Κιρσοί και ευρυαγγείες, πώς θα γίνουν παρελθόν;

Κιρσοί και ευρυαγγείες, πώς θα γίνουν παρελθόν;

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι δύο φλεβικές παθήσεις που εμφανίζονται συχνά, ιδιαίτερα στα γυναικεία πόδια. Δεν πρόκειται μόνο για αισθητικό πρόβλημα αλλά, πάνω απ’ όλα, αφορούν την εύρυθμη φλεβική σας κατάσταση. Οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι υπόσχονται ασφαλή αποτελέσματα, ανώδυνα και αναίμακτα, κάνοντας πια την αντιμετώπιση τους λιγότερο περίπλοκη, σε σχέση με το παρελθόν.
Κιρσοί, γιατί δημιουργούνται;

Οι κιρσοί είναι «φουσκωμένες» φλέβες στα πόδια και προκαλούνται λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας που αφορά τις βαλβίδες των φλεβών.
Για να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τους κιρσούς πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το φλεβικό μας σύστημα. Όπως γνωρίζουμε, η κυκλοφορία στα πόδια γίνεται με τις αρτηρίες και τις φλέβες. Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά και πηγαίνουν το αίμα προς τα κάτω, ώστε να τροφοδοτήσουν τα πόδια με οξυγονωμένο αίμα. Οι φλέβες είναι τα αγγεία που ξεκινούν από τα πόδια και, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονες για να ξαναγεμίσει με οξυγόνο. Το αίμα ωθείται μέσα στις αρτηρίες από την καρδιά, ενώ οι φλέβες οι οποίες δεν έχουν δικιά τους «φλεβική καρδιά» λειτουργούν με την συμπίεση που τους ασκείται από την γαστροκνημία κατά το περπάτημα.

Στους ανθρώπους που έχουν χαλασμένες βαλβίδες, το αίμα κινείται ανάποδα μέσα στις φλέβες (δηλ. προς τα κάτω), δεν έχει διέξοδο προς την φυσιολογική κυκλοφορία και «ξεχειλώνουν» οι φλέβες που προσπαθούν να χωρέσουν όσο πιο πολύ αίμα γίνεται. Έτσι δημιουργούνται οι κιρσοί, οι οποίοι δημιουργούν και πολλά παθολογικά προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου, όπως οιδήματα, καυσαλγίες, υπέρχρωση δέρματος, φλεβικό έλκος, αιμορραγίες και θρόμβωση. Για τους λόγους αυτούς οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση που πρέπει να διορθώνεται.

saliveros2 3bf2a

Ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Σήμερα η θεραπεία των κιρσών δεν είναι μία επώδυνη και περίπλοκη διαδικασία, όπως στο παρελθόν και δεν απαιτούνται πια τομές, νάρκωση ή νοσηλεία. Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και άνετη θεραπεία, εστιασμένη στα τοιχώματα της φλέβας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη θεραπεία δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου και αποτρέπει κάθε κίνδυνο κλινικής παρενέργειας.

Διαρκεί μόλις 30 -45 λεπτά με χρήση ελάχιστης ή καθόλου αναισθησίας, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (dayclinic), σύντομη αποθεραπεία και εξασφαλίζει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις κανονικές του δραστηριότητες.Αποτελεί πλέον μια ολοκληρωμένη θεραπεία για κάθε είδους φλέβα, για φλεβικά έλκη καθώς και για τη θεραπεία ασθενών με βηματοδότη, υπό αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχυσαρκία, κ.α.

Ευρυαγγείες , ποια η κύρια αιτία εμφάνισής τους;

Πρόκειται για τα αγγεία που είναι είτε φλεβίδια είτε αρτηρίδια, οπότε και έχουν ανάλογα μπλε ή κόκκινο χρώμα. H κύρια αιτία που δημιουργεί τις ευρυαγγείες είναι η κληρονομικότητα και κατά δεύτερο λόγο οι ορμονικοί παράγοντες (π.χ εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών), η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις κ.α
Δεν είναι επικίνδυνες αλλά...

Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα όπως π.χ θρομβώσεις, μπορεί όμως να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής με συμπτώματα όπως τοπικός κνησμός, αίσθημα καύσου, άλγος κ.α. Επίσης μπορεί να προκαλούν τοπικό υποδόριο αιμάτωμα (εκχύμωση) ή και αιμορραγία προς τα έξω αν υπάρξει κάκωση πχ στην διάρκεια ξυρίσματος. Επίσης σε πολλές γυναίκες η παρουσία ευρυαγγειών δυσκολεύει την καθημερινότητά τους από αισθητικής άποψης και γίνονται αποδέκτες ερωτήσεων ή αρνητικών σχολίων, οπότε δημιουργείται αναπόφευκτα μία ψυχολογική πίεση με αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή.

Για να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες απαιτείται αρχικά εξέταση από αγγειοχειρουργό. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ένα λεπτομερές τρίπλεξ φλεβών που θα αναδείξει πιθανή παθολογία του φλεβικού δικτύου που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες. Η θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελείται από τρεις μεθόδους που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Έτσι ο καταρτισμένος αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος, χρησιμοποιεί και τις τρεις αυτές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση, και οι οποίες είναι:

1. Η σκληροθεραπεία: είναι η αρχαιότερη μέθοδος και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και δικτυωτές φλέβες. Με την βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχύεται ειδικό φάρμακο (το σκληρυντικό) που προκαλεί ίνωση στην φλέβα και με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται. Έχει ελάχιστο πόνο αλλά αφήνει σημάδια για πολλές ημέρες που σε μερικά άτομα μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό.

2. Το laser: με την χρήση laser μπορούμε να εξαφανίσουμε τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που με τη σκληροθεραπεία είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν. Πρέπει να γνωρίζετε πώς μπορεί να προκληθεί λίγος πόνος κατά την εφαρμογή και ίσως δείτε και κάποιον ερεθισμό στο δέρμα σας τις επόμενες ημέρες

3. Η θερμοπηξία: είναι η νεότερη μέθοδος και χρησιμοποιεί υψίσυχνο ρεύμα για να προκαλέσει ίνωση στις φλέβες (αποτελεσματική κυρίως στις μικρές ευρυαγγείες). Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθεί λίγος πόνος κατά την εφαρμογή και ίσως δείτε και κάποιον τοπικό ερεθισμό. Έχει όμως το ισχυρό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει μόνιμα σημάδια και ότι χρησιμοποιείται ακόμα και το καλοκαίρι.

Δείτε περιστατικά κιρσών και ευρυαγγειών πριν και μετά

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών /ευρυαγγειών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.fleves.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Απόστολο Σαλίβερο, Αγγειοχειρουργός, 6947203123