Οι πιο κατάλληλες τροφές για να μην κρυώσετε φέτος το χειμώνα!

Βιβή Αγγελάκη
Οι πιο κατάλληλες τροφές για να μην κρυώσετε φέτος το χειμώνα!

Προστατευτείτε φυσικά!

Ο χειμώνας μπαίνει και μαζί με αυτόν, οι ιώσεις έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους! Οι κλειστοί χώροι που δεν αερίζονται, η συναναστροφή με πολλά άτομα στη δουλειά, η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας καθώς βγαίνετε από ένα ζεστό χώρο έξω και η ελλιπής διατροφή, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση των κρυολογημάτων!

Και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, δείτε ποιες τροφές θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας προκειμένου να τη γλυτώσετε και να μην καθηλωθείτε στο κρεβάτι!

1) Τα ακτινίδια, το ρόδι και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος . Παράλληλα, τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και τα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο ή μπρόκολο έχουν επίσης αυτή τη βιταμίνη.

2) Οι κολοκύθες και τα μανταρίνια περιέχουν ένα σύμπλεγμα βιταμινών που ενισχύουν, σύμφωνα με μελέτες το σύστημα άμυνας του οργανισμού, βοηθώντας τον να καταπολεμήσει λοιμώξεις. Μάλιστα οι σπόροι κολοκύθας είναι γεμάτοι ψευδάργυρο που δρα κατά των ιώσεων!

3) Το σκόρδο και τα κρεμμύδια αυξάνουν τα επίπεδα άμυνας στον οργανισμό και βελτιώνουν το χρόνο αντίδρασής του στην επίθεση των ιών και των βακτηρίων, χάρη στις αντι-ιικές και αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες.

4) Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού, δρώντας ως φυσικά αντιοξειδωτικά. Ο σίδηρος μάλιστα που περιέχουν απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που υπάρχει σε άλλες τροφές όπως το σπανάκι.

5) Το μέλι θεωρείται από πολλούς ως το «θεϊκό νέκταρ» και χάρη στη γνωστή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση καθώς επίσης και την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα, προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

6) Το γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά , προστατεύει τον οργανισμό από τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία ιώσεων και ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Μέλι: Το απόλυτο αντίδοτο για πεσμένη ενέργεια, έξτρα κιλά, άσχημη αναπνοή!

Το κεφάλι σας κοντεύει να σπάσει; Λόγοι που δεν είχατε φανταστεί ότι προκαλούν πονοκέφαλο