Dressings με ελάχιστες θερμίδες για να τρως πιο ευχάριστα τις σαλάτες σου!

Ερμιόνη Σαρρή
Dressings με ελάχιστες θερμίδες για να τρως πιο ευχάριστα τις σαλάτες σου!

Θα σου έχει τύχει και εσένα στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος να επιλέγεις από τον φορτωμένο με πειρασμούς κατάλογο την σαλάτα. Και εκεί που νομίζεις πως έχει κάνει μια «έξυπνη» επιλογή, ανακαλύπτεις ότι η σαλάτα σου όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη επιλογή για δίαιτα αλλά σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, το λάδι, το λιωμένο τυρί, τα κρουτόν και το dressing της ξεπερνά τις 500 θερμίδες. Όσο για τα λιπαρά; Καλύτερα να μην ξέρεις....

Για να μπορείς λοιπόν να γευτείς την αγαπημένη σου σαλάτα άφοβα χωρίς να είναι μονότονη αλλά και χωρίς να έχεις το άγχος των θερμίδων, σου έχουμε μια λίστα με ιδέες για νοστιμότατα και υγιεινά dressings. Δοκίμασε τα όλα, θα σε καταπλήξουν.

Κάτι απλό για αρχή... Ανακάτεψε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με μια κουταλιά μπαλσάμικο και¨1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Χτύπησε τα καλά σε ένα σέικερ και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Αν θέλεις κάτι πιο σπέσιαλ, συμπλήρωσε με μυρωδικά της επιλογής σου.

Αν είσαι λάτρης των λευκών dressings, τότε ανέμειξε 2-3 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών σε λιπαρά με 1-2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα. Ταιριάζει άψογα σε πράσινες σαλάτες με μαρούλι και ρόκα. Αν έχεις όρεξη, άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και πρόσθεσε θυμάρι, ρίγανη , άλλα μυρωδικά και δώσε την δική σου γεύση στην σαλάτα σου.

Αν από την άλλη σου αρέσουν οι κόκκινες σάλτσες ο χυμός ντομάτας είναι ιδανικός. Ρίξε στον αποχυμωτή μία φρέσκια ντομάτα, ψιλόκοψε κρεμμυδάκι και πρόσθεσε πάπρικα. Ταιριάζουν άψογα και οι πιπερίτσες όλων των χρωμάτων. Για αυτούς που αγαπούν τα καυτερά, το πιπέρι καγιέν μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την πάπρικα.

Τα τυριά μπορούν εύκολα να μετατρέψουν την σαλάτα στο πιο ωραίο γεύμα, αλλά αν ξεφύγουμε στην ποσότητα που πρέπει, τότε οι θερμίδες και τα λιπαρά αυξάνονται επικίνδυνα. Δοκίμασε στην σαλάτα σου να ανακατέψεις μισό κεσεδάκι τυρί cottage που δεν ξεπερνά τις 40 με 60 θερμίδες με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αποξηραμένη ρίγανη. Αν η ρίγανη είναι και από το χωριό ή βιολογική τότε όχι μόνο η γεύση αλλά και η μυρωδιά θα είναι άπαικτη.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Oι παραπάνω συνταγές μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για να πειραματιστείς. Δοκίμασε να προσθέσεις μυρωδικά και αρωματικά βότανα, μηλόξιδο, κρεμμύδι ή σκόρδο. Έτσι απλά θα μετατρέψεις την σαλάτα σου στο πιο γευστικό γεύμα της ημέρας.

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul