Ξεχνάς να πιεις νερό; 4 οφέλη του που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ξεχνάς να πιεις νερό; 4 οφέλη του που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα

Μήπως πρέπει να αρχίσεις να πίνεις πιο εντατικά νερό

Σίγουρα θα έχεις ακούσει και όχι λίγες φορές πως πρέπει ημερησίως να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού σου. Και προφανώς είναι πολλά αυτά που έχεις ακούσει για το νερό και τα οφέλη του στην υγεία μας, όμως υπάρχουν 4 πράγματα που σίγουρα δεν είχες ακούσει ξανά μέχρι τώρα.

#1. Καίει περισσότερο λίπος
Αν θέλεις να χάσεις βάρος, το να πίνεις περισσότερο νερό μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι ο μεταβολισμός του σώματός σας επιταχύνει περίπου στο 30% μετά την κατανάλωση 2 ποτηριών νερού.

Πίνοντας μερικά ποτήρια νερό 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα σου θα σε κάνει να θες να φας λιγότερο. Δοκίμασε το και θα δεις πως δουλεύει. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι άτομα που το έκαναν αυτό έχασαν κατά μέσο όρο 9,48 κιλά σε μόλις 12 εβδομάδες.

#2. Εμποδίζει τους πονοκεφάλους
Ενώ μπορεί να υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που σου προκαλούν πονοκέφαλο κάθε φορά, το να απαλλαγείς από αυτόν μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο απλό, όσο το να πιεις ένα-δύο ποτήρια νερό.

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη των πονοκεφάλων, αλλά μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σταματήσει αυτές τις εξουθενωτικές ημικρανίες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Neurology έδειξε ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες και αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη νερού τους 1,5 λίτρο παραπάνω μειώθηκε ο πόνος σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου νερό ή έπιναν ελάχιστο.

#3. Σε κάνει εξυπνότερη
Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το μυαλό σου και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να πίνεις περισσότερο νερό. Το να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα επιτρέπει στον εγκέφαλο σου να λειτουργεί πολύ καλύτερα. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 8-10 ποτήρια νερό και αυξάνει την γνωστική λειτουργία έως και 30%.

#4. Βελτιώνει τη διάθεση σου
Η αφυδάτωση δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα της ενέργειας σου και τη γνωστική λειτουργία, αλλά και την κατάσταση του μυαλού σου. Ακόμη και με τους ανθρώπους που γενικά θεωρούν ότι είναι σε φόρμα και υγιείς, απλά είναι λίγο πιο κάτω επαρκώς ενυδατωμένοι θα έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση σας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι το να είσαι αφυδατωμένη έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση σου. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ελαφρώς αφυδατωμένες, ωστόσο προβλήματα όπως, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών και κακή διάθεση ήταν μερικές από τις συνέπειες.

Έτσι, όταν βρίσκεσαι στο γραφείο εάν αισθάνεσαι απογοήτευση και δυσκολία στο να φέρεις σε πέρας τη δουλειά σου, ένα ποτήρι νερό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι όλα όσα χρειάζεσαι.