Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή; Ο γιατρός μας ενημερώνει για τα πιθανά αίτια εμφάνισής του

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή; Ο γιατρός μας ενημερώνει για τα πιθανά αίτια εμφάνισής του

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους λόγους που σου "κλέβουν" την απόλαυση

Ο πόνος κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής συνεύρεσης "φρενάρει" την απόλαυση της γυναίκας ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Η δυσπαρευνία όπως αναφέρεται με επιστημονικούς όρους εκτός από τον σωματικό πόνο μπορεί να δημιουργήσει και αρνητικά συναισθήματα στη γυναίκα. Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις παρουσιαστεί.


Ο γυναικολόγος - μαιευτήρας Γιώργος Σύρος μας εξηγεί τους πιθανούς λόγους εμφάνισης του:

«Με τον όρο δυσπαρευνία, εννοούμε την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τη γυναίκα, όμως μερικές φορές η επώδυνη συνουσία, μπορεί να αφορά και τον άνδρα.Στον άνδρα είναι δυνατόν να οφείλεται σε ξένο σώμα μέσα στον κόλπο ή τη μήτρα της γυναίκας, όπως π.χ. ενδομητρικό σπείραμα, που προκαλεί άλγος τόσο στον ίδιο, όσο και στη γυναίκα. Ειδικότερα, η επώδυνη σεξουαλική επαφή είναι ένας παράγοντας που προκαλεί άγχος στα σημερινά ζευγάρια και ποικίλει ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί.
Η αιτιολογία της επώδυνης επαφής ταξινομείται ανάλογα με το αν το άλγος εντοπίζεται κατά την είσοδο του πέους στον κόλπο ή αν εμφανίζεται στο βάθος του κόλπου.

Το άλγος που γίνεται αισθητό κατά την είσοδο του πέους στον κόλπο μπορεί να οφείλεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Μόλυνση - φλεγμονή του κόλπου
Μια από τις συχνότερες αιτίες της δυσπαρευνίας είναι οι φλεγμονές του κόλπου, που οφείλονται σε μικρόβια όπως είναι οι απλές μυκητιάσεις ή/και πιο σοβαρές φλεγμονές. Χαρακτηριστικό των φλεγμονών αυτών είναι η ξαφνική εμφάνιση του άλγους κατά την επαφή, η οποία συνοδεύεται με αλλαγή των κολπικών υγρών, σε χρώμα, σε οσμή και σε ποσότητα. Η γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της, για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία η ίδια και πιθανότατα και ο σύντροφός της.

Εμμηνοπαυσιακές αλλαγές – Ατροφία κόλπου
Η ατροφία και η ξηρότητα του κόλπου λόγω εμμηνόπαυσης, μπορεί να ευθύνεται για την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων, όταν η γυναίκα παύσει να έχει έμμηνο ρύση και πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα ατροφικές κολπίτιδες. Ο γυναικολόγος θα μπορέσει να κατευθύνει και να δώσει την κατάλληλη συστηματική θεραπεία, για να ανακουφίσει την γυναίκα.

Ανατομικοί παράγοντες
Ανατομικοί παράγοντες όπως διάφραγμα κόλπου, στενός ή ανελαστικός παρθενικός υμένας, στενός κόλπος, μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή και αδυναμία πραγματοποίησης της σεξουαλικής επαφής. Συνήθως η χειρουργική επέμβαση είναι η άμεση λύση.

Αιδοιοδυνία
Είναι μια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται συνήθως από επίμονο άλγος σε μια μικρή ανατομική περιοχή του αιδοίου. Η θεραπεία ενδέχεται να είναι με φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αλοιφές. Εάν ο πόνος επιμένει παρόλη την φαρμακευτική αγωγή, μια λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του επίπονου σημείου.

Έλλειψη λίπανσης λόγω άγχους, απειρίας
Η έλλειψη λίπανσης που οφείλεται σε ανεπαρκή σεξουαλική διέγερση, όπως π.χ. στα νεαρά ζευγάρια λόγω άγχους και απειρίας, βιάζονται να ολοκληρώσουν με συνέπεια να μην προλαβαίνει ο κόλπος να υγρανθεί επαρκώς και να υπάρχουν επώδυνες επαφές.

Το άλγος που εντοπίζεται μετά την είσοδο του πέους στο βάθος του κόλπου, σχετίζεται συνήθως με παθολογία στην πύελο της γυναίκας.

Οξεία ή χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος
Η οξεία ή χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος περιλαμβάνει την τραχηλίτιδα, την σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα ή πιο σοβαρές φλεγμονές όπως σαλπιγγοωθηκικό απόστημα και είναι ένας συχνός λόγος για επώδυνη συνουσία. Όταν μια κολπίτιδα δε θεραπευτεί, υπάρχει η πιθανότητα η φλεγμονή να γίνει ανιούσα και να προσβάλλει τον τράχηλο, την μήτρα ή/και τις σάλπιγγες της γυναίκας, να δημιουργήσει δηλαδή μια πυελική φλεγμονή. Η διάγνωση γίνεται είτε κλινικά, είτε με υπερηχογραφικό έλεγχο, ανάλογα την περίπτωση. Η θεραπεία πάλι ποικίλλει, μπορεί να είναι θεραπεία από το στόμα, εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία μέχρι και χειρουργική επέμβαση, είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτή τομή.

Ενδομητρίωση
Υπάρχει σχέση της ενδομητρίωσης και του άλγους σε συγκεκριμένες στάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Δυσπαρευνία υπάρχει συνήθως σε σοβαρή νόσο. Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια, καλοήθη πάθηση, τα αίτια της οποίας δεν είναι απολύτως γνωστά. Είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία, ιδίως στην ηλικία μεταξύ των 25 μέχρι 35 ετών, με συχνότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 6-10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι συνήθως χειρουργική και κατόπιν φαρμακευτική".

Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο - μαιευτήρα Γιώργο Σύρο για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη:

4 καθημερινά λάθη που κάνεις και επιδεινώνεις τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας σου