Η επέτειος του «Όχι»: 4 τρόποι να αντιμετωπίσεις την απόρριψη

Η επέτειος του «Όχι»: 4 τρόποι να αντιμετωπίσεις την απόρριψη

Και να πατήσεις και πάλι γερά στα πόδια σου.

alone black broken bulb Favim.com 2943834

Είτε σε απορρίψουν σε μια δουλειά, είτε μαλώσεις με την κολλητή σου αυτό που σε πληγώνει περισσότερο είναι η απόρριψη. Είναι πιο εύκολο να μένουμε σε μια προβληματική σχέση από το να καταφέρουμε να διαχειριστούμε το «όχι» και να αποκτήσουμε, μετά από αυτό, και πάλι την χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τους τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης της απόρριψης, που συνιστούν και οι ψυχολόγοι για να είσαι προετοιμασμένη, να αντιμετωπίσεις την άρνηση αν αυτή ξαναβρεθεί στον δρόμο σου.

Κανόνας πρώτος: Μην το παίρνεις προσωπικά
Έχεις κάθε δίκιο να απογοητεύεσαι, αλλά σκέψου ότι όλοι οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν σε όλες τις δουλειές. Να σκέφτεσαι τις εργασιακές ευκαιρίες ως ένα παζλ. Είτε ταιριάζεις ηλικιακά, γνωστικά κι εμφανισιακά είτε όχι. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Μπορεί να σκεφτείς ότι ο σύντροφός σου σε χώρισε γιατί δεν είσαι αρκετά αστεία», λέει o ψυχολόγος Guy Winch. «Αλλά το έκανε για τους δικούς του λόγους. Απλώς δεν ταιριάζετε».

Κανόνας δεύτερος: Ξεκίνησε yoga
Σου έρχεται να φωνάξεις: «Τι συμβαίνει με μένα;» όταν οι ιδέες σου απορρίπτονται. Σκέψου όμως ότι είναι πιο αποτελεσματικό να ξεσπάσεις στο χαλάκι της yoga, από το να φωνάζεις μόνη στη μέση του σπιτιού. H yoga βγάζει μια διάθεση να παλέψουμε και μετά να ξεκουραστούμε», λέει η δασκάλα της yoga Tanya Goodman Bailey. «Γι’ αυτό οι κάμψεις είναι απαραίτητες, για να μειωθεί η αδρεναλίνη. Δοκίμασε τη yin yoga, η οποία οδηγεί το μυαλό σε μια κατάσταση χαλάρωσης κι όχι ξεσπάσματος», συνεχίζει.

Κανόνας τρίτος: Επαναπροσδιόρισε τον στόχο σου
Όταν ο φίλος της (Ο Μπέργκερ) παράτησε την Carrie Bradshaw μέσα από ένα post it που της άφησε στον καθρέπτη, ένιωσε ανεπιθύμητη. Αργότερα κατάλαβε ότι έψαχνε την αγάπη σε λάθος σημείο. «Μην ακούς την καρδιά σου αλλά τη λογική σου», προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια Samantha Carbon. «Δες το ‘’όχι’’ σαν μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου, να σκεφτείς τι θες πραγματικά και να προχωρήσεις».

Κανόνας τέταρτος: Αύξησε τις εναλλακτικές σου
Δεν περίμενες να παντρευτείς τον πρώτο σου φίλο ούτε να σου κάνουν 200 likes στην πρώτη φωτογραφία που ανέβασες στο Instagram, έτσι δεν είναι; Η απόρριψη είναι ένα παιχνίδι αριθμών. Πιο συγκεκριμένα, αν είσαι ηθοποιός και πας σε τέσσερα συνεχόμενα κάστινγκ μέσα σε έναν μήνα, το πιο πιθανό είναι να σε καλέσουν να σε δουν ξανά σε δύο και τελικά να σε πάρουν σε μία δουλειά. Αν, όμως, πήγαινες μόνο σε ένα τότε δεν θα σε είχαν καλέσει πίσω. «Όσο περισσότερο είσαι στο ‘’παιχνίδι’’ τόσο περισσότερες θετικές απαντήσεις θα λάβεις», συμβουλεύει ο Winch.