Αυξητική στήθους: Η ασφαλής επέμβαση που σας γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά

Αυξητική στήθους: Η ασφαλής επέμβαση που σας γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά

Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις παγκοσμίως με τον αριθμό τους ήδη να ξεπερνάει τα 10 εκατ. τα τελευταία 30 χρόνια. «Αγαπημένη» επέμβαση είναι και στην Ελλάδα, αφού κάθε χρόνο περίπου 10 χιλιάδες γυναίκες καταφεύγουν στους πλαστικούς χειρουργούς προκειμένου να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους ,δημιουργώντας ένα ελκυστικό μπούστο!

Η αλήθεια είναι ότι ένα πλούσιο, σφριγηλό στήθος προσδίδει στη σύγχρονη γυναίκα σιγουριά, αυτοπεποίθηση και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της. Όταν μάλιστα, αποδείχθηκε ιατρικά ότι τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία, η επέμβαση αύξησης μαστών έγινε γρήγορα μια από τις πλέον περιζήτητες παγκοσμίως. Για την αυξητική μαστών χρησιμοποιούνται ενθέματα τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που περιέχουν σιλικόνη και αυτά που περιέχουν φυσιολογικό ορό. Και τα δυο είναι εξίσου ασφαλή.

Ο πλαστικός χειρουργός, Δρ.Αθανασίου Αθανάσιος, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα ενθέματα στήθους αλλά και ποια ο ίδιος θεωρεί τα καλύτερα για τις γυναίκες που τον εμπιστεύονται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ενθεμάτων σιλικόνης;

Τα ενθέματα σιλικόνης, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στα στρογγυλά και τα ανατομικά. Τα ανατομικά ενθέματα έχουν σχήμα «δακρύου» και αποτελούν το «χρυσό κανόνα» στην επιλογή των γυναικών για φυσικότερο αποτέλεσμα. Με τη χρήση ανατομικών ενθεμάτων μπορούμε πλέον να διορθώσουμε ήπιες πτώσεις μαστού με μια μόνο τομή στη θέση της υπομάστιας πτυχής. Η τοποθέτηση τους όμως απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, καθώς η θήκη πρέπει να είναι πιο στενή από τα στρόγγυλα για την αποφυγή στροφής τους.

Πώς μπορεί να διαλέξει μια γυναίκα το σωστό μέγεθος για το σώμα της;

Το μέγεθος των ενθεμάτων εξαρτάται κυρίως από την επιθυμία του ίδιου του ατόμου αλλά και από το σωματότυπό του, δηλαδή τη διάμετρο του θώρακα, την απόσταση των θηλών από την υπομάστιο, το ήδη υπάρχον μέγεθος κ.α. Επιπλέον, υπάρχουν ενθέματα που μπορούν να αυξομειώνονται σε όγκο και μετά την επέμβαση. Να σημειωθεί ότι τα ανατομικά ενθέματα που χρησιμοποιούνται στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουν την έγκριση του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ (FDA Approved Breast Implants) και έχουν εγγύηση ποιότητας εφ΄όρου ζωής. Για μια γυναίκα που επιζήτα όσο δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα, τα ανατομικά ενθέματα υπερτερούν σε σχέση με τα στρογγυλά, όχι μόνο λόγω πιο φυσικού σχήματος (σταγόνα) αλλά και σαν ποιότητα κατασκευής, εφόσον έχουν 3 φορές ποιο παχύρευστη σιλικόνη (Cohesive 3) από τα στρογγυλά (Cohesive 1).

Έτσι λοιπόν στα υπέρ ανήκει η τεχνολογία κατασκευής, η πυκνότητα σιλικόνης και της μεμβράνης που το περιβάλει, το σχήμα που προσομοιάζει περισσότερο με το φυσικό στήθος, ενώ λόγω του σταγονοειδούς σχήματος μπορούν να ανορθώσουν μικρές πτώσεις μαστών χωρίς περαιτέρω τομές. Τα μειονεκτήματα αφορούν στο κόστος (λίγο αυξημένο σε σχέση με τα στρογγυλά) και η χειρουργική τεχνική (μεγαλύτερος χρόνος εκμάθησης) για τη δημιουργία κατάλληλης θήκης.

Μπορεί να υπάρξει αύξηση του στήθους με αυτόλογο λίπος;

Ναι, είναι μια νέα μέθοδος αύξησης του στήθους (αλλά και των γλουτών) με τη χρήση αυτομοσχεύματος, δηλαδή με τη λήψη λίπους από το ίδιο το σώμα της γυναίκας (μηροί, κοιλιά, ισχία, γλουτοί) με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα λίπους σε αυτά τα σημεία. Με ειδική κάνουλα ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το λίπος και στη συνέχεια με μια ειδική επεξεργασία (μέθοδος Cytori) φιλτράρεται και καθαρίζεται ο λιπώδης ιστός. Στη συνέχεια, καθαρό πια το λίπος εγχέεται στο στήθος της γυναίκας. Η νέα μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες που επιθυμούν αυξητική στήθους με ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα ή μια μικρή αύξηση όγκου, χωρίς τομές γύρω ή κάτω από το μαστό.

Δείτε περιστατικά αυξητικής στήθους εδώ

Πού γίνεται η τοποθέτηση των ενθεμάτων κατά την αύξηση του μαστού;

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων γίνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι κάτω από τον μαζικό αδένα. Αυτό κυρίως εξαρτάται από το πάχος του στήθους και καθορίζεται από τη μέτρηση με πτυχόμετρο.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από την περιτόνια του μυός, όπου μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον μυ ανορθώνεται και προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα κάλυψης του ενθέματος.

Ενώ το τρίτο επίπεδο, αφορά το σημείο κάτω από τον μυ (μείζονα θωρακικό) με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του ενθέματος τουλάχιστον στον πάνω πόλο με στόχο την μείωση της προβολής των ορίων του ενθέματος στο στήθος.

Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι καλά εξοικειωμένος με τις τεχνικές αυτές και να τις χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ενδείξεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαστού, όπως π.χ. το πάχος του, την πτώση του, τη βάση του, το ύψος του και άλλες παραμέτρους που συνεκτιμούνται στην επιλογή τόσο του ενθέματος όσο και του επιπέδου τοποθέτησης .Για αυτό είναι πολύ σημαντικό πριν την επέμβαση, η λήψη ακριβών μετρήσεων διαστάσεων ύψους, βάσης, πάχους μαστού στον πάνω και κάτω πόλο, προκειμένου να γίνει η καλύτερη επιλογή τεχνικής και ενθέματος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα και ανάλογα με το αρχικό πρόβλημα (απλή αυξητική, ανισομαστία, ανόρθωση κ.λ.π). Η ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο ή να μείνει ένα βράδυ. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2 έως 5 ημέρες ενώ η επιστροφή στη γυμναστική ή η άρση βάρους γίνεται μετά τον 1ο μήνα. Επίσης, χωρίς πρόβλημα μπορεί να γίνει μαστογραφία ή υπέρηχος ανά πάσα στιγμή.

Δείτε περιστατικά αυξητικής στήθους εδώ

Ποια ενθέματα θεωρείτε εσείς ως τα πιο ασφαλή;

Τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε στο ΑΒΗ Medical Group είναι κυρίως ανατομικά, αμερικανικής προέλευσης και έχουν έγκριση FDA. Συνοδεύονται από κάρτα εγγύησης και, εφ’ όσον τηρηθούν οι σωστές οδηγίες τόσο κατά την επιλογή όσο και μετεγχειρητικά, είναι εφ’ όρου ζωής. Η τοποθέτησή τους απαιτεί πιο στενή θήκη σε σχέση με τα στρογγυλά, προς αποφυγή στροφής τους.

Για την περίπτωση της σύνθετης αυξητικής στήθους τι θα πρέπει να γνωρίζουμε;

H σύγχρονη πλαστική χειρουργική εξελίσσεται διαρκώς με νέες, καινοτόμες τεχνικές που χαρίζουν άριστο αποτέλεσμα με απόλυτη ασφάλεια. Δίπλα στην κλασική αυξητική στήθους μπορεί να προστεθεί και η σύνθετη αυξητική με ενθέματα σιλικόνης και συγχρόνως με αυτομόσχευμα λίπους. Χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής είναι το γεγονός πως συνδυάζει προβολή του πυρώνα του όγκου των εμφυτευμάτων στήθους με την αίσθηση του υπερκείμενου λίπους, γεγονός που αποδίδει ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον όγκο, το σχήμα και την υφή του μαστού.

Ξεκινώντας, πρέπει να τονίσουμε πως απαιτείται επαρκής ποσότητα λίπους για ένα άρτιο αποτέλεσμα, κάτι που εκτιμάται αρχικά από τον πλαστικό χειρουργό. Στη συνέχεια λαμβάνουμε το λίπος από άλλα σημεία του σώματος που χαρακτηρίζονται από περίσσεια με την ειδική τεχνική λιποαναρρόφησης και προσεκτικής επεξεργασίας του λίπους. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να αποβληθούν όλα τα αιμοφόρα στοιχεία και το «καθαρό» λίπος να χρησιμοποιηθεί εκ νέου γύρω ή και πάνω από το ένθεμα σιλικόνης. Το μεταμοσχευμένο λίπος δίνει όγκο και στον υποδόριο χώρο του μαστού.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως με την εμφύτευση λίπους, πάνω και γύρω από τα ενθέματα σιλικόνης, αποφεύγονται τα ορατά όρια των εμφυτευμάτων στο πολύ λεπτό δέρμα αλλά και στα πολύ αδύνατα σώματα. Τέλος, το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι πως η ενδιαφερομένη βελτιώνει την εικόνα της στον ίδιο χρόνο καθώς πραγματοποιείται και αυξητική στήθους και λιποαναρρόφηση.

Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου MD PhD

Πλαστικός Χειρουργός, Μετεκπαιδευθείς London Clinic UK & Beverly Hills California, Ιδρυτής ABH Medical Group. Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν απορίες, επικοινωνήστε με το Athens Beverly Hills πατώντας εδώ.