HeLP: η θεραπεία των αιμορροΐδων δεν είναι πλέον ταμπού

HeLP: η θεραπεία των αιμορροΐδων δεν είναι πλέον ταμπού

Ο Γεώργιος Ηλίας, ιατρός και Γενικός Χειρουργός Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών μας εξηγεί τα πάντα για την νέα μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων.

Οι αιμορροΐδες είναι μια συχνή πάθηση που αφορά και τα δύο φύλα, ακόμη και στην παιδική ηλικία. Περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μιας πάθησης των αιμορροΐδων (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Ετυμολογικά ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από την περιγραφή του σημαντικότερου συμπτώματος της νόσου που είναι η ροή του αίματος. Οι αιμορροΐδες έχουν μορφή σάκων και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

img1


Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων που επιτρέπει την πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργία σάκων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα. Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι ξεκάθαρα, συνηθέστερα όμως η πάθηση αποδίδεται στη δυσκοιλιότητα, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή, κ.α.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Διάγνωση

Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων της νόσου (απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος, κ.α.) ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.).

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούνται σε:
• Πρώτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.
• Δευτέρου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.
• Τρίτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.
• Τετάρτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Θεραπευτικές επιλογές

Σε αρχικά στάδια η θεραπεία των αιμορροΐδων πραγματοποιείται με συντηρητικά μέσα, όπως ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες ή και με φαρμακευτική αγωγή. Οι συντηρητικές θεραπείες ενδέχεται να βελτιώνουν προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, όμως τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Κατά καιρούς και ανάλογα με την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες θεραπείες για την αιμορροϊδοπάθεια (σφιγκτηροτομή, αιμορροϊδεκτομή, διαστολή, δακτύλιοι, κ.α.). Παρά τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου, οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μέθοδοι δεν επέλυσαν μερικά σημαντικά προβλήματα, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, τα σημαντικά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, καθώς και το θέμα του κόστους.

HeLP: Η άμεση και ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων με laser

Η μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure) είναι μια καινοτομική εξέλιξη στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Είναι ενδοσκοπική, εντελώς ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική: δεν απαιτεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί (με φωτοπηξία) το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών χωρίς βελόνες και ράμματα. Η μέθοδος HeLP ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων δεύτερου και τρίτου βαθμού. Πραγματοποιείται με τη χρήση λέιζερ υπό την καθοδήγηση υπερήχων μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στον σωλήνα του ορθού. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη καθώς στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχει αίσθηση πόνου, επειδή εκεί δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου.

Η στοχευμένη και σε ελεγχόμενο βάθος δράση του laser διακόπτει (απολινώνει) την τροφοδοσία των διεσταλμένων αιμορροΐδων οδηγώντας στη συρρίκνωσή τους και στη στερέωση του μυϊκού στρώματος που βρίσκεται κάτω από αυτές. Μετά τη θεραπεία και λόγω της αιμοστατικής δράσης του laser, παρατηρείται άμεση μείωση της αιμορραγίας, ενώ οι αιμορροϊδικοί όζοι αρχίζουν να συρρικνώνονται μέχρι τη τελική εξαφάνισή τους.

Δείτε πως πραγματοποιείται η θεραπεία.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου HeLP

Η θεραπεία με τη μέθοδο HeLP καθιστά εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή:
• είναι ιδανικός τρόπος αιμόστασης
• διαρκεί μόλις 10 -15 λεπτά και πραγματοποιείται εντελώς ανώδυνα, χωρίς τομές ή ράμματα με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια
• διατηρεί ανέπαφο το σφιγκτήρα και δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων
• ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και τη μετεπεμβατική δυσφορία
• έχει συντομότερη αποθεραπεία από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική
• είναι κλινικά αποδεδειγμένη και συνοδεύεται από υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.

Γεώργιος Ηλίας

Ιατρός, Γενικός Χειρουργός Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τηλ. Επικοινωνίας: 6977970082
www.hlias.gr