5 «σύμμαχοι» του Alzheimer που αγνοούσατε μέχρι τώρα

Ερμιόνη Σαρρή
5 «σύμμαχοι» του Alzheimer που αγνοούσατε μέχρι τώρα

Από μνήμη πώς τα πάτε;

Εντάξει σε όλους μας έχει συμβεί να ξεχάσουμε που παρκάραμε το αμάξι. Άλλοι τόσοι έχουμε πει τι φράση «τι ήθελα να κάνω τώρα;». Εννοείται, λοιπόν, πως όταν ένα μυαλό προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός 24ώρου κάποια στιγμή θα μας εγκαταλείψει. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε και τόσο αθώα.

Ποιες είναι οι αιτίες που κάνουν το Αλτσχάιμερ να εμφανίζεται στη ζωή των ανθρώπων; Δείτε τις παρακάτω και ενημερωθείτε για την ασθένεια αυτή:

1.Φάρμακα: Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αναφέρει, πως η λήψη φαρμάκων που περιέχουν την ουσία της βενζοδιαζεπίνης για περισσότερο καιρό από ότι συστήνεται από τους ειδικούς, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση της ασθένειας αυτής. Την ουσία, λοιπόν, αυτή θα τη δείτε να αναγράφεται στο κουτί διάφορων ηρεμιστικών ή υπνωτικών χαπιών. Προσοχή, όμως ο κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν ξεπεραστεί το όριο της επιτρεπόμενης δοσολογίας.

2.Τραυματισμοί: Ο κώδων εδώ χτυπάει κυρίως για τους αθλητές. Οι συνεχείς φλεγμονές που μπορεί να δημιουργούνται στον εγκέφαλό σας δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει όπως πρέπει και η μνήμη αρχίζει να... εξαλείφεται.

3.Έλλειψη ύπνου: Και ποιος από εσάς κοιμάται, θα μας πείτε τώρα, κανονικά. Και όμως, σύμφωνα με δημοσίευση του Neurobiology of Aging, αν δεν κοιμάστε, τότε κινδυνεύετε μελλοντικά από προβλήματα μνήμης. Προσπαθήστε να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και τηρείτε καθημερινά το 8ωρό σας.

4.Μοναξιά: Οι φίλοι είναι γιατρικό για πολλά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα σας αφήσουν ποτέ να... ξεχάσετε. Το περιοδικό Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry τονίζει, πως η μοναξιά είναι ένας από τους φίλους του Αλτσχάιμερ. Σκεφτείτε το και λογικά άλλωστε. Μέσα από τις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση, ενώ όταν κλείνεστε στο σπίτι και βλέπετε τηλεόραση, αυτό πέφτει σε χειμερία νάρκη.

5.Σακχαρώδης διαβήτης: Ο εγκέφαλός σας στην περίπτωση που έχετε διαβήτη είναι πιο ευάλωτος στο ζάχαρο. Το περιοδικό Neurology έχει δημοσιεύσει μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παραπάνω από 1000 ανθρώπους και έδειξε, πως το 27% των διαβητικών μέσα στα 11 χρόνια της έρευνας εμφάνισαν απώλεια μνήμης.

Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε για πάντα μνήμη ελέφαντα, μην ξεχνάτε να τρώτε υγιεινά, να πίνετε πολύ νερό, να ασκήστε και φυσικά να έχετε πολλούς μα πάρα πολλούς... φίλους!

Διαβάστε ακόμα:

Τσίχλα... κανείς; Τα 5 «συν» της τσίχλας στη ζωή σας