Πώς θα καταφέρεις να μην παχύνεις κατά τη διάρκεια της νηστείας

Ερμιόνη Σαρρή
Πώς θα καταφέρεις να μην παχύνεις κατά τη διάρκεια της νηστείας

Ποιοι είναι οι διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να κάνεις;

Οι διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της Σαρακοστής προβληματίζουν πολλούς για το αν πρέπει να νηστέψουν ή όχι και τι θα γίνει τελικά με το βάρος τους. Η μειωμένη πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών και η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων (φρούτα , λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά) και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, δημιουργούν έντονες ανησυχίες σχετικά με την σύσταση του σώματος, μετά το τέλος της νηστείας.

Αν και εσύ φέτος θέλεις να νηστέψεις αλλά σε προβληματίζουν όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Σου έχουμε τους βασικότερους συνδυασμούς ώστε να μπορείς μέσα από τις νηστίσιμες τροφές σου να προσλαμβάνεις πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Τι σημαίνει όμως «πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας»; Είναι η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από τις ζωικές τροφές όπως κρέας, κοτόπουλο, αβγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι. Όλα τα τρόφιμα δηλαδή που αποφεύγουμε στην νηστεία της σαρακοστής. Η βιολογική αξία μιας τροφής εκτιμάται από το ποσό των απαραίτητων αμινοξέων περιλαμβάνει. Τα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως περιέχουν λιγότερα από τα παραπάνω αμινοξέα για αυτό και ανήκουν και στα τρόφιμα χαμηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο ο κατάλληλος συνδυασμός των φυτικών τροφίμων και ο συνδυασμός των αμινοξέων μεταξύ τους μπορεί να δώσει πρωτεΐνη βιολογικής αξίας ισάξιας με της ζωικής. Έτσι θα μπορέσουμε και να μείνουμε για περισσότερες ώρες χορτάτες και η μυϊκή μας μάζα θα διατηρηθεί κατά την διάρκεια της νηστείας.

  • Όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά . Το γνωστό φακόρυζο αποτελεί το πιο κλασικό παράδειγμα.Θα το έχεις ακούσει, αν ήδη δεν το τρως, χωρίς όμως τόσο καιρό να καταλάβεις το γιατί. ¨Έτσι μπορείς άνετα αντί να συνδυάσεις τα όσπρια με το τυρί, μπορείς να τα συνδυάσεις με λίγο ρύζι. Γευστικοί συνδυασμοί που θα σε χορτάσουν και θα σε γεμίσουν και με ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα. Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι τότε μπορείς να συνδυάσεις τα όσπρια σου και με άλλα δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φάρο, ντίνκελ, βρώμη, σίκαλη, κινόα και άλλα. Προτάσεις για να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
  • Προσπάθησε να προσθέσεις στις σαλάτες σου όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ίσως ήδη να έχεις δεις στα social media διάφορους trainers και extra fit celebrities να προσθέτουν στις σαλάτες τους όσπρια και μερικές κουταλιές του γλυκού από ξηρούς καρπούς, όπως είναι οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, τα φιστίκια, τα καρύδια, το κουκουνάρι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το σουσάμι κ.λπ. Προσοχή στις μερίδες, οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί αλλά και αρκετά θερμιδογόνοι.
  • Δημητριακά + ξηροί καρποί. Κάτι ξέρει ο αγαπημένος σου διαιτολόγος που σου βάζει στο πλάνο διατροφής σου 1 φ. ψωμί ολικής με το αγαπημένο σου ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Ο συνδυασμός αυτός ψωμί και ταχίνι/ φυστικοβούτυρο (ξηρός καρπός-σουσάμι/ φιστίκι αντίστοιχα) σου προσδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας χωρίς να το έχεις πάρει από ζωική πηγή. Άλλος ένας έξυπνος συνδυασμός είναι και το αγαπημένο σου φαλάφελ- τα κεφτεδάκια από κουκιά, σε πίτα από στάρι και χούμους.

Βέβαια όλα τα παραπάνω τα καταναλώνουμε με μέτρο. Το είναι ένα τρόφιμο θρεπτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλλουμε. Άλλωστε αφού έχεις πάρει απόφαση να νηστέψεις καλό είναι να υιοθετήσεις και όλη την σημασία της νηστείας που έχει να κάνει με τις αξίες της αυτοσυγκράτησης, της εσωτερικής αναζήτησης , της αυτοκριτικής και της μετάνοιας.

Διάβασε επίσης:

Σαρακοστή: Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε

5 τροφές σωτήριες για σένα που θες να χάσεις άμεσα τα περιττά κιλά

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)