Λιπογλυπτική ή λιποαναρρόφηση; Ποια τεχνική ταιριάζει σε κάθε γυναίκα

Λιπογλυπτική ή λιποαναρρόφηση; Ποια τεχνική ταιριάζει σε κάθε γυναίκα

Ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Ανδρεανίδης από αυτή εδώ τη στήλη απαντά σε κάθε απορία σας

Μια καινούρια στήλη εγκαινιάζουμε στο Queen.gr! Όλα όσα μας ρωτάτε για τις νέες τεχνικές στην πλαστική χειρουργική, αλλά και για κάθε είδους απορία γύρω από τον κόσμο της ομορφιάς βρίσκουν την απάντησή τους με τη συνεργασία του πλαστικού, Γιώργου Ανδρεανίδη... Ρωτήστε μας ότι σας απασχολεί και θα δείτε δημοσιευμένη την απάντησή σας.

Στείλτε τη δική σας ερώτηση στο info@queen.dpg.gr.

Ξεκινάμε τη στήλη με μια ερώτηση που πολλές από εσάς μας έχετε ήδη κάνει...

"Ακούω συχνά για τη λιποαναρρόφηση και τη λιπογλυπτική ως αποτελεσματικές μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής για την αφαίρεση λίπους; Μπορείτε να μου πείτε τις διαφορές και τι επιτυγχάνεται με την κάθε μία";
Γεωργία Μανίκα, 36 ετών


Ο γιατρός Γιώργος Ανδρεανίδης εξηγεί για τις δύο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις.

1507591 1432068383700556 887298061 n 8cb9b



Η εναπόθεση λίπους σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως "ψωμάκια", κάτω κοιλιά, στη μέση, σε σημεία δηλαδή που δύσκολα ακόμα και μετά από δίαιτα και έντονη γυμναστική, φεύγει, έχει να κάνει τον τύπο λιποκυττάρων που έχουμε σ' αυτές τις περιοχές. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ο γάλλος καθηγητής ILLOUZ ανέπτυξε την μέθοδο της λιποαναρρόφησης με τη μορφή που μέχρι σήμερα ξέρουμε Έως τότε για την λιποαφαίρεση χρησιμοποιούνταν πολλοί ευφάνταστοι τρόποι με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 η διαδικασία της λιποαναρρόφησης τελειοποιήθηκε.

Τι είναι όμως λιποαναρρόφηση και τι λιπογλυπτική;

Η τεχνική της λιποαναρρόφησης
Με τον όρο λιποαναρρόφηση εννοούμε την αφαίρεση τοπικού πάχους από συγκεκριμένα σημεία μέσω πολύ λεπτών κανουλών- τις κάνουλες μπορούμε να τις φανταστούμε σαν πολύ μακριές βελόνες πάχους 2-3χιλιοστων.
Η λιποαναρρόφηση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει σε τοπική αναισθησία (οι περισσότερες των περιπτώσεων, στο ιατρείο μου),ή με μέθη. Πολύ σπανιότερα και όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές τότε γίνεται σε γενική αναισθησία.
Ο ασθενής παραμένει στην κλινική από 1-2 ώρες έως το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Πόσα κιλά φεύγουν από το σώμα;
Η λιποαναρρόφηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται μέθοδος δίαιτας. Μετά από μια λιποαναρρόφηση χάνουμε όγκο και όχι βάρος. Πρακτικά δηλαδή αν σε μια λιποαναρρόφηση αφαιρεθούν 4 λίτρα αυτό δεν μεταφράζεται σε 4 κιλά αλλά το πολύ σε 800 γραμμάρια, γιατί το ειδικό βάρος του λίπους είναι πολύ μικρό. Με λίγα λόγια χάνουμε πόντους και όχι βάρος.

Ποια η ιδανική ηλικία;
Ο μύθος ότι λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει μόνο σε μικρές ηλικίες (έως 35 ετών) γιατί μετά το δέρμα χαλαρώνει δεν ισχύει. Αυτό εξαρτάται από την τεχνική αλλά και από την γνώση του γιατρού. Σήμερα μπορούν να κάνουν λιποαναρρόφηση γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας. Σε αυτό έχει συμβάλει η ανάπτυξη τεχνικών όπως αυτή με την χρήση LASER ή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιώ στην κλινική μου. Με τη βοήθεια των παραπάνω τεχνικών, με μια οπτική ίνα λειώνουμε το λίπος, που είναι να αφαιρεθεί, ενώ ταυτόχρονα δρούμε επιλεκτικά στα δερματικά κύτταρα παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη σύσφιξη του δέρματος.
Το "λιώσιμο" του λίπους κάνει τη διαδικασία λιγότερο τραυματική και έτσι δεν έχουμε πολλούς μώλωπες όπως με την κλασική λιποαναρρόφηση. Παράλληλα το να αφαιρείς λιωμένο -ομογενοποιημένο- λίπος δεν δημιουργεί ανομοιομορφίες.

Τι είναι η λιπογλυπτική;
Η λιπογλυπτική ή LIPOSCULPTUR είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης χωρίς να την αναιρεί.
Είναι η τρισδιάστατη προσέγγιση στον επαναπροσδιορισμό των αναλογιών του σώματος. Δεν κοιτάμε πια τη μια ή τις δυο περιοχές που έχουν "ψωμάκια" αλλά το σώμα σαν μια ενότητα που πρέπει να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν τέλειες αναλογίες. Έτσι λοιπόν με την λιπογλυπτική αφαιρούμε λίπος από κάποιο σημείο που φαινομενικά δεν ενοχλεί για να τονίσουμε κάποιο άλλο. Αν για παράδειγμα αφαιρέσω το λίπος από το κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή χώρα) καθώς και τα πλαϊνά του σώματος μέχρι τις πλευρές θα τονίσουμε την προβολή των γλουτών. Εάν δε προσθέσουμε το λίπος που θα έχουμε αφαιρέσει στους γλουτούς το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε όλο το σώμα και το λίπος να χρησιμοποιηθεί στις γάμπες, στα χέρια (νεαροποίηση του "γηρασμένου" χεριού), στο πρόσωπο (ζυγωματικά) κλπ.
Και η λιπογλυπτική είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική. Όπως και στην κλασική λιποαναρρόφηση φοράμε για 4 εβδομάδες έναν κορσέ και δεν υπάρχουν ράμματα.

Το λίπος επανέρχεται;
Ο αριθμός των λιποκυττάρων στο σώμα μας είναι γενετικά προκαθορισμένος οπότε αν αφαιρέσουμε από κάποιο σημείο λίπος (λιποαποθήκες), αυτό δεν επανέρχεται γιατί τα λιποκύτταρα δεν ξαναγεννιούνται.

Η απάντηση στην ερώτηση λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική δίνεται στο ιατρείο μου πάντα σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο και ανάλογα με τις ανάγκες του.

Γιώργος Ανδρεανίδης
Πλαστικός Χειρουργός
Ειδικευόμενος στη Γερμανία, μετεκπαιδευμένος στη Βραζιλία
Λεωφ. Κηφισίας 94, Αμπελόκηποι
Κλείστε ραντεβού: 210 36 33 200
Email:docandreanidis@yahoo.gr

http://www.andreanidis.gr/