Οι βασικές πρώτες βοήθειες, για τα 5 πιο συνηθισμένα ατυχήματα των διακοπών

Γωγώ Φούντα
Οι βασικές πρώτες βοήθειες, για τα 5 πιο συνηθισμένα ατυχήματα των διακοπών

Γιατί και το καλοκαίρι θέλει την προσοχή του

Kακά τα ψέματα, τώρα το καλοκαίρι, για κάποιο λόγο που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει ακριβώς, οι μικροτραυματισμοί μας αυξάνονται, με αποτέλεσμα καμιά φορά να χαλάσει μία ωραία μέρα στην παραλία, ή ακόμη και οι διακοπές μας. Και όταν λέμε μικροτραυματισμοί, εννοούμε τα πολύ απλά και κοινά περιστατικά, που μπορούν να συμβούν, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παρακάτω λοιπόν, σας έχουμε κάποιους πολύ απλούς τρόπους ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους πιο κοινούς τραυματισμούς, πριν αναγκαστείτε να πάτε σε γιατρό.

1. Το τσίμπημα από κουνούπι που πήρε τεράστιες διαστάσεις: Μετά την κατσαρίδα, το κουνούπι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καλοκαιριού! Παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ξύνουμε την πληγή, εμείς το κάνουμε με αποτέλεσμα αντί να μικραίνει, εκείνη να μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει διότι μεταφέρονται βακτήρια από το περιβάλλον και τα νύχια μας, με αποτέλεσμα το τσίμπημα να μολύνεται. Το ενδεχόμενο να έχετε κολλήσει ελονοσία ή κίτρινο πυρετό, είναι κάπως απίθανο, εκτός αν έχετε ταξιδέψει στην Αφρική. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να καθαρίζετε την περιοχή 2 φορές την μέρα με νερό και σαπούνι και αν μέσα σε 3 μέρες το πρήξιμο δεν υποχωρήσει, τότε είναι η ώρα να δείτε ένα γιατρό. Η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση που η μόλυνση συνοδεύεται και από συμπτώματα γρίπης, μιας και τότε θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση.

2. Πήγατε να κόψετε καρπούζι και κόψατε το δάχτυλο: Όσο κι αν θέλετε να βάλετε το σημείο κάτω από τη βρύση, σας συμβουλεύουμε να μην το κάνετε, διότι η αιμορραγία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τυλίξετε το σημείο με μία καθαρή πετσέτα, και να το πιέσετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει η αμορραγία. Στη συνέχεια, βάλτε το χέρι σας κάτω από κρύο νερό για 10 λεπτά και φροντίστε να καλύψετε την πληγή με μία γάζα. Αν πάρετε ασπιρίνη και η αιμορραγία δε σταματήσει, ή το κόψιμο είναι πολύ βαθύ τότε καλό θα ήταν να πάτε στα επείγοντα, γιατί ίσως χρειαστείτε ράμματα.

3. Η «αιμοβόρα» γάτα του γείτονα σας δάγκωσε! Πολύ: Αρχικά αφήστε το ζωάκι να ζήσει γιατί δε φταίει. Αμέσως μόλις σας επιτεθεί το... θηρίο λοιπόν, πλύντε καλά το τραύμα με νερό και σαπούνι. Αν δείτε όμως ότι η πληγή πρήζεται και το κοκκίνισμα δεν υποχωρεί, καλό θα ήταν να πάτε στα επείγοντα και να εξηγήσετε στο γιατρό σας τι ακριβώς έχει συμβεί. Χωρίς να θέλουμε να σας πανικοβάλλουμε, το 30% των ασθενών που μεταφέρονται σε νοσοκομείο έπειτα από δάγκωμα γάτας, χρειάζονται εισαγωγή και ίσως και επέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μόλυνση.

4. Το 2χρονο παιδάκι σας έπαθε εγκαύματα: Καταρχήν γιατί αφήσατε το παιδί σας στον ήλιο; Ασυγχώρητο! Πάμε παρακάτω. Αν το παιδί, νιώθει ζαλάδες, αστάθεια, ναυτία και πόνους στο στομάχι, ακόμα χειρότερα αν συνοδεύονται από φουσκάλες, τότε μεταφέρετέ το αμέσως στα επείγοντα προκειμένου να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αν έχει πόνο μόνο στο δέρμα και κοκκίνισμα, τότε κάντε του κρύες κόμπρεσες και απλώστε και μία λοσιόν με αλόη. Έπειτα από συνεννόηση με γιατρό, χορηγείστε του ένα αντιφλεγμονώδες, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε ότι τελειώνει σε -καΐνη.

5. Πατήσατε κομμένο γυαλί στην παραλία: Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σας: Αν είστε σε θέση να τρέξετε στα επείγοντα, καλό θα ήταν να το κάνετε, μιας και θα πρέπει να χορηγηθεί ορός για τον αποφυγή τετάνου. Από την άλλη, αν το γυαλί βγει εύκολα, κάτι που σημαίνει ότι η πληγή δεν είναι βαθιά, τότε αρκεί να καθαρίσετε την πληγή, και να πιέσετε με μία καθαρή πετσέτα, για να σταματήσει η αμορραγία. Αν όμως δεν μπορείτε να απομακρύνετε το γυαλί, τότε θα πρέπει να σας δει γιατρός.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Θέλετε να δείχνετε 10 χρόνια νεότεροι; Σας έχουμε τον τρόπο

Μύκητες στα πόδια; Οι φυσικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρήγορα