Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως αρκετά λαχανικά;

Ερμιόνη Σαρρή
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως αρκετά λαχανικά;

Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της σαλάτας και γενικότερα των λαχανικών. Ίσα που τσιμπούσα καμία ντοματούλα από τη σαλάτα, άντε 3-4 κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όταν αποφάσισα όμως να αλλάξω τη διατροφή μου, να γυρίσω πλάτη στα καθημερινά junk food, το ταπεράκι με τη σαλάτα ήταν καθημερινά στην τσάντα του φαγητού. Και πλέον δηλώνω μετανιωμένη για όλα αυτά τα χρόνια αποχής από τα λαχανικά που έχασα. Ακούγομαι λίγο περίεργη αλλά το εννοώ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι καθημερινά μέσα στη διατροφή μας. Δε φωνάζουν αδίκως οι Ελληνίδες μητέρες, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι. Τα οφέλη αρκετά και μερικά από αυτά θα στα αναφέρω αμέσως παρακάτω.

Μακροζωία: H κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες και ακόμη και τον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Θα πας κόντρα στην επιστήμη; #not

Λαμπερή επιδερμίδα: Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η εισαγωγή περισσότερων λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την υφή και την εμφάνιση του δέρματος. "Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη C και η υψηλή περιεκτικότητα ύδατος ενυδατώνουν και το δέρμα και μειώνουν τις ρυτίδες", προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι το πεπτικό σoυ σύστημα θα λειτουργεί πιο ομαλά και τακτικά. Δίνουν έμφαση στη σημασία της αύξησης της πρόσληψης νερού μαζί με την κατανάλωση λαχανικών.