9+1 τρόποι για να απολαμβάνεις τις πιο ξεχωριστές στιγμές της μέρας σου

Ερμιόνη Σαρρή
9+1 τρόποι για να απολαμβάνεις τις πιο ξεχωριστές στιγμές της μέρας σου

Άγχος, τρέξιμο, πίεση, κούραση. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής κάνει την κάθε σου μέρα να μοιάζει με μια μικρή «μάχη» και όταν έρχεται η νύχτα και εσύ επιστρέφεις εξουθενωμένη στο σπίτι σου, κλείνεις για ένα λεπτό τα μάτια και κατηγορείς τον εαυτό σου για όλες τις μικρές αλλά πολύτιμες στιγμές που χάνεις.

Ακόμη κι αν σήμερα έχεις όλα όσα ονειρευόσουν, βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι η ομορφιά της ζωής και η πραγματική της ουσία, «κρύβεται» στις μικρές αξίες και απολαύσεις της καθημερινότητας.Πόσα βράδια έχεις κοιμηθεί, δίνοντας την ψεύτικη υπόσχεση στον εαυτό σου ότι αύριο θα τα «φτιάξεις» όλα. Όχι, μην περιμένεις το αύριο. Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις πραγματικά τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ημέρας σου και να δώσεις αξία στη ζωή σου.

Όλα αυτά τα συνειδητοποίησα πριν από λίγες ημέρες, όταν είδα το βίντεο της Generali. Το συγκεκριμένο βίντεο στάθηκε, μάλιστα, αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο! Προς μεγάλη μου έκπληξη, όταν το παρακολούθησα για πρώτη φορά, δάκρυσα. Γιατί; Διότι σκέφτηκα όλες εκείνες τις στιγμές που άφησα να περάσουν χωρίς να τους δώσω σημασία και τους ανθρώπουςεκείνους που νοιάζονται τόσο πολύ για εμένα, αλλά εγώ δεν «προλαβαίνω» να τους δω και να τους ακούσω. Αμέσως έπιασα το τηλέφωνο και κάλεσα τη μητέρα μου γιατί πραγματικά κάποια πράγματα στη ζωή του καθενός είναι πολύ πιο σημαντικά και μεγαλειώδη από αυτό που φαίνονται. Απλά δες το βίντεο και θα καταλάβεις τι εννοώ!

Για να μάθεις, λοιπόν, να χαίρεσαι κι εσύ περισσότερο την κάθε μέρα και να ζεις τη στιγμή, θα σου δώσω9+1 υπέροχα tips. Είσαι έτοιμη;

1.Κάνε babysteps!

Ναι, ζεις σε έναν κόσμοαμφίβολο και ασταθή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάσαι και να αγχώνεσαι όλη την ώρα. Επικεντρώσου στο τώρα. Προσπάθησε να γράφεις κάθε μέσα σε ένα χαρτί τις σκέψεις σου. Όσον αφορά στους στόχους σου κάνε ένα βήμα κάθε φορά και μην βγάζεις πρόγραμμα για ολόκληρη την εβδομάδα. Σιγά σιγά θα φτάσεις εκεί που θέλεις.

2. Φρόντισε την υγεία σου

Γνωρίζεις καλά ότι για να πηγαίνει καλά η ζωή σου, πρέπει να φροντίζεις για την υγεία σου. Ξεκίνα βελτιώνοντας τη διατροφή σου και προσπάθησε να βάλεις στην καθημερινότητά σου την άσκηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα τους στρες στον οργανισμό. Όταν επιστρέφεις το βράδυ στο σπίτι μην βάζεις αμέσως τις πιτζάμες σου. Πήγαινε για περπάτημα διότι έστω και μισή ώρα κάθε μέρα, μπορεί να κάνει «θαύματα» για το σώμα και την ψυχή σου.

3. Άρχισε διαλογισμό

Αν αισθάνεσαι ότι το άγχος σε «πνίγει», δοκίμασε να ξεκινήσεις διαλογισμό. Στο YouTube θα βρεις πολλά βίντεο με ειδικούς οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή. Επικεντρώσου στην αναπνοή σου, διώξε όλες τις σκέψεις από το μυαλό σου και ζήσε τη στιγμή. Σύντομα θα δεις τεράστια διαφορά.

4. Αφιέρωσε χρόνο στους ανθρώπους σου

Η μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας είναι οι άνθρωποί μας. Ο σύντροφος, οι φίλοι σου, τα παιδιά σου, οι γονείς σου, τα αδέρφια σου. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι δίπλα σου σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Μην τους παραμελείς, λοιπόν! Προσπάθησε να βρίσκεσαι καθημερινά σε επαφή μαζί τους (έστω και αν είναι μέσω Skype).

5. Κάνε πράγματα που αγαπάς

Ποιο είναι το «πάθος» σου; Τι ονειρευόσουν να κάνεις όταν ήσουν μικρή και μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησες ότι δεν μπορείς να διαθέσεις χρόνο για αυτό; Είναι ο χορός, η φωτογραφία, το ποδήλατο, το θέατρο; Ε, λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις. Κάνε αυτό που αγαπάς μια φορά μες στην εβδομάδα ή τα Σαββατοκύριακα και νιώσε ξανά παιδί.

6. Πες περισσότερα «ναι»και κάνε «LogOut» από το facebook

Προσπάθησε να μην απορρίπτεις τις προτάσεις των φίλων σου τις καθημερινές. Ακόμη κι αν μες στην εβδομάδα, αισθάνεσαι κουρασμένη, άρχισε να λες πιο πολλά «ναι» (δεν σου λέμε, βέβαια, να γίνεις σαν τον Τζιμ Κάρεϊ στην ταινία «Yes Man»). Σύντομα θα δεις ότι η καθημερινότητά σου θα γεμίσει με όμορφες στιγμές που θα θυμάσαι για χρόνια. Άφησε για λίγο το smartphoneαπό τα χέρια, κάνε «LogOut»από το facebookκαι «συνδέσου» με τους ανθρώπους σου και τη ζωή!

7. Να ευγνωμονείς για αυτά που έχεις και να απολαμβάνεις τις μικρές στιγμές

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και ξέρεις καλά ότι πολλοί συνάνθρωποί σου υποφέρουν. Μην ψάχνεις να βρεις την ευτυχία στα μεγάλα πράγματα! Κρύβεται στα μικρά και καθημερινά, όπως στον αγαπημένο σου καφέ που σε «ξυπνά» κάθε πρωί, στο φιλί που σου δίνει ο σύντροφός σου για να σου πει «καλημέρα» ή στη στιγμή που κοιτάς τον ανοιξιάτικο, νυχτερινό ουρανό της Αθήνας.Ναι, ένα μικρό, καθημερινό γεγονός, μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα για τον καθένα από εμάς.



8. Δώσε κάτι πίσω!

Κάνε μια καλή πράξη κάθε μέρα, έστω κι αν στα μάτια σου φαίνεται μικρή. Η σημασία της προσφοράς είναι μεγάλη. Μοίρασε χαμόγελα, βοήθησε τη γιαγιά που στέκεται δίπλα σου να περάσει τον δρόμο, βρες ένα σπίτι για το κουταβάκι που εδώ και μια εβδομάδα κλαίει στη γειτονιά σου.

9. Διώξε την ανασφάλεια!

Διώξε την ανασφάλεια. Προσπάθησε να μην κάνεις συνέχεια αρνητικές σκέψεις. Πίστεψε ότι όλα θα πάνε καλά και νιώσε ασφάλεια εδώ και τώρα. Είναι σημαντικό για την ψυχική σου κατάσταση να αισθάνεσαι ήρεμη και ασφαλής κάθε στιγμή. Γι’ αυτό, λοιπόν, κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη έρχεται στο μυαλό σου, προσπάθησε να λες το εξής: «Αυτή τη στιγμή είμαι καλά και τίποτα δεν μπορεί να με βλάψει». Πίστεψέ με, «λειτουργεί»!

… και το +1; Φρόντισε για κάθε τι που είναι τα πάντα για σένα!

Δώσε την ενέργειά σου για να προστατεύσεις όλα όσα αγαπάς και όσα δίνουν στη ζωή σου αξία: Στους ανθρώπους σου και στην καθημερινότητά σου! Μεγάλα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά σε όλους μας, δίπλα μας, γύρω μας, κάθε στιγμή. Ωστόσο, το μεγαλείο βρίσκεται μπροστά σου, μέσα στην απλότητά σου, σε όλα όσα μοιράζεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και στα μικρά «θαύματα» που δημιουργείς καθημερινά. Αρκεί απλά να εστιάσεις σε αυτά.

Δώσε, λοιπόν, τη σημασία που πρέπει σε ό,τι αξίζει αληθινά στη ζωή σου, δώσε αξία σε κάθε τι που είναι τα πάντα για σένα!