Πόσο μας επηρεάζει η πανσέληνος;

Πόσο μας επηρεάζει η πανσέληνος;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η Σελήνη επιδρά στον ύπνο μας

Πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται ότι η πανσέληνος τούς ταράζει, προκαλώντας αϋπνίες και νευρικότητα. Κάποιοι γονείς υποστηρίζουν πως τα μωρά τους έχουν πιο ανήσυχο ύπνο μία με δύο ημέρες πριν γεμίσει τελείως η Σελήνη. Οι επιστήμονες έρχονται να δηλώσουν πως ο δορυφόρος της Γης, όταν βρίσκεται σε αυτή της φάση του, ενδέχεται πράγματι να επηρεάζει τον εγκέφαλο και φυσικά τον ύπνο μας.


Η έρευνα στη Σουηδία
Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ξεκίνησε πρόσφατα να ερευνά την επίδραση του θορύβου στον ύπνο μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους όμως αποκάλυψαν κάτι που δεν περίμεναν: ότι «η ευαισθησία μας -μετρήσιμη ως δραστηριότητα στον εγκεφαλικό φλοιό- αυξάνεται κατά την πανσέληνο», όπως δήλωσε ο δρ Μάικλ Σμιθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


47 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 ώς 30 ετών έμειναν για μέρες στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, στα οποία δεν υπήρχαν παράθυρα (έτσι οι υπεύθυνοι της έρευνας εξασφάλισαν πως οι συμμετέχοντες δεν έβλεπαν τη Σελήνη και επομένως δεν γνώριζαν ότι αυτή βρισκόταν στη συγκεκριμένη φάση της). Εκείνες τις νύχτες όλοι τους κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 20' λιγότερο, η δραστηριότητα στον εγκεφαλικό φλοιό παρατηρήθηκε τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, αλλά μόνο οι τελευταίοι δήλωσαν πως δυσκολεύονταν να κοιμηθούν κατά την πανσέληνο.

Διαφορετικά επιστημονικά ευρήματα
Παρ' όλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να έχει καταλήξει για το αν και με ποιο τρόπο μάς επηρεάζει η πανσέληνος, αφού άλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου ερευνητικού ινστιτούτου Max Planck, μελέτησαν περισσότερα από 1000 άτομα χωρίς να βρουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ του ύπνου και της συγκεκριμένης φάσης της Σελήνης.


Γι' αυτό ο δρ Σμιθ παραδέχεται πως χρειάζεται επιπλέον έρευνα έως ότου καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Προς το παρόν, ο ίδιος αποδίδει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας στο εξής: «Αφού τα δωμάτια στα εργαστήριά μας δεν είχαν παράθυρα, το αποτέλεσμα που βρήκαμε δεν μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο φως κατά την πανσέληνο. Ίσως να υπάρχει ένα βιολογικό ρολόι εντός μας παρόμοιο με εκείνο που ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό μας» (εκείνο δηλαδή που βοηθά το σώμα μας να αντιλαμβάνεται το 24ωρο).