Η επιστήμη μίλησε: Αυτό είναι το πράγμα που αγοράζεις κάθε φορά που είσαι πολύ αγχωμένη

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Η επιστήμη μίλησε: Αυτό είναι το πράγμα που αγοράζεις κάθε φορά που είσαι πολύ αγχωμένη

Το άγχος είναι μία λέξη γνώριμη σε όλες (όλους) μας και καθόλου αγαπημένη αν μας ρωτάς. Πολλά λάθη έχουν συμβεί υπό την επήρεια του άγχους μας και πολλές λάθος αποφάσεις έχουν παρθεί. Και αν κάποια στιγμή που ήσουν αγχωμένη βρήκες παρηγοριά στα ψώνια, τότε να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη σε αυτό.

Ωστόσο σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν κάποια σίγουρα και συγκεκριμένα πράγματα που αγοράζουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται αγχωμένοι και έξω από τα νερά τους και αυτό δεν είναι παπούτσια. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα για προϊόντα καθαρισμού όταν αισθάνονται πως είναι εκτός ελέγχου.

Η μελέτη ήθελε να διερευνήσει μια σχέση των καταναλωτών μεταξύ της επιθυμίας για έλεγχο και της επιθυμίας για ψώνια. Οι ερευνητές ζήτησαν από κάποιους συμμετέχοντες να γράψουν ένα σύντομο δοκίμιο για μια εποχή που αισθάνονταν πως έχουν τον έλεγχο μιας κατάστασης και οι άλλοι να γράψουν για μια εποχή που ένιωθαν ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο επί μιας κατάστασης. Μετά από αυτό τους ζητήθηκε να πάνε στο σούπερ-μάρκετ.

Μια ματιά στις αποδείξεις των συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι όσοι έγραψαν για έλλειψη ελέγχου αγόρασαν χρηστικά προϊόντα σε διπλάσια ποσότητα από εκείνους που έγραψαν για τον έλεγχο. Ξέχνα λοιπόν τα ρούχα, τα παπούτσια και όλα αυτά τα «πολυτελή» αντικείμενα όταν είσαι αγχωμένη. Τα προϊόντα καθαρισμού, τα εργαλεία και τα χαρτικά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να ηρεμήσεις όταν νιώθεις τρομερό άγχος και στρες.