5 θαυματουργές τροφές για γερά... οστά!

Ερμιόνη Σαρρή
5 θαυματουργές τροφές για γερά... οστά!

Οι τροφές «θαύμα» για την υγεία σας!

Περπατάτε, τρέχετε, χορεύετε και όλο αυτό το οφείλετε στα γερά σας κόκκαλα. Αν αυτά δεν είναι υγιή και γερά τότε τα πρώτα προβλήματα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα παιδιά τραυματίζονται πολύ εύκολα ενώ η οστεοπόρωση στις μεγαλύτερες ηλικίας είναι ένα από τα πιο συχνά περιστατικά. Δείτε, λοιπόν, τις τροφές που κρατάνε γερά τα οστά σας και βάλτε τα στη διατροφή σας.

Σπανάκι: Δεν ξέρουμε αν είστε φαν του σπανακόρυζου, αλλά στη γεύση μίας σπανακόπιτας σίγουρα δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Το σπανάκι είναι πηγή ασβεστίου και για αυτό συστήνεται σε παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, περιέχει και Βιταμίνη Κ, η οποία είναι και αυτή εξίσου σημαντική για την υγεία των οστών σας και για αυτό οφείλετε να το ενσωματώσετε στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα. Κλέψτε, λοιπόν, τη συνταγή της γιαγιάς σας για σπανακόπιτα και τρέξτε στην... κουζίνα.

Σουσάμι: Οι επιλογές για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με αυτό το σπόρο είναι πολλές. Φάτε ένα κουλούρι με σουσάμι στο γραφείο ως σνακ και φυσικά δοκιμάστε να πασπαλίσετε τη σαλάτα σας με σουσάμι (είναι τέλειο). Περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά ασβεστίου και κρίνεται απαραίτητο για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

Σαρδέλα: Το ψάρι που γενικώς είναι κάπως αδικημένο, αλλά εξίσου θρεπτικό, όπως και τα υπόλοιπα. Και όμως, ακόμη και αν σας φαίνεται περίεργο, περιέχει υψηλό ποσοστό ασβεστίου και οι ειδικοί συστήνουν να την καταναλώνετε με το κόκκαλο. Άραγε, τι θα φάτε σήμερα;

Παρμεζάνα: Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς την τιμάμε δεόντως (και από ότι φαίνεται καλά κάνουμε). Και για να σας πείσουμε , μάθετε πως περίπου 50 γραμμάρια παρμεζάνας δίνει πάνω από 60% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός υγιής ενηλίκου σε ασβέστιο. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τρίβετε αρκετή παρμεζάνα στην καρμπονάρα σας και φυσικά να κάνετε ακόμη πιο γευστική τη σαλάτα σας με μερικά κομματάκια της.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα αφήσαμε τελευταία στη λίστα καθώς αποτελούν κοινό μυστικό. Οι μαμάδες φώναζαν να πίνετε το γάλα σας για να έχετε γερά κόκκαλα και εσείς το πίνατε με μία ανάσα (ωραία χρόνια τότε). Μπορεί, λοιπόν, τώρα να μεγαλώσατε κάπως, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε το γάλα στο... ψυγείο. Πιείτε μία κούπα το πρωί ή εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μπόλικο τυρί. Το ασβέστιο και η Βιταμίνη D θα κρατήσουν για πάντα τα οστά σας γερά και εσείς δε θα αγχώνεστε για την οστεοπόρωση.

Διαβάστε ακόμα:

Βιταμίνη D: 4 + 1 λόγοι που πρέπει να τη «βάλετε» στη ζωή σας

Βάλτε τέλος στην υπερευαισθησία των δοντιών!