Κάντε αυτοδιάγνωση για Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Ερμιόνη Σαρρή
Κάντε αυτοδιάγνωση για Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Κάποιες γυναίκες πρέπει να διαβάσουν αυτό το άρθρο

Χρειάζεται να γνωρίσουν βασικά πράγματα για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, κυρίως οι γυναίκες μεταξύ 20 και 45 ετών, με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες, που έχουν Χρόνιο Πυελικό Πόνο κι έχουν κιρσούς στα γεννητικά όργανα ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων. Αυτά τα συμπτώματα αθροιστικά δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες για Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Χρόνιος Πυελικός Πόνος είναι ο μη περιοδικός πόνος στην περιοχή της πυέλου, της λεκάνης δηλαδή, και έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών. Μία στις τρεις γυναίκες θα βιώσουν στη ζωή τους Χρόνιο Πυελικό Πόνο.

Τι, πώς και γιατί

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης είναι άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων στην περιοχή της πυέλου λόγω συσσώρευσης φλεβικού αίματος. Έγινε ευρύτερα γνωστό τη δεκαετία του 1980 όταν αποδείχτηκε πως πάνω από 90% των γυναικών με Χρόνιο Πυελικό Πόνο έχουν και κιρσούς στην πύελο.

Κυρίαρχο αίτιο φαίνεται να είναι η εγκυμοσύνη. Το επιπλέον βάρος και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων) «αδυνατίζουν» το φλεβικό τοίχωμα. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται διάταση των φλεβών, το φλεβικό αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά προς την καρδιά, παλινδρομεί και συγκεντρώνεται στην πύελο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης είναι:

  • Ο χρόνιος πυελικός πόνος ο οποίος γίνεται εντονότερος σε όρθια στάση, στο τέλος της ημέρας, με κορύφωση 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου.
  • Η δυσμηνόρροια, με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μετά από αυτή.
  • Πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία.
  • Κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, στα κάτω άκρα, στους γλουτούς, στο περίνεο ή και σε άτυπες θέσεις.
  • Υποτροπή κιρσών των κάτω άκρων
  • Κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου που εμφανίζονται ταυτόχρονα με την επιδείνωση του πυελικού πόνου.
  • Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου.

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης δεν είναι εύκολη.

Πρώτα αποκλείονται άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ.

Η αρχική υποψία για ΣΠΣ τίθεται από το ιστορικό κι ενισχύεται από την παρουσία κιρσών σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα.

Εργαστηριακή επιβεβαίωση προσφέρουν απεικονιστικές μέθοδοι όπως:

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex)
  • Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία
  • Λαπαροσκόπηση, η οποία δίνει τη δυνατότητας ταυτόχρονης αντιμετώπισης.
  • Ψηφιακή Φλεβογραφία, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος κι εφαρμόζεται μόνο αν έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση.

Υπάρχει θεραπεία για την καθεμία γυναίκα

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης υπάρχει πάντα εξατομικευμένη αντιμετώπιση. και συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Έχουμε διάφορες επιλογές για την ανακούφιση των διαφόρων συμπτωμάτων ενώ η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης είναι ο εμβολισμός των φλεβών.

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, ακριβώς γιατί η κάθε περίπτωση ασθενή δημιουργεί μια εξατομικευμένη μέθοδο αντιμετώπισης.

Ζητήστε να δείτε εικόνες άλλων περιστατικών από τον ειδικευμένο αγγειοχειρουργό σας που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας.

Έγκυρη ενημέρωση

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr

Ο Αθανάσιος Σιάφακας είναι στρατιωτικός Ιατρός, θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εμπειρία στη διάγνωση και την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Ακόμα, είναι ο επίσημος εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί, δερματολόγοι) στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για λογαριασμό του #1 παγκοσμίως φαρμάκου..

Μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων στο www.veincenter.gr.