Φταίει το στρες; Κι όμως, αυτές είναι οι 5 ασυνήθιστες επιπτώσεις του στο σώμα σου!

Φταίει το στρες; Κι όμως, αυτές είναι οι 5 ασυνήθιστες επιπτώσεις του στο σώμα σου!

Που σίγουρα, δεν θα μπορούσες να φανταστείς! 

Το άγχος, έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μας καταβάλλει εντελώς και οι συνέπειές του, στην ψυχική και σωματική μας υγεία, να είναι αμέτρητες. Πολλές είναι οι επιπτώσεις του, που όλοι πλέον γνωρίζουμε και έχουμε υποστεί κατά καιρούς, ωστόσο και άλλες τόσες, εκείνες που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Ανάμεσα σε αυτές, και οι παρακάτω 5, που μπορεί να μην μας περνούσαν ποτέ από το μυαλό, ωστόσο είναι εξίσου πιθανό να σου συμβούν, ως αποτελέσματα της σωματοποίησης του υπερβολικού στρες.


1.Βουίζουν τα αυτιά σου
Έρευνες έχουν καταδείξει, πως ειδικά οι άνδρες, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα με την ακοή τους, όπως εμβοές ή πλήρη απώλειά της, σε περιπτώσεις που το άγχος τους καταβάλει, από ότι στην αντίθετη περίπτωση. Ο λόγος; Το στρες δημιουργεί έκκριση κάποιων ορμονών, οι οποίες προκαλούν εγρήγορση μεταξύ των υποδοχών των αυτιών και κάπως έτσι, δημιουργείται το βουητό ή σφύριγμα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα έχει άλλες αιτίες, το άγχος επιδεινώνει την ένταση των εμβοών αυτών, μέσω της διαδικασίας της σωματοποίησής του.


2.Φαγούρα στο δέρμα
Σε περιπτώσεις όπου το άγχος που σου δημιουργείται είναι υπερβολικό, ενεργοποιούνται σε υπέρμετρο βαθμό, περιοχές του εγκεφάλου σου που ελέγχουν την αίσθηση της επιφάνειας του δέρματός σου. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης αυτής, είναι και η εμφάνιση φαγούρας και εξανθημάτων, αλλά και άλλων δερματολογικών παθήσεων, που μπορεί να σε ταλαιπωρούν.


3.Προκαλεί στομαχικές διαταραχές
Οι στομαχικές διαταραχές αλλά και εκείνες ολόκληρου του πεπτικού συστήματος είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά για τις γυναίκες. Και φυσικά η αύξηση του άγχους έχει συμβάλλει ριζικά στο αποτέλεσμα αυτό, μιας και οι ορμόνες που εκκρίνονται, σε περιόδους έντονου στρες, επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας διάφορες στομαχικές διαταραχές.


4.Μικραίνει τον... εγκέφαλο
Μια από τις σπουδαιότερες και πιο παράξενες επιπτώσεις που μπορεί να σου προκαλέσει το στρες, είναι σίγουρα και η... συρρίκνωση του εγκεφάλου σου. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, το άγχος αποδυναμώνει τους νευρώνες του εγκεφάλου, που ανταλλάσσουν πληροφορίες και οδηγεί στην απώλεια μάζας της περιοχής που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ αλλά και η άνοια, πολλές φορές επιδεινώνονται από τη διαδικασία αυτή.


5.Κι όμως, χάνεις... πόντους από το ύψος σου!
Γνώριζες ότι είναι πιθανό να χάσεις από 1 έως και 2% του ύψους σου, κατά τη διάρκεια της μέρας, από τη στιγμή που θα σηκωθείς ως να ξαναβρεθείς στο κρεβάτι σου, ειδικά τις μέρες που εργάζεσαι εντατικά; Αν όχι, μάθε λοιπόν, πως αυτό όχι μόνο συμβαίνει, αλλά υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή είναι φυσικά, και πάλι, το άγχος. Πως γίνεται; Όταν είσαι όρθια, η βαρύτητα και η κίνηση συμπιέζουν το υγρό ανάμεσα στους σπονδύλους σου, ενώ το άγχος μπορεί να κάνει τη διαδικασία αυτή εντονότερη από το συνηθισμένο, αλλά και να προκαλέσει σφίξιμο των μυών στην μέση και τους ώμους σου με αποτέλεσμα να... δείχνεις κοντύτερη.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: 10 + 2 tips για να κοιμάστε σαν πουλάκια

Τσίχλα... κανείς; Τα 5 «συν» της τσίχλας στη ζωή σας