδα της κύησης.Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης υπερέμεσης της κύησης σε επόμενες κυήσεις είναι 15 – 20 %, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος από τις έγκυες που δεν εμφάνισαν ποτέ υπερέμεση κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η έκτρωση τις μελλοντικές εγκυμοσύνες;

Γίνεται να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο; Ρωτήσαμε, μάθαμε και σας λέμε!