Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: αυτές είναι οι 6 πιο πιθανές αιτίες

Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: αυτές είναι οι 6 πιο πιθανές αιτίες

Ενημερώσου έγκαιρα και φρόντισε για την πρόληψή σου

Έχεις μόλις τελειώσει την επαφή με τον σύντροφό σου και βρίσκεσαι σε μια ευχάριστη και ονειρική κατάσταση, μέχρι τη στιγμή που πηγαίνεις στην τουαλέτα και ανακαλύπτεις ότι έχεις αιμορραγία; Τίποτα δεν θα μπορούσε να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα με πιο ανώμαλο τρόπο, όμως το αίμα μετά την επαφή μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που πολλές φορές δεν κρύβουν κάτι σοβαρότερο πίσω τους. Εδώ θα βρεις τις 6 πιθανότερες αιτίες της κολπικής αιμορραγίας μετά το σεξ.


1. Δυσπλασία του τραχήλου
Πρόκειται για προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων που καλύπτουν τον τράχηλο της μήτρας. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν έχεις την τάση να έρχεσαι σε επαφή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Άλλες αιτίες που προκαλούν αυτή τη δυσπλασία, μπορεί να είναι το σεξ πριν την ηλικία των 18, ο τοκετός πριν την ηλικία των 16, ή η ύπαρξη ιστορικού σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με κρυοχειρουργική.


2. Χλαμύδια
Αποτελεί συνήθως ασυπτωματική νόσο και είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας ή σε επαφή με το σπέρμα, τα κολπικά υγρά ή αίμα.


3. Οι μικροτραυματισμοί
Πολλές φορές στον κόλπο υπάρχει αρκετή ξηρότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικροτραυματισμοί κατά τη διάρκεια της επαφής. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να γίνει εντονότερη, κυρίως αν ο τραυματισμός είναι βαθύς ή έπειτα από πιο βίαιες επαφές.

4. Κολπίτιδα
Η κολπίτιδα είναι ουσιαστικά φλεγμονή ή διόγκωση και μόλυνση του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Ένα από τα συμπτώματα ενδεχομένως να είναι η αιμορραγία μετά την επαφή. Σε τέτοια περίπτωση, φρόντισε να ενημερώσεις άμεσα το γυναικολόγο σου, καθώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την έχει προκαλέσει.

5. Τριχομονάδες
Είναι μια συνήθως σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από πρωτόζωα. Αν και σπανιότερα, η μετάδοση είναι επίσης δυνατή από το νερό της βρύσης, την επαφή με ούρα ή με καθίσματα τουαλέτας, αλλά και σε πισίνες. Μπορεί σε δεύτερη φάση να προκαλέσει κολπίτιδα, της οποίας σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.


6. Κολπική μόλυνση
Στην ουσία είναι η υπερανάπτυξη των μυκήτων που κατοικούν στην περιοχή του κόλπου. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, κάψιμο και ένα άοσμο, λευκό υγρό, ενώ κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία.


7. Ινομυώματα
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών, τα οποία μπορεί να είναι φούσκωμα στην κοιλιά, συχνές ουρολοιμώξεις αλλά και η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, ενώ μερικές φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Σήμερα, πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τα ινομυώματα της μήτρας από ινομυωματεκτομή μέχρι υστερεκτομή.

Διαβάστε ακόμη:

Αντρική ζήλια: Που οφείλεται και πόσο την επηρεάζουν οι ορμόνες;

Κατάθλιψη και σεξ: Πώς να σώσετε την σεξουαλική σας ζωή!