Το τρως… όλο σου το φαγητό; 5 απλοί τρόποι να μικρύνεις τις μερίδες σου!

Το τρως… όλο σου το φαγητό; 5 απλοί τρόποι να μικρύνεις τις μερίδες σου!

Μείωσε την ποσότητα και γλίτωσε αυτόματα θερμίδες και περιττά κιλά με τα πιο εύκολα tips!

Οι μερίδες των φαγητών, που όλοι μας καταναλώνουμε, είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα. Αν παρατηρήσεις γύρω σου, θα αντιληφθείς πως τα έτοιμα φαγητά πωλούνται συνήθως σε... γιγαντιαία μεγέθη. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές οι μερίδες των τροφίμων είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτό που συνηθιζόταν πριν από 50 χρόνια(!).


Και σίγουρα αυτό αποτελεί μέγιστο πρόβλημα για τον οργανισμό σου, αφού η μεγαλύτερη μερίδα σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια περισσότερο βάρος. Άλλωστε, αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως, ενώ τις δύο πρώτες φορές που θα δοθεί σε κάποιον μεγάλη ποσότητα φαγητού θα καταφέρει να αντισταθεί και να καταναλώσει όσο πρέπει, την τρίτη φορά θα καταναλώσει σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα. Για να γλιτώσεις λοιπόν από την κακή αυτή συνήθεια της εποχής, ακολούθησε τα παρακάτω tips που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις μερίδες σου και να περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις.


1.Διάλεξε το μικρότερο μέγεθος μερίδας
Στις μέρες μας πλέον οι μερίδες των έτοιμων φαγητών δείχνουν να... ανταγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια είναι η μεγαλύτερη. Το μικρό μέγεθος σου φαίνεται πολύ μικρό για να το παραγγείλεις, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Έτσι, παρασύρεσαι παραγγέλνοντας μεγάλο μέγεθος στην μερίδα από τις πατάτες σου ή στο σουβλάκι σου, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνεις τροφές χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Την επόμενη φορά επέμεινε στο να παραγγείλεις το μικρότερο μέγεθος μερίδας.


2.Μην ψωνίζεις οικογενειακές συσκευασίες
Μπαίνοντας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ μπορείς να χαζεύεις για ώρες τα πράγματα που υπάρχουν μέσα και να παρασύρεσαι από τις μεγάλες συσκευασίες τροφίμων που αφενός είναι πιο ελκυστικές και αφετέρου πιο οικονομικές. Παρά τα καλά τους αυτά, όμως, είναι επίσης και οι κατάλληλες στο να χάνεις τον έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνεις, με αποτέλεσμα να βγαίνεις εκτός ελέγχου.


3.Πρόσεξε το μέγεθος του πιάτου σου
Όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο μας, τόσο περισσότερο τείνουμε να τρώμε καθώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακριβώς την μεγάλη ποσότητα που έχουμε μπροστά μας. Προσπάθησε λοιπόν, να βάζεις το κυρίως γεύμα σου σε ένα μικρότερου μεγέθους πιάτο και τη σαλάτα σου σε ένα μεγαλύτερο, έτσι ώστε να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν.


4.Κατανάλωσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Προσπάθησε να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα αλλά και λαχανικά μέσα στη μέρα σου, που είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτική αξία. Σίγουρα, μπορείς να καταναλώσεις από αυτά όση ποσότητα θελήσεις χωρίς κανέναν περιορισμό και να νιώσεις χορτάτη λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Η τακτική αυτή θα σε καταστήσει ικανή να αντισταθείς ευκολότερα στους διατροφικούς πειρασμούς που θα... αντιμετωπίσεις μέσα στις επόμενες ώρες.


5.Φάε με το στομάχι και όχι... με τα μάτια
Όλοι ξέρουμε πως μια μεγάλη μερίδα από ένα γευστικό φαγητό, πολλές φορές, είναι περισσότερο λαχταριστή όταν την βλέπουμε, παρά όταν όντως την τρώμε. Το... αισθητικό αυτό κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο στην όρεξή μας και για το λόγο αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στο μέγεθος των μερίδων, αφού κατά βάθος γνωρίζουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να αδειάσουμε το πιάτο μας ή θα φουσκώσουμε πολύ. Μάθε να δίνεις προτεραιότητα λοιπόν στα σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου, και συγκεκριμένα το στομάχι σου, σταμάτα να τρως αν νιώθεις πως έχεις χορτάσει και μην παρασύρεσαι από τους πειρασμούς που βλέπεις.

Διαβάστε ακόμη:

Φυτικές ίνες: Κάντε το σωστά!

Δίαιτα της τελευταίας στιγμής; Ιδού πώς θα τα καταφέρετε